Elektriğin Kalorisi Varmı Hesaplamak Mümkün Mü ?
-
kiloWatth nası oluyor da enerji birimi oluyor?
Gerçi Wert mürit de açıklamış da.. Bir de ben anlatayım
dediği gibi kiloWatt x Saat şeklindedir (birçok yerde kW/h gibi çok yanlış şeyler yazılıp kullanılabiliyor.. )
Fizikte "güç " kavramının tarifi birim zamanda üretilen ya da tüketilen enerjidir .. ( enerjinin birim jul de olabilir kalori de olabilir)
P ile gösteririsek
P=Enerji / zaman
burdan Enerjyi çekersek
Enerji=P[Watt, kWatt] x zaman
şeklinde de pekala gösterilebilir..
1Joule/sn ye Watt ismi verilmiştir.. 1 kilo Watt da 1000Joule/sn.... Buhar makinasını Ahmet icat etmiş olsaydı Ahmet ismi de verilebilirdi...
yani satndart 1kW gücündeki bir makina ya da ısıtıcı her ne ise onun çalışma süresince (saati) süersince çektiği enerjidir..
dediğim gibi "ölçek sorunu" 1litre suyu buharlaştırmak için kullanacağın enerjiyle bir şehrin yıllık enerji ihtiyacını kaşılaştırısan onu bununla ölçersen anlamsız büyük ya da küçük sayılar elde edersiniz..
Mesela Uzay Ölçeğinde de UZAKLIKLAR Işık yılı o da yetmez ise PARSEC kullanılır
Işığın Uzay Boşluğundaki hızı yaklaşık 300 000 km/sn dir
Işık Yılı ise Işığın bir yılda aldığı mesafedir.. =300,000x365x24x60x60=9 460 800 000 000 km
-
Hocalar ben konuya formüllerle, falan girmeyecem, Ama sanırım net olarak soruya yanıt verebilecem..
Elektriksel bir olayda Kalori aramak doğru değildir, Ama Benzetme yapmak mümkündür, Elektriksel bir Isı Faktöründe Harcama miktarı Wat ile ifade edilir, Potansiyel Güç ise Amper ile İfade edilir.
Kalori aramaksa gayemiz, ifade biçimlerini karıştırmadan, Ortaya çıkan Enerjide yani değişime uğrayarak ortaya gelen üründe ki bu sıcaklık olur, Yük taşınımı olur her neyse, biz Kaloriyi Ortaya gelen üründe aramalıyız.
Net olarak derimki Elektriksel bir olayın anlatımında Kalori Birimi kullanılmaz.!
Düzeltme= Yanlış anlaşılmasın arkadaşlar, Ben Kavramlar hususuna değinmek istedim, Enerjinin değişik Halleri ve Kalorinin ne olduğunu biliyorum Konuya bu konuda değerli bilgiler vermiş arkadaşlara Muhalefet etmiyorum.
-
ShockMan bunu yazdı
Hocalar ben konuya formüllerle, falan girmeyecem, Ama sanırım net olarak soruya yanıt verebilecem..
Elektriksel bir olayda Kalori aramak doğru değildir, Ama Benzetme yapmak mümkündür, Elektriksel bir Isı Faktöründe Harcama miktarı Wat ile ifade edilir, Potansiyel Güç ise Amper ile İfade edilir.
Kalori aramaksa gayemiz, ifade biçimlerini karıştırmadan, Ortaya çıkan Enerjide yani değişime uğrayarak ortaya gelen üründe ki bu sıcaklık olur, Yük taşınımı olur her neyse, biz Kaloriyi Ortaya gelen üründe aramalıyız.
Net olarak derimki Elektriksel bir olayın anlatımında Kalori Birimi kullanılmaz.!
Düzeltme= Yanlış anlaşılmasın arkadaşlar, Ben Kavramlar hususuna değinmek istedim, Enerjinin değişik Halleri ve Kalorinin ne olduğunu biliyorum Konuya bu konuda değerli bilgiler vermiş arkadaşlara Muhalefet etmiyorum.
Hocam nadir de olsa kullanıldığı yerler var.
http://ecmweb.com/content/calculating-arc-flash-energy-levels
http://www.atcllc.com/wp-content/uploads/2011/06/ARCFAQs.pdf
-
tolgasen bunu yazdı
Elektrik bir enerji olduğu için enerjinin kalorisi olmaz hocam
Maalesef oluyor hocam.
-
aercys bunu yazdıShockMan bunu yazdı
Hocam nadir de olsa kullanıldığı yerler var.
http://ecmweb.com/content/calculating-arc-flash-energy-levels
http://www.atcllc.com/wp-content/uploads/2011/06/ARCFAQs.pdf
Hocam Elektriksel bir olayın neticesinde Ortaya gelen ürün ile ilgili Formülasyonlada elbetteki geçer. Ancak Bir Elektronik Devrede, Devre inşaasında, Kullanılmaz demek istemiştim.
