folder Tahribat.com Forumları
linefolder Linux ve Diğer İşletim Sistemleri
linefolder Crontab İn Doğru Düzgün Calismamasi

Crontab İn Doğru Düzgün Calismamasi

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tarzan
    tarzan's avatar
    Erkek

Merhaba basit bir iş için Amazon aws açtım. Bir scriptim var. Post atıyor. Mesela cronu 1 dakikaya ayarladım. Onda biraz sorun yaşamadım. Denemek için 59 dakikada bir attiriyorum. Hem 59 geçe hem 01 gece atıyor. İki saatte bir ayarlıyorum bir türlü olmadı.

Crontab.guru daki konfigürasyonlar düzenli çalışmıyor. Bu durum sunucu ile alkali olabilir mi?

0 */2 * * * python3 /home/admin/test/sendgroup.py >> /home/admin/test/cron1.log 2>&1

Bu iki saatti mesela çalışmadı.

59 dakikada atması için */59 * * * * bunu kullanıyorum ise yaramıyor. 01 gecede atıyor.

Neden olabilir?

Cron çalışıyor mu komutu sudo systemctl status cron.service olumlu dönüyor çalışıyor yani

Her güncelleme sonrası sudo /sbin/service cron restart restart atıyorum yine bakıyorum başlama saati güncel ama bir türlü istediğim zaman atmiyor

Çalışmadan, yorulmadan, öğrenmeden rahat yaşama yollarını itiyat haline getiren milletler; önce haysiyetlerini, sonra istikballerini daha sonra da hürriyetlerini kaybetmeye mahkumdurlar. M. Kemal Atatürk
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yolbulucu
    yolbulucu's avatar
    Homo

hocam cron doğru gibi duruyor. 2 saatte bir çalışması lazım : 0 */2 * * * python3

bu da her ellidokuzuncu dakikada çalışır : */59 * * * *. yani mesela şu an 00:38, şu ana 59 dakika ekle. sonra o ana 59 dakika daha ekle falan.

ama 59 geçe çalıştırmak istersen (12:59, 13:59 vs gibi) : 59 * * ... yapman lazım 

yolbulucu tarafından 23/Oca/25 00:39 tarihinde düzenlenmiştir

29.99cm, titanyum kaplamalı, çift damarlı, su ve yağ soğutmalı.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Zork.
    torpedo_XL
    torpedo_XL's avatar
    Erkek

python3 yerine /usr/bin/python3 yazıp denermisin?

Bilge insanlar konuşurlar çünkü söyleyecek bir şeyleri vardır. Aptal insanlar konuşurlar çünkü bir şey söylemek zorundadırlar. Demokrasi, bir eğitim işidir. Eğitimsiz kitlelerle demokrasiye geçilirse oligarşi olur. Devam edilirse demagoglar türer. Demagoglardan da diktatörler çıkar. --Platon, Devlet                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tarzan
    tarzan's avatar
    Erkek

@yolbulucu 59 dakikada bir çalışma var. Ama 01 gecede çalışıyor. Hatta tam 59 gecelerde çalışıyor 

@torpedo_XL yarın denerim hocam

tarzan tarafından 23/Oca/25 00:58 tarihinde düzenlenmiştir

Çalışmadan, yorulmadan, öğrenmeden rahat yaşama yollarını itiyat haline getiren milletler; önce haysiyetlerini, sonra istikballerini daha sonra da hürriyetlerini kaybetmeye mahkumdurlar. M. Kemal Atatürk
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yolbulucu
    yolbulucu's avatar
    Homo
    tarzan bunu yazdı

@yolbulucu 59 dakikada bir çalışma var. Ama 01 gecede çalışıyor. Hatta tam 59 gecelerde çalışıyor 

@torpedo_XL yarın denerim hocam

01 de çalışabilir hocam, her saat 1 dk geride çalışacak işte. şu an 13:59 da çalıştı, 59 dakika sonra çalışacak yani 14.58, sonra 15:57 vs diye gidecek. 

29.99cm, titanyum kaplamalı, çift damarlı, su ve yağ soğutmalı.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tarzan
    tarzan's avatar
    Erkek

@yolbulucu hocam sorun iki defa çalışması. İki defa çalışması doğru değil. Sadece 59 geçe çalışması lazım. Zaman damgası var scriptte gecikme problem değil yani. Sorun dediğim gibi iki defa çalışma var.

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tarzan
    tarzan's avatar
    Erkek

Olmadı Python ile cron harici çalışacak birşey kodlayacagim. Kendi zamanini kendisi sayar. Ama amzondaki debianda bir sıkıntı var. Anlamadım ne olduğunu.

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    JpnTr
    JpnTr's avatar
    Erkek

systemd ile de yapabilirsin

/etc/systemd/system/ altına

sendgroup.service

[Unit]
    Description=Send Group Script

[Service]
    Type=oneshot  # Script bir kez çalışacak ve bitecek
    ExecStart=/usr/bin/python3 /home/admin/test/sendgroup.py >> /home/admin/test/cron1.log 2>&1
    User=admin # Scripti hangi kullanıcının çalıştıracaksa onu ekle

[Install]
    WantedBy=multi-user.target

bir de sendgroup.timer dosyası oluştur

[Unit]
    Description=Send Group Timer

[Timer]
    Unit=sendgroup.service # Hangi servisi tetikleyeceğini belirtir
    OnCalendar=*:0/59 # Her saat başının 0. dakikasından başlayarak her 59 dakikada bir
    Persistent=true # Sistem yeniden başlatılsa bile zamanlamayı hatırlamasını sağlar

[Install]
    WantedBy=timers.target

En son aktif edip durumunu kontrol etmek için de bu komutları kullanabilirsin

sudo systemctl enable sendgroup.timer
    sudo systemctl start sendgroup.timer

sudo systemctl list-timers --all
    sudo systemctl status sendgroup.timer

Bir cinayet işleniyorsa tek suçlu katil değildir
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tarzan
    tarzan's avatar
    Erkek

@JpnTr sağol hocam deneyeyim bunuda

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cukurova
    cukurova's avatar
    Erkek

Benzer cloud projeleri için python da "schedule" kütüphanesini kullanıyorum. OS dan bağımsız proje içinde kendi crontab oluşturmak gibi düşün.

schedule py dosyanı başlangıçta nohup da çalıştırman yeterli.

11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tarzan
    tarzan's avatar
    Erkek
    cukurova bunu yazdı

Benzer cloud projeleri için python da "schedule" kütüphanesini kullanıyorum. OS dan bağımsız proje içinde kendi crontab oluşturmak gibi düşün.

schedule py dosyanı başlangıçta nohup da çalıştırman yeterli.

Yanıtın gözümden kaçmış hocam. Teşekkür ederim bakarım buna da ((:

Bu arada @JpnTr nin yazdığını denedim ama hata verdi.

start sonrası şu hatayı verdi

"Failed to start sendgroup.timer: Unit sendgroup.timer has a bad unit file settin g.
    See system logs and 'systemctl status sendgroup.timer' for details.
    "

statusde de şu şekilde belirtiyor.

"

○ sendgroup.timer - Send Group Timer
    Loaded: bad-setting (Reason: Unit sendgroup.timer has a bad unit file setting.)
    Active: inactive (dead)
    Trigger: n/a
    Triggers: ● sendgroup.service

Jan 27 20:43:18  systemd[1]: /etc/systemd/system/sendgroup.timer:7: Failed to parse boolean value, ignoring: true # Sistem yeniden başlatılsa bile zaman>
    Jan 27 20:43:18  systemd[1]: sendgroup.timer: Timer unit lacks value setting. Refusing.
    Jan 27 20:45:39  systemd[1]: /etc/systemd/system/sendgroup.timer:5: Unit type not valid, ignoring: sendgroup.service # Hangi servisi tetikleyeceğini bel>
    Jan 27 20:45:39  systemd[1]: /etc/systemd/system/sendgroup.timer:6: Failed to parse calendar specification, ignoring: *:0/59 # Her saat başının 0. dakik>
    Jan 27 20:45:39  systemd[1]: /etc/systemd/system/sendgroup.timer:7: Failed to parse boolean value, ignoring: true # Sistem yeniden başlatılsa bile zaman>
    Jan 27 20:45:39  systemd[1]: sendgroup.timer: Timer unit lacks value setting. Refusing.
    Jan 28 19:07:02  systemd[1]: /etc/systemd/system/sendgroup.timer:5: Unit type not valid, ignoring: sendgroup.service # Hangi servisi tetikleyeceğini bel>
    Jan 28 19:07:02  systemd[1]: /etc/systemd/system/sendgroup.timer:6: Failed to parse calendar specification, ignoring: *:0/59 # Her saat başının 0. dakik>
    Jan 28 19:07:02  systemd[1]: /etc/systemd/system/sendgroup.timer:7: Failed to parse boolean value, ignoring: true # Sistem yeniden başlatılsa bile zaman>
    Jan 28 19:07:02  systemd[1]: sendgroup.timer: Timer unit lacks value setting. Refusing.

"

Toplam Hit: 807 Toplam Mesaj: 13
crontab