Evde Güneş Enerjisi İle Klima Çalıştırma Vs
-
Şimdi beyler bayanlar yaz geliyor yaza kadar ekipman alayım diyorum ve tahmin edebileceğiniz gibi yabancıyım bu konulara
1. amacım aküsüz gündüz klimayı çalıştırmak araştırdığım kadarıyla aküsüz gündüz mümkün zaten egedeyiz güneş sıkıntı olmaz yazın
ama aklımdaki soruyu sorayım şimdi güneş gidince klimadan elektriği direkt kesecekmi? azaltacak mı? yani elektronik cihaza zarar vermesin akımdan dolayı? 1 akü koysam bunun önüne geçermiyim?
2. amacım az panel kullanmak çünkü apartmanda oturuyorum en üst kat avantajını kullanacağım çok yer kaplamasın Şöyle bir panel gördüm 410 watt yazıyor sanırım bu tek panel ürettiği elektrik? eğer böyleyse 2 adet panel işimi görür?
3. olarak iç şebekeye vermek için evin fişine takacağız ve evin sigortasını mı indireceğiz? (videolarda öyle oluyordu)
şimdi klimadan ayrı dondurucuda çok çekiyo onuda finanse edeyim diyorum :)Son olarak şöyle bir durum veya sistem varmı hem evin elektiği açık olsun hem ben vereyim güneş gidince şebekeden alsın güneşte panelden alsın?
tamamen bilgisiz birisiyim bilgisi olan şey ederse sevinirim :)
DJ_Alper tarafından 05/Şub/22 11:21 tarihinde düzenlenmiştir -
1 adet 100 amper akü al hocam sağlam olsun. güneş paneli 12 veya 24 volt dönüştürücüden çıkış verip invertöre girer ordan 220 volta yakın çıkış verir. 400 watt panel klima için yetersiz gelir. klima 1.5 kw çekse saatte sen 400 le iş göremezsin. 1 saatte güneş paneli kaç watt verir senin sistem saatte kaç watt enerji tüketir mantık bu 1 adet en az 3 kw invertör alman gerekir ayrıca. invertörün açma kapama düğmesi vardır. çıkıştan fişten fazı klimanın sigortasına takabilirsin 2 tane sigorta yaparsın klima için girişlerde 1. sigorta şebekeden gitsin 2. aigorta da invertörden gitsin klimaya. sigortaların çıkışları klimaya giden fazı ortaklamış olursun. nötrde zaten ortak olur çıkışta hep. sen sadece manuel yani elle aç kapa yapacaksın. sadece 2 sini aynı anda vermemek için dikkat etmelisin. yoksa klima zarar görebilir.
.Güneş paneli için 5kw kadar muaf diye biliyor onun içinde izin alma başvuru filan yapcan tedaşa gibi prosedürler var sanırım.
-
hocam bu işi yüksek fiyatlara yapan firmalara hiç bulaşmadan en uygun yolu şöyle:
kliman inverter olduğunu varsayarak kabaca 1kw harcasa 2kw lık bir ups al 2. el aküsü bitik olsun ucuz denk getir.
kliman 1kw harcadığı için kayıplarla birlikte en az 1500w elektrik üreten panel alman lazım. 4x400 w panel alırsan rahat çalıştırır.
klima kablosu >ups> mekanik timer >ev şebekesi.
güneş paneli > aküşarj kontrolcihazı > 2x60 amper akü>ups 24v akü girişi.
sistem bu şekilde olacak. mekanik timeri sabah gün doğumu ile akşam gün batımına ayarlayacaksın sadece.
klimanın elektriği hiç aksamadan sabah güneş paneline geçecek akşamda kesintiye uğramadan şebekeye geçecek.
aklına takılanlar:
akü şart mı ?
en ucuz akü bile olsa şart çünkü paneller anlık buluta hava kararmasına filan denk gelse sıkıntı olur sistem kapanır. ups in şebeke ile panel geçişleri için akü önemli.
neden inverter çevirici değilde ups ?
çünkü ups bana göre inverterin gelişmiş hali. hem prize takabiliyorsun hem akü şarj edebiliyor hem elektrik gittiğinde otomatik aküye geçiyor.
şarj konttrol cihazı 60 amperlik lazım bu arada.