Düzenleme= Örneğin 1000 Kaloriye karşılık gelecek şekilde suyu ısıtmak gayesindeyiz, bunun için derizki acaba kaç wat elektrik enerjisine gereksinimimiz olur? Bunun bir formülü varmı bilmiyorum, ancak Yine net diyorum Elektrik ve Elektronik devrelerde Kalori birimi kullanılmaz. Sonuçları için Yani beklenen ürün veya netice için Denemeler neticesinde alınan değerlerde Watt ve Amper uygulanır.
-
ShockMan bunu yazdı
kavramları biraz incelererseniz biraz eksik kavramış olduğunu görürsün ( İş , güç , enerji , elektrik yükünün elektrik alandaki potansiyel enerjisi hepsi bunlar lise konusu bi dünya kaynak var )
Volt dediğin şey zaten elektrik yüklü parçacığın "potansiyel ENERJSİDİR"I akım ( Amper ,eletrik alanda saniyede geçen elektrik yükü miktarıdır)
Elektrikte Güç P=IxV ( I amper (Coulomb/saniye ), V volt ise ) Güç Watt olarak çıkar (joule / sn ) ...
Üretilen İş ya da enerj makinanın ya da elektrik sobasının kaç saniye ya da ne kadar zaman çalıştığı ile ortaya çıkar
örnek 150Watt ısıtıcınız var 45 dakiaka çalıştırdığnızda kaç kilo jul enerji üretir
150Watt=150/1000=0.15kW
45dakika=45x60=2700sn
Enerji=Güç x zaman= 0.15x2700=405kJoule
=> 405/4.18=96.89kKalori
kilokalori/saat da kullanılan bir güç birimidir ama özel bir isim verilmemiştir [ Watt gibi ] ( genelde su ısıtma kalorifer işlerinde kullanılması pratiktir çünki zaten referans olarak 1gram suyu bir derece ısıtmak içi gerekli enerji miktarı olarak tanımlanmıştır o da 4.18 joule'a eşittir )
İş bir kuvvete karşı kuvvetin aldığı yoldur = Kuvvet x yol
örnek 20 litrelik suyu 5. kata çıakran bakkal kardeş yer çekimine karşı ne kadar iş yapmıştır
20litre suyu kabaca 20kg kabuledelim kat yüksekiği de 3m
F=20xg(g yi10 kabul edelim)=200Newton
kuvvete karşı alınan yol S=3*5=15metre
iş=FXS=200x15=3000joule =---------------> 3000/4.18=717.7Kalori =0,717klio kalori lik iş yapmıştır
bu enerji kaybını yerine koymak için ne kadar çikolata yemelidir ya da çikolatasına göre haketmesi için kaç sefer daha yapmaldır
http://www.etietieti.com/eti-uzun-cikolata-sutlu
çikolatanın enerji içeriği 100gram için 540kCal --> Gramdaki enerji ( ısıl değer ) 540kCal/100=5.4kCal/gr
çikolata 38 gram olduğuna göre vereceği enerji 205.2 kCal
ohoo 205.2/5.4= 38 seferlik enerji var 37 sefer daha yaparsa anca hak ediyor :D
Fizikte Güç ise "kuvveti fazla olmak değildir" brim zamanda üretilen iş ya da enerji (enerji işe - iş enerjie dönüştüğü için brimleri aynıdır ).. miktarıdır
örnek.. kombi 24kW gücünde demek saniyede 24 kilo joul ısı nerjisi ortaya çıkarıyor demek
[ = 24 kiloJoul/sn= [/4.18]= 0.17416kCal/sn =[*3600]=627kCal/h ]
Bakkala dönelim
Bakkalın kuvveti en fazla 2 damacana kaldırmaya yetiyor
Çırak ise 1 damacana kaldırabiliyor
Bakkal 5.kata 120snde çıkabiliyorken ( 2damacana ile
çırak 5.kata 45 snde (1 damacana ile )
hangisi güçlü?
birim zmanda daha çok iş yapan daha güçlüdür
1 damacanayı 5. kata çıkarmak için yapılan iş ya da harcanan enerji ye 1İB ( iş birimi diyelim ( gerçek rakamalrla uğraşmaya gerek yok zaten orantıda gidecekler ))
Bakkal iki damcana taşıdığına göre
bakkalın gücü 2İB/120 =1 İB/60(120 snd eçıkarığı için 120ye böldük )
Çırak ise 1 damacana kaldırabildiği için
Çırağın gücü 1 İB/45
Bakıldığında aynı işi Bakkal 60 snde Çırak 45 snde yapıyor çırak daha güçlüdür
[ 1İB /45 ]/[1İB/60]=60/45= 1 1/3 .. çırak bakkaldan 1/3 oranında fazladan güçlüdür..
Edit: biraz sert dalmışım
ltcelik tarafından 13/Mar/17 20:12 tarihinde düzenlenmiştir -
ltcelik bunu yazdıShockMan bunu yazdı
kavramları biraz incelererseniz biraz eksik kavramış olduğunu görürsün ( İş , güç , enerji , elektrik yükünün elektrik alandaki potansiyel enerjisi hepsi bunlar lise konusu bi dünya kaynak var )
Volt dediğin şey zaten elektrik yüklü parçacığın "potansiyel ENERJSİDİR"I akım ( Amper ,eletrik alanda saniyede geçen elektrik yükü miktarıdır)
Elektrikte Güç P=IxV ( I amper (Coulomb/saniye ), V volt ise ) Güç Watt olarak çıkar (joule / sn ) ...
Üretilen İş ya da enerj makinanın ya da elektrik sobasının kaç saniye ya da ne kadar zaman çalıştığı ile ortaya çıkar
örnek 150Watt ısıtıcınız var 45 dakiaka çalıştırdığnızda kaç kilo jul enerji üretir
150Watt=150/1000=0.15kW
45dakika=45x60=2700sn
Enerji=Güç x zaman= 0.15x2700=405kJoule
=> 405/4.18=96.89kKalori
kilokalori/saat da kullanılan bir güç birimidir ama özel bir isim verilmemiştir [ Watt gibi ] ( genelde su ısıtma kalorifer işlerinde kullanılması pratiktir çünki zaten referans olarak 1gram suyu bir derece ısıtmak içi gerekli enerji miktarı olarak tanımlanmıştır o da 4.18 joule'a eşittir )
İş bir kuvvete karşı kuvvetin aldığı yoldur = Kuvvet x yol
örnek 20 litrelik suyu 5. kata çıakran bakkal kardeş yer çekimine karşı ne kadar iş yapmıştır
20litre suyu kabaca 20kg kabuledelim kat yüksekiği de 3m
F=20xg(g yi10 kabul edelim)=200Newton
kuvvete karşı alınan yol S=3*5=15metre
iş=FXS=200x15=3000joule =---------------> 3000/4.18=717.7Kalori =0,717klio kalori lik iş yapmıştır
bu enerji kaybını yerine koymak için ne kadar çikolata yemelidir ya da çikolatasına göre haketmesi için kaç sefer daha yapmaldır
http://www.etietieti.com/eti-uzun-cikolata-sutlu
çikolatanın enerji içeriği 100gram için 540kCal --> Gramdaki enerji ( ısıl değer ) 540kCal/100=5.4kCal/gr
çikolata 38 gram olduğuna göre vereceği enerji 205.2 kCal
ohoo 205.2/5.4= 38 seferlik enerji var 37 sefer daha yaparsa anca hak ediyor :D
Fizikte Güç ise "kuvveti fazla olmak değildir" brim zamanda üretilen iş ya da enerji (enerji işe - iş enerjie dönüştüğü için brimleri aynıdır ).. miktarıdır
örnek.. kombi 24kW gücünde demek saniyede 24 kilo joul ısı nerjisi ortaya çıkarıyor demek
[ = 24 kiloJoul/sn= [/4.18]= 0.17416kCal/sn =[*3600]=627kCal/h ]
Bakkala dönelim
Bakkalın kuvveti en fazla 2 damacana kaldırmaya yetiyor
Çırak ise 1 damacana kaldırabiliyor
Bakkal 5.kata 120snde çıkabiliyorken ( 2damacana ile
çırak 5.kata 45 snde (1 damacana ile )
hangisi güçlü?
birim zmanda daha çok iş yapan daha güçlüdür
1 damacanayı 5. kata çıkarmak için yapılan iş ya da harcanan enerji ye 1İB ( iş birimi diyelim ( gerçek rakamalrla uğraşmaya gerek yok zaten orantıda gidecekler ))
Bakkal iki damcana taşıdığına göre
bakkalın gücü 2İB/120 =1 İB/60(120 snd eçıkarığı için 120ye böldük )
Çırak ise 1 damacana kaldırabildiği için
Çırağın gücü 1 İB/45
Bakıldığında aynı işi Bakkal 60 snde Çırak 45 snde yapıyor çırak daha güçlüdür
[ 1İB /45 ]/[1İB/60]=60/45= 1 1/3 .. çırak bakkaldan 1/3 oranında fazladan güçlüdür..
Edit: biraz sert dalmışım
Hocam Önceki mesajımda zaten vermiş olduğunuz bilgilere itirazım olmadığını beyan etmiştim. Şu ankiler ilede gayet ayrıntılı olmuş diyebilirim.
Ancak Sorulan soru, Olayın anatomisini ister tarzda değildir. Sadece Teknik kullanımda Elektronikçi yada Elektrikçi için Akım Hesaplamaları Devre hesaplamaları yapılırken, Kalori cinsinden birim ile hesaplamaların yapılmadığını beyan ettim. Yani Söylemim söyleminizin damıtılmış halidir. Ondaki gayede birazda Teknik Bilmeyen Müritleride Düşünmemdir. Daha kısa ve Net olması baabında.
Ayrıca bu kadar ayrıntılı bilgi verdiğiniz için Teşekkür ediyorum.
-
http://www.birimcevir.com/enerji-ve-is-birimleri/enerji-ve-is-birimleri.aspx
bu linkten istediğin enerji birimini istediğine çevirebiliyorsun,
-
aynen ya joule kalori dönüşümü bile varken nasıl hesaplanamıyor?
ifade edilmezo ayrı mesela ama hesaplanır.
-
#showerthoughts :D