Buzdolabı Soğutmuyor
-
sunyy2003 bunu yazdı
10 yıl boyunca size yedek parça tedarik etmek zorundalar edemezlerse size cüzi bir miktara yenisini vermeleri gerekiyor
Geçen sene Altus derin dondurucunun bel verdiğini görmüştüm geldiler 1000 TL ye sıfır çok daha iyisini aldik
Aynen hocam artık üretimde olmayan model dedi. Motor vb incelendi sorun olmayınca dolap press iskeletinde hasar vardır diye düşünüp baya iyisini 1.000 liraya almıştık.
-
antivir-US bunu yazdı
Hocam merhaba. Sanırım senin dolapta benim dolap gibi saçma bir mantıkla çalışıyor.
Benim dolabın buzluğu alt tarafta üst taraf ise soğutucu yani sebze meyve bölümü. Benim dolaptaki çalışma mantığı ise şöyle ;
Normalde üst tarafta soğutma ile ilgili herhangi bir şey yok, alt tarafta yani buzluk bölümünde soğutma işlemi gerçekleşiyor. Benim dolabın buzluğunda bir fan bir radyatör yani soğutucu radyatör ve bir de strafordan yapılma hava kanalları mevcuttu. Dolabın kapağını her açıp kapadığında içeriye nem girer. İçeriye giren bu nem hava kanalları üzerine yapışır ve orada karlanma yapar. Bu karlanma yüzünden sebzelik bölümüne soğuk hava gidemiyor yani buz hava kanallarını tıkıyor.
Ben de defalarca söküp bu hava kanallarını buzdan temizlemeye çok uğraştım gerçekten bıktırmıştı artık çözümü ise şöyle buldum;
Fanın önündeki tüm straforları söktüm. Orada fan çalışıyor fakat sadece buzluk bölümündeki havayı hareketlendiriyor şu durumda. Normalde aynı fan hava kanalları aracılığıyla üst bölüme yani soğutucu bölümüne de hava üflüyor. Straforlar söküldüğü için yukarıya hava üfleyemez duruma geldi. Tabii buna da şöyle bir çözüm buldum. 1 adet switch mod olmayan yani eski düzen bakırlı trafo buldum bu tarafo 12 volt. Basit bir doğrultucu yaptım ve ekran kartları üzerine bulunan güçlü bir fan buldum. Bu fanı sebzelik bölümüne giden hava kanalının önüne güzelce yerleştirdim yani buzluktan aldığı soğuk havayı yukarıya direkman üfleyecek bir kompresör görevi gördü.
Tabii belirtmeyi unuttum burada trafo kullanmamın sebebi buzdolabının kendi fanının 220 volt ile çalışıyor olması ekran kartı fanı ise 12 volt ile çalışıyor ve güçlü bir fan. Bu fanın çalışabilmesi için de 220 ile çalışan fan'dan enerji aldım ve trafoyu sürdüm. Eski tip trafo kullanmamın sebebi ise switch modlar belli bir sıcaklığın altında problem yaratabilir diye elektronik olmasını tercih etmedim. Çünkü bu trafoyu da yer kaplamasın diye buzluğun içerisinde bir yere gömdüm. Eğer trafo dışarıda duracaksa problem olmazdı switch mod da olabilirdi.
Her neyse şimdi buzdolabında 2 tane fan olmuş oldu bir tanesi öylesine buzluk bölümünde içeriye boş boş çalışıyor, diğeri ise kompresör görevi görüp buzluktan aldığı soğuk havayı soğutucu bölümüne yani sebzelik bölümüne basıyor.
Eğer senin de dolap bu şekilde çalışıyorsa ki anlattıklarından öyle anladım ve benim anlattıklarımı da eğer çok iyi anlayamadıysan yarın sana fotoğraf göndermeye çalışabilirim şu an bilgisayarımı açamıyorum.
Hocam merhaba mantığını az çok anladım benim sorunumda anlattığın şekilde, üst kısımda soğutmaya dair bir şey yok her şey altta dönüyor 1 fan var muhtemel hava üste çıkamadığı için aşağıyı donduruyor kitliyor ama sebebi ne bilmiyorum aklıma gelenler şu gazı bitmiş olma ihtimali kondansatör ile ilgili bir problem nette bu da sorun olabilir deniliyor ve üst tarafa giden soğutma kapağı motorunun eski gücü olmaması doğrultusunda doğru çalışamama. En çok da bu son söylediğimden şüpheleniyorum nette baktığımda bu kapağın üstünde bir programlama var +4 -18 muhabbeti aşağısı yeterince soğuk olduğunda üstü +4 'de tutuyor ama motorunda bir sıkıntı var ya düzgün çalışmıyor yada kapak hiç açılıp kapanmıyor fiyatı 200 lira civarında alıp denemek istiyorum aslında
-
fotoğraf eklemeye çalışacağım. Bunu yaptıktan sonra 1 kez bile tık demedi makina yıllardır. Son 2 fotoğraftan biri içeriye koyduğum adaptör(fanın 220v gücünü 12'ye düşürüyor. Fanlar aynı anda devreye girmiş oluyor), son fotoğraf ise buzluktaki soğuk havayı yukarıya üfleyen 12v GPU fanı. Fanın etrafını yalıtım malzemesi ile yalıttım ki etrafından hava kaçmasın, fan yakaladığı havanın hepsinin kayıpsız yukarıya üflesin diye. Yoksa fan yuvarlak, hava kanalı ise kare şekilli görüldüğü gibi.
-
o vestelin ta a.Q ben
-
hocalar tekrardan merhaba
bildiğiniz üzere dolabın üst kımsı soğutmuyordu
yaklaşık 1 aydır 3 4 servis geldi baktı hepsi anakart arızalı değişmesi lazım 3k 4 k diyorlardı
bende deli oldum söktüm dolabı ampermetreyle dondurucu kısmındaki fana gelen enerjiyi ölçtüm 220.6 civarında enerji geliyor
kafamda şöyle bir düşünce oluştu eğer enerji normal olarak geliyorsa anakart nasıl arızalı olabilir
sonrasında hali hazırda olan fan motoruna 220 verdim randumazsız şekilde gelgit yapıyor işlevi gitmiş
servisden yenisini 300 tlye aldım taktım şuan da yukarısı püfür püfür üflüyor
sorun çözümlendi
aman anakart bozuldu diyenlere inanmayın az kalsın inanaıp 3k bayılacaktım
sağlıcakla inşallah
-
İstanbuldaysan bir suriyeliye yonlendireyim? İşçiliği muhteşem.
-
LaNCeLoT bunu yazdı
İstanbuldaysan bir suriyeliye yonlendireyim? İşçiliği muhteşem.
hallettim hocam saolasın
-
Zaten anakart bozuldu yalanı tamircilerin yıllardır kullandığı bir yalan. Anakart gitmiş yenisini takıyorum deyip arızayı giderir kazıklar müşteriyi. O yüzden elektronik alet arıza yaptıysa ve garantisi bittiyse önce internette videoları izler ona göre deneme yaparım. Çoğu videoda yükleyenden Allah razı olsun büyük masraftan kurtardı hep.
-
mkyb bunu yazdı
Zaten anakart bozuldu yalanı tamircilerin yıllardır kullandığı bir yalan. Anakart gitmiş yenisini takıyorum deyip arızayı giderir kazıklar müşteriyi. O yüzden elektronik alet arıza yaptıysa ve garantisi bittiyse önce internette videoları izler ona göre deneme yaparım. Çoğu videoda yükleyenden Allah razı olsun büyük masraftan kurtardı hep.
valla öyle hocam makine 1 aydır yatıyordu fanı takınca kendine geldi