folder Tahribat.com Forumları
linefolder Elektronik / Embedded / Mobil Cihazlar
linefolder Ev Otomasyonu Projesi İçin Mini Bilgisayar Kartı Tavsiyesi

Ev Otomasyonu Projesi İçin Mini Bilgisayar Kartı Tavsiyesi

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bartimaeus
    Bartimaeus's avatar
    Erkek

Merhaba arkadaşlar,

İleride internet üzerinden uygulama ile kontrol edilebilecek bir ev otomasyonu sistemi yapmak istiyorum. Öncelikle daha önce linux kullanmadığımı, programlama bilgimin html-javascript ve temel seviye C++ (üniversitede gördüğüm kadarı) ile sınırlı olduğunu belirteyim. Şu an bu iş için yeterli bilgiye sahip değilim ama bu yolda adım adım ilerleyeceğim. 

Bu iş için üzerinde durduğum adayları açıklarsam;

1. Raspberry Pi (Model B): 

Ev otomasyonu projesi için HD video veya ses çıkışına ihtiyaç duyduğumu düşünmüyorum. Ayrıca işlemci hızı ve giriş/çıkış pin sayısı olarak da diğerlerinin gerisinde kalıyor ve üzerinde ADC yok galiba. Ama bunların yanında topluluk desteği göz ardı edilecek gibi değil. (Bu işe yeni başladığımı düşünürsek önemli bir özellik.)

2. BeagleBone Black:

Genel özellikleri ve giriş çıkış pin sayısı olarak RasPi'nin önünde gözüküyor, ama RasPi'nin arkasındaki topluluk desteği bunda yok gibi gözüküyor.

3. Intel Galileo: 

Fiyatına göre işlemicisi haricinde özellikleri o kadar iyi gözükmedi bana. Tabi bunda da arduino uyumluluğu öne çıkaran bir faktör.

Özetlersek, sensörlerle ve elektronik sistemle uğraşacağım için Raspberry Pi pek avantajlı gözükmüyor ama başlangıç yapmak için de en kolayı da o. 

Kafam bu konuda biraz karışık ve sizin de fikirlerinizi duymak isterim. Hangilerini kullandınız ve fikriniz nedir? :)

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DrKill
    DrKill's avatar
    Erkek

Raspberry pi'nin işlemcisi ev otomasyon sistemi için performans anlamında yeter artar bile. GPIO biri az olailir ama onu geniişletecek bir sürü ek kart var piyasada. ADC dediğin nedir bilmiyorum.

http://www.raspberrypi.org/archives/tag/home-automation

http://www.makeuseof.com/tag/how-to-build-home-automation-system-raspberry-pi-and-arduino/

http://www.instructables.com/id/Raspberry-Pi-GPIO-home-automation/

DrKill tarafından 02/Nis/14 00:15 tarihinde düzenlenmiştir

Bu imzayı her gördüğünüzde 4gb kotanızın 0,00000358559191226959228515625 azalmaktadır. Bilerek ve istenerek bu imza yapılmıştır. Amaç kotanızı sömürmektir
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    wasd
    wasd's avatar
    Erkek

genelde raspberry ve arduino kullanılıyo. Açıpta incelemedim ama;

http://kickass.to/raspberry-pi-home-automation-with-arduino-2013-t7289925.html

Gömülü sistemlere yeni başladım sayılır ama sadece arduino işini görmez mi? Arduino için her türlü şey mevcut, internet bağlantısı için wifi shield var, motor kontrolü için shield var, yani ne bileyim wifi'a bağlarsın cihazı yahut bi rf bağlantısıyla komut gönderirsin istediğini yaparsın gibime geliyor? (Rf kumandalar var mesela 4 kanal, bi tuşla kapıyı açarsın bi tuşla ışıkları açarsın falan, güzel şeyler yapılabilir)

İllaki alacaksan dediğin kartları ben de kullanmadım henüz ama galileoya vereceğin paraya biraz daha koyup bi raspberry bi beaglebone alabilirsin :D

+pcDuinoya da bi bak istersen

+Bir ara şeyh ilgileniyordu bu mevzularla, kendisini konuya bekliyoruz.

:)
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Zork.
    torpedo_XL
    torpedo_XL's avatar
    Erkek

Ardunio veya raspberry pi senin isteklerini fazlasıyla görür.

Ardunio zaten sırf bu tür işler için yapılmış bir kart. ÜStüne ekleyeceğin ek bileşenler ile istediğin gibi kullanısın. Ev otomasyonu için pratik ve çok işlevli olarak bende bu işini görür.