şimdi herşey çok pahallı olmasına rağmen bu sistem hazır sistemlere göre çok daha ucuz. ve daha pratik.
edit: maliyeti düşürmek için aküleri aradan çıkartabilirsin ama gün içinde paneller klimanın ihtiyacını karşılayamazsa otomatik şebekeye geçer.
sürekli şebeke ile panel arasında g,d,p gelmesi iyi değil.
zalimadam tarafından 05/Şub/22 12:24 tarihinde düzenlenmiştir -
parmaklarınıza sağlık
Klima inverter değil bir video izledim 500 wat ile klima çalıştırıyordu
panellerin 275 wat üretenide var linkte belirttiğim gibi 400 de 2 panelle 800 watt üretip bunu aküleştirirsem aynı zamanda dalgalanmalar için bu klimaya yetmez mi gündüz?
-
abi 500 watt mümkün değil. televizyon bile 100 civarı harcıyor :D
inverter olmayanlar ilk çalışmada 2000 e yakın güç harcar tahminimce.
klimanın etiketinin fotosunu atarmısın orada yazar max min watt değeri.
inverter olsa işin daha kolay olurdu. eski tip klimalar elektrik düşmanı
zalimadam tarafından 05/Şub/22 13:15 tarihinde düzenlenmiştir -
zalimadam bunu yazdı
abi 500 watt mümkün değil. televizyon bile 100 civarı harcıyor :D
inverter olmayanlar ilk çalışmada 2000 e yakın güç harcar tahminimce.
klimanın etiketinin fotosunu atarmısın orada yazar max min watt değeri.
akşam gidince bakacam :)
güneş paneli kalitesi fark ediyormu verimlilik için atıyorum 5 panelle 2kw alacağım enerjiyi 3 panelle almam gibi
-
aynı pil gibi düşün. verimlisi var verimsizi var.
gün geçtikçe yenileri üretiliyor. o işin ucu açık. hergün geliştiriyorlar.
ama genelde 400 watlık büyük olanlardan 4 tane kullanıldığını görüyorum.
poli kristaller eskidi artık verimlilik %10 ile 15 arası
yenileri monokristal diye geçiyor isimleri. verimleri iyi. genelde verimleri %20 civarı
biz sikik bir ülke olduğumuz için kullanmak zorunda kaldığımız teknolojiler avrupa tarafından unutulmuş bile oluyor.
avrupada yeni paneller üretmişler üzerinde küçük küçük mercekler var verim %50 lere çıkıyor.
türkiyeye getirtmeye çalışsan panelin tekine 50 k isterler.
biz siyaset bataklığının içinde zam fantazisi rezilliğinde yüzerken adamlar rüzgar+güneş sistemlerini birbirine entegre edip düşük maliyetli süper enerji elde ediyorlar. verim en üstlere çıkıyor yaz kış full enerji.
ben 96 da almanyada yaşarken okulun çatısında güeş panelleri vardı amk. güneş enerjili uzaktan kumandalı arabalar vardı.
veliler oyuncak arabaları güneşe çıkartıyordu hem çocuklar güneş alıyordu hemde oyuncaklar şarj oluyordu.
ama şimdi bu bataklıkta oturmuş bu yazıyı yazıyorum masanın üstünde 930 liralık elektrik faturası ile :(
-
ülke olarak bu pahalılıkta resmen devrim yaşıyoruz ihtiyaca göre kimyager, biyolog vb.. oluyoruz..
-
Sanıyorum sadece klima için 1 kw şık gğneş panel sistemi işini görür, yaklaşık 20 bin TL yi bulur maliyeti.
Güneş enerrjisinde elektrik varken evin sistemine verebilmen için ekstra kumanda paneli yaptırman lazım. Manuel olarak uğraşmakta seni yorar bir süre sonra.
Değer mi diye düşünürsen, evet güneşten alıyorsun ve ilk yaturım maliyeti dışında masrafın yok gibi duruyor ama ilerleyen zamanda akü masrafın ve panel masrafın illaki.çıkacak. sen amorti etmeden yeni masraf olmuş olacak sana sıkıntı verir o.
Ama güzel düşünce.
-
Alper hocam pm den numaranı gönder yarın tüm sorularına en ekonomik olacak şekilde cevap vereyim, şebeke olan yerde ongrid dediğimiz sistemlerden kurman daha mantıklı, limