folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Bütün Önemli İşleri Mühendisler Yapmasına Rağmen Niye Hep Mimarlar Havalı ?

Bütün Önemli İşleri Mühendisler Yapmasına Rağmen Niye Hep Mimarlar Havalı ?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    manhyak
    manhyak's avatar
    Erkek
    blackhammer bunu yazdı

cevrende gordugun bir cok dairenin tasarimini muhendis yapmistir, basit 2+1, 3+1 evebeyn banyolu, kucuk tuvalette kapinin arkasina gecmeden kapatamadigin tuvaletleri dusun. mimarlar ise o muhendisin cizdigi projede mimari bolumunu imzalar. kotu kullanimi olan evlerin tamami bu sekilde isler bir mimara 3-5 atarlar projeyi imzalatirlar.

tabi ki tam tersi olan, çok iyi tasarim da yapabilir muhendisler.

ama bir mimar statik hesabi yapamaz, statik hesabini otomatik yapip demir tablosunu cikaran yazilimlar var fakat lejanti her zaman hatali gosterir, muhendis o hatati bulup hemen duzeltebilir ama mimar o pozlarda hangisinin hatali oldugunu gosteremez ve proje revizeye gider vs...

mimarin havali olmasinin sebebi o yapi yapilirken eger isin icinde aktif rol aliyorsa 3-5 ayda bir gelip gozuktugu icindir. Zaten ilk ornekte sadece imzasi kullanilan o yapiya insaa asamasinda hic gelmez.

proje muduru mimar olan projeler hep sicisa gectigine sahit oldum ama muduru muhendis olan projelerin boyle bir derdiginin olmadigini gordum.

iki meslegin birbirinden farki coktur, mimar tasarima bakarken muhendis islevine ve yapimina bakar. her zaman duydugunuz o demir capini, beton sinifini, kolonu, kirisi muhendis tasarlar hesap eder, mimar ise sadece odalarin tasarimin aydinlanma yerlerini, genisligini kullanim alanini ya da dis cephe gorunumunu tasarlar.

yapinin kullaniminin rahat olmasi ve goze hos gozukmesi mimara, insaa halinin her asamasi (zemin guclendirmeden-catisina kadar) muhendisin alanidir.

Mimar olarak soruyorum; mimar nezamandan beri oda ve aydınlatma tasarlar oldu? Nasıl bukadar emin şekilde birsuru yanlış bilgi veriyorsun hayret ettim. Çevrende gördüğün evlerin çoğunu mühendis tasarladığı dan bahsediyosun. Hangi çevre hocam orası? Mimar olmak oda çizmek zannediyosun nerede çalışıyorsun merak ettim zira mimar olmak sadece çizim yapmayı, AutoCAD kullanmayi bilmekle yetmiyor. Yönetmelik lere uygun çizmeyi bilmek çok kolay zannesiyorsunuz.  Plan notları, bölgeye özel imar düzenlemeleri, imar yönetmelikleri... Çizim yapıp ruhsat alabilmek birçok konuda bilgi gerektirir. 2k dan fazla ruhsat verdim hiç mimari proje çizen mühendis görmedim. Daha çok tartisabiliz ama mesleğimi yerildigini gördüğüm zaman konuşma gereği hissediyorum. Zaten muteahitin elemanına dönüşen bu meslekteki kişilere yeterince haksızlık yapılıyor.

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    manhyak
    manhyak's avatar
    Erkek

Size bir insaatin çizim ve ruhsatlandirma aşamalarını basit bir dil ileanlatayım.

Öncelikle belediyedeki şehir plancısı veya teknikerlerin imar planına göre  düzenlediği imat durumu için başvuru yapılıyor. Gereken belgeler likap aplikasyonu tapu vs vs

İmar durumu: bir parselin yapılaşma hakkında özet bilgiler ve cekme sınırlarının olduğu belge.