Raspberry daha çok bilgisayar gibi. Raspbery ile daha rahat çalışabilirsin. Hem topluluğu da gayet sağlam, bşr yerdesorun yaşadığında anında çözüm alabilirsin. GPIO iin e birsürü genişleme kartları var bir göz at derim.

Bilge insanlar konuşurlar çünkü söyleyecek bir şeyleri vardır. Aptal insanlar konuşurlar çünkü bir şey söylemek zorundadırlar. Demokrasi, bir eğitim işidir. Eğitimsiz kitlelerle demokrasiye geçilirse oligarşi olur. Devam edilirse demagoglar türer. Demagoglardan da diktatörler çıkar. --Platon, Devlet                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bartimaeus
    Bartimaeus's avatar
    Erkek

Başlangıç  için sadece arduino'nun yeteceği doğrudur ama ben iki ışık yakıp söndürüp ev otomasyonu yaptım demek istemiyorum hocam. Aklımda Raspberry Pi'yi veya yukarıdakilerden herhangi birini terminal(server) olarak kullanıp bir mobil uygulama ile web arayüzünden bu sistemi görüntüleyebilmek ve kontrol edebilmek var.

Videodaki sistem belki biraz örnek olabilir:

http://www.youtube.com/watch?v=WSuweAKb-fg

Her ne kadar başta sadece "Hello, World!"ler ile uğraşacak olsam da nihai planım bu. :) 

Bartimaeus tarafından 02/Nis/14 01:19 tarihinde düzenlenmiştir
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Erkek

temel düzeyde senin istediğini yapmıştım aslında. internet üzerinden kontrol yapıyorum gerek bilgisayar gerek mobil ama sıkıntı şuydu arada kocaman bir bilgisayar olması. yüksek lisans tezi için bu tarz bir kontrol sistemi hazırlamak istiyorum, senin konuyu okuyunca kafama yattı bu tarz bir şey. Raspberry Pi aslında çok populer, o gösterdiğin videoda adamlar xbee ürünü kullanmışlar kablosuz iletişim için. O da aslında güzel. ben şuan sensor networks dersi alıyorum, burda da çeşili sensörler var onlarla iletişim kuruyor v.s. 

bir mobilyacı ve mekanikçi bulsam kendi akıllı evimi tasarlamak istiyorum bu adamın yaptığı gibi ve ortada bir bilgisayar olmayacak kontrol için çünkü gereksiz masraf.. raspberry pi biçilmiş kaftan bunun için. arduino hiç hoşuma gitmed nedense.. gömülü sistemlere merakım var, daha önce pic ile çok uygulama yapmıştm, bir ara arm ye heveslendim ama öyle kaldı.

sana tavsiyem çalışma arkadaşı bul. çünkü bu yapacağın iş tek kişiyle olacak bir şey değil, ben uzun yıllardır bu konuyla ilgili çalıştığım için gerek elektronik gerek yazılım tarafı beni zorlamıyor ama söylediğin kadarıyla yenisin ve altından kalkmak zor. Süreç uzun olacağı için desteğe ihtiyacın olacak. O yüzden buu bir bitirme çalışması şeklinde sunacaksan hocanla konuş ortak biriyle yapmaya çalış derim.

zevkli bir iş ve çok şey öğreneceğinden eminim. türkiyede fiyatlar yüzünden yaygın değil maalesef.. daha önce istanbulda bir akıllı ev firmasıyla görüşmüştüm bana 1500 lira maaş teklif ettiklerinde kendimi zor tuttum bir şey dememek için. Ben o başvurudan 3 sene önce bile o paranın nerdeyse 2 katını alıyordum, adam saf mı gördü beni nedir :) sonra ikna etmeye çalıştı ayarlarız v.s. ama yok diyip çıktım.. adam emeğinin karşılığını vermemek için binbir takla atıyor. eğer bu işi ucuz yaparım diyorsan büyük inşaatçılarla gidip konuşacaksın onların yaptığı her daireye bu sistemi monte edeceksin ve o adam da bu şekilde evini satacak. atıyorum sistemin maliyeti 3000 TL olsun, bu adam evi 100 bin tl ye satıyorsa evi 120 bin tl ye ya da daha fazla fiyata satabilir, hem senin hem onun işine gelir. Yoksa bireysel olarak akıllı ev firması açıp da birilerinin evine snradan monte etmeye kalkarsan türkiye gibi yerde iflas edersin..

konuyu başka yere çektim ama en azından bazı şeyler hakkında fikir sahibi olmuşsundur.

kolay gelsin

Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Zork.
    torpedo_XL
    torpedo_XL's avatar
    Erkek

Hocam o zaman bi raspberry pi al ssh ile veya direk ekran bağlayıp raspberry üzerinden çalış.