Bu belge ile birlikte haritacidan alınan parselin sinir cizgileri mimara veriliyor. Mimar parsel içindeki emsal hesaplarını, minimum piyes ölçülerine göre imar plan notları ve ilgili yönetmeliklere uygun olacak şekilde taslak hazırlıyor. Hazırladığı taslağı öncelikle müşterinin olurunu almak sureti ile ilgili belediyedeki proje inceleme yapan mimara gösterip uygunluk alıyor. Bazı belediyeler ön inceleme yapiyor bazı belediyeler ise yapmıyor. Ön inceleme yapılması mimar için çok önemli bir şanstir. Ön inceleme aşamasında mimarın yapması gereken değişiklikler söylenir ve mimar ona göre projeyi revize eder. Eğer yapı 200m2 sen büyükise projenin aynı zamamda yapı deneyim kuruluşundan olur alması gerek. Onay alindiktan sonra mimar, mimari projeyi inşaat,elektrik,mekanik ve harita mühendisine gönderir. Tüm projeler ile birlikte birton evrakla ruhsata başvurulur. Süreç bu şekilde devam eder. Şimdi burada yükün büyük bir kısmını kim üstleniyor? Mimara gelen tüm projeleri mimarın kontrol edip tüm muhendisleri koordine etmesi gerekir. Ön inceleme kabul etmeyen belediyeleri düşünün. Mimari projese yanlış birşey bulursa tüm projelerin tekrar revize edilmesi gerekir.

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    emirhan-exp
    emirhan-exp's avatar
    Erkek

mühendis backendse mimar frontend dir.

yapay zeka bi gün mühendisleri bitireceği için olabilir. backend i bitirmek istiyorlar zaten.

şaka bi tarafa ben de bilmiyorum çok iyi :)

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    futurist
    futurist's avatar
    Dişi

buradaki mimar arkadaşları kırdıysam kusura bakmayın. 

ben meslegi degil meslegin isleyis seklini elestiriyorum. beni zamaninda iyi bir yönlendiren olsaydı kesinlikle mimarlik okurdum. şuan fırsatım olsa yine okurum.

yani benim mesleği yerdigim yok ancak çevredeki bu carpikligin sebebi mimarlardan kaynaklandığını düşünüyorum. eğer ki bilmediğim yanlış anladığım varsa beni düzeltin.

mesela farklı illerde farklı evlere gittim. hepsinin mimarı yapısı aynı ve hepsi kullanışsiz. mesela dış kapının tam karsisina banyo koyan mimari çok merak ediyorum.

uzuuuun bir koridorun en sonuna mutfak koymuşlar. yatak odası  ve salon da yan yana... balkonu,  mesafesi 1 metre uzakta olan yan apartmana bakar yapmış   ön caddeye bakan ferah kısımda hicbirsey yok..

bir yerde okudum. mimar diyor ki "biz müthaaitin  istediğini ciziyoruz . bizi meslekten soguttular"

eğer ki doğruysa ve böyle saçma şeylere evet demek kendi mesleğinize ihanet değil mi

sizin gibi donanımlı insanların,  ilk okul mezunu kro kaba bir muthaitin elinde istediğini yapan biri olmasını kabul edemem.

Mimar Sinan' dan geldiğimiz nokta bu olmamalı.

gerçekten mimarlığı merak ediyorum. kitap belgesel tavsiyesi alabilirim. mimarlik nedir ne değildir 

Arkadaş uğruna ölmek kolaydır, ama uğruna ölünecek arkadaş bulmak çok zordur
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    blackhammer
    blackhammer's avatar
    Erkek
    manhyak bunu yazdı

Mimar olarak soruyorum; mimar nezamandan beri oda ve aydınlatma tasarlar oldu? Nasıl bukadar emin şekilde birsuru yanlış bilgi veriyorsun hayret ettim. Çevrende gördüğün evlerin çoğunu mühendis tasarladığı dan bahsediyosun. Hangi çevre hocam orası? Mimar olmak oda çizmek zannediyosun nerede çalışıyorsun merak ettim zira mimar olmak sadece çizim yapmayı, AutoCAD kullanmayi bilmekle yetmiyor. Yönetmelik lere uygun çizmeyi bilmek çok kolay zannesiyorsunuz.  Plan notları, bölgeye özel imar düzenlemeleri, imar yönetmelikleri... Çizim yapıp ruhsat alabilmek birçok konuda bilgi gerektirir. 2k dan fazla ruhsat verdim hiç mimari proje çizen mühendis görmedim. Daha çok tartisabiliz ama mesleğimi yerildigini gördüğüm zaman konuşma gereği hissediyorum. Zaten muteahitin elemanına dönüşen bu meslekteki kişilere yeterince haksızlık yapılıyor.

dogal aydinlatmadan bahsediyorum, pencere genislik yukseklik ve yerlesimlerinden, kullanim alanlarinin kotu oldugu dairelerin (kapisi kapanmayan tuvaletten bahsettim) cogunun muhendis tarafindan cizildiginden bahsettim.

ph"nglui mglw"nafh cthulhu r"lyeh wagh"nagl fhtagn
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Antikky
    Antikky's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek

Lutfen sunu izle

https://www.youtube.com/watch?v=lufVOqRWpLQ

Umursamaz Tavrımın Hastası Olunuz.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    WarHead
    WarHead's avatar
    Erkek

Bunu söyleyemiyoruz maalesef :)

Emekli
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bilirkişi
    mkyb
    mkyb's avatar
    Erkek

Bu mantıkla bakarsan inşaatı kalfa ve ameleler yapıyor ama övgüyü mühendis ve mimarlar alıyor ?

Yaşlandıkça 50 liralık saatin ve 5.000 liralık saatin aynı şeyi gösterdiğini fark edeceksin. 1.000.000 liralık ve 100.000 liralık ev aynı yalnızlığı barındırır. 1.000 liralık Android ile 20.000 liralık iPhone Pro kimse aramadıktan sonra aynıdır. Materyalist şeylerde gerçek mutluluk bulunmaz. Asıl mutluluk bir çift memededir. Enflasyon yüzünden bu imzayı bir ara güncellemek lazım. Bin liraya telefon kalmadı amk.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    futurist
    futurist's avatar
    Dişi
    Antikky bunu yazdı

Lutfen sunu izle

bunun Türkçesi yokmu.

çakma İngilizcem ile 20 dk seyrettim. mimarlik temalı çok birsey yok. Ben mi anlamadım bilmiyorum

bulundukları yeri , oraya nasıl geldiklerini yerlestiklerini karisinin cok sevdigini falan anlatti.

sessizliğin iyi birsey oldugunu

isterse istediği yere 15 dk içinde zaten varabilecegini... .uçağa bindigidinde bile başka ülkeye kolayca gideceğini falan bayginca anlatiyor.  videoyu niye önermişti ana tema neydi

Arkadaş uğruna ölmek kolaydır, ama uğruna ölünecek arkadaş bulmak çok zordur
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Antikky
    Antikky's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek
    futurist bunu yazdı
    Antikky bunu yazdı

Lutfen sunu izle

bunun Türkçesi yokmu.

çakma İngilizcem ile 20 dk seyrettim. mimarlik temalı çok birsey yok. Ben mi anlamadım bilmiyorum

bulundukları yeri , oraya nasıl geldiklerini yerlestiklerini karisinin cok sevdigini falan anlatti.

sessizliğin iyi birsey oldugunu

isterse istediği yere 15 dk içinde zaten varabilecegini... .uçağa bindigidinde bile başka ülkeye kolayca gideceğini falan bayginca anlatiyor.  videoyu niye önermişti ana tema neydi

Konu yaraticilik meydana koymakla alakali ozellikle bi tip yuksek seviyeli mimarlar icin, bu adamlar hem muhendisligin temel ( ayip olmasin diye temel dedim ama muhtemelen bu tip mimarlar ben muhendisim diyen insaat muhendisi kadar muhendislik biliyordur) bilgilerine sahipler hemde gorsel olarak baktigin zaman hay amk ne guzel yapmis, yada bunu yapan adam nasil yapmis dedigin seylerin `mimarlari`.

Boyayi yapan kimyager, olmasina karsina guzel bir tabloyu yapan ressamdir. Tutupta ulan ne guzel renk yapmis bu boyayi ureten fabrika demiyorsun, ne guzel tablo diyorsun./

Mimarlik temelde sanattir yani, video bu yuzden onemli.
    Mimar olmasa munendis tabi evi yapar, bak istanbula pes pese dizilmis zevksiz igrenc gri apartmanlar toplulugu.

Umursamaz Tavrımın Hastası Olunuz.
Toplam Hit: 4009 Toplam Mesaj: 36
mimarlik nedir ne degildir