Bende de raspberry var kafama göre bi ara güvenlik sistemi kurmuştum. Sonra radyo yayını yaptım ev içinde. Bu aralar home theater şeklinde kullanıyorum.

Bilge insanlar konuşurlar çünkü söyleyecek bir şeyleri vardır. Aptal insanlar konuşurlar çünkü bir şey söylemek zorundadırlar. Demokrasi, bir eğitim işidir. Eğitimsiz kitlelerle demokrasiye geçilirse oligarşi olur. Devam edilirse demagoglar türer. Demagoglardan da diktatörler çıkar. --Platon, Devlet                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    wasd
    wasd's avatar
    Erkek

Videoyu izledim, adam mobil uygulamayı hazırlamış "evdeki her haltı buradan kontrol edebilirsiniz" diyor.

Ben de şundan bahsediyorum;

http://www.youtube.com/watch?v=Dk_ni3oX-KE

Adam mobil uygulama ve rf haberleşme ile istediği komutu gönderip işini yapıyor. Sen de aynı yöntemle alarm, lamba, kilit vs şeyleri kontrol edemez misin arada herhangi bir bilgisayar yahut türevi birşey olmadan sadece arduino ve shieldlar-modüller ile? (bu videoda bilgisayarda olup biteni arayüzle gösteriyor, sadece mobil arayüz olsa o da aynı işi yapar diye düşünüyorum)

Yani benim anlayamadığım nokta raspberry arada ne işe yarıyor tam olarak? (Yani sadece arduinoya odaklanmak varken niye birde raspi giriyo işin içine, ne gibi bir artısı oluyor?)

wasd tarafından 02/Nis/14 02:03 tarihinde düzenlenmiştir

:)
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tuncaxxz
    tuncaxxz's avatar
    Erkek

hocam hiç kuşkusuz RasPi 31 civarı genel kullanım giriş çıkışı var (gpio). sana yeter de artar sanırsam

http://elinux.org/Rpi_Low-level_peripherals

edit: birazcık java bilgisi ve bikaç örnekle çok güzel otomasyon sistemi yapabilirsin

tuncaxxz tarafından 02/Nis/14 03:32 tarihinde düzenlenmiştir

punto cero
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    1234567B
    1234567B's avatar
    Erkek

ARM STM32 F0 deneyebilirsin.Çok profesyonel bir karttır.

arbeit macht frei
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bartimaeus
    Bartimaeus's avatar
    Erkek
    wasd bunu yazdı

Videoyu izledim, adam mobil uygulamayı hazırlamış "evdeki her haltı buradan kontrol edebilirsiniz" diyor.

Ben de şundan bahsediyorum;

http://www.youtube.com/watch?v=Dk_ni3oX-KE

Adam mobil uygulama ve rf haberleşme ile istediği komutu gönderip işini yapıyor. Sen de aynı yöntemle alarm, lamba, kilit vs şeyleri kontrol edemez misin arada herhangi bir bilgisayar yahut türevi birşey olmadan sadece arduino ve shieldlar-modüller ile? (bu videoda bilgisayarda olup biteni arayüzle gösteriyor, sadece mobil arayüz olsa o da aynı işi yapar diye düşünüyorum)

Yani benim anlayamadığım nokta raspberry arada ne işe yarıyor tam olarak? (Yani sadece arduinoya odaklanmak varken niye birde raspi giriyo işin içine, ne gibi bir artısı oluyor?)

Hocam burda adam quadcopteri direk telefon-arduino arası haberleşerek kontrol etmiyor. Linkteki yazılım aracılığı ile önce bilgisayara verileri yollayıp işliyor. Ondan sonra zigbee arayüzü ile işlenen verileri arduinoya yollayarak quadcopteri kontrol ediyor.

Mesela aşağıdaki videoya yani aynı projenin ilk aşamasına bakalım:

http://www.youtube.com/watch?v=d-wZZspAOVk

Burada herhangi bir bilgisayara ihtiyaç duymamış çünkü kontrol için sadece butonlardan aldığı inputları kullanıyor. Yani işlenmesi gereken bir veri yok.

Raspberry Pi işte böyle durumlarda gerekli oluyor. Araya koca bir bilgisayar koymak yerine kredi kartı büyüklüğünde bir cihaz kullanmış oluyorsun.

Aşağıdaki video aradaki farkı güzel açıklamiş:

http://www.youtube.com/watch?v=7vhvnaWUZjE

Bartimaeus tarafından 02/Nis/14 12:47 tarihinde düzenlenmiştir
Toplam Hit: 4213 Toplam Mesaj: 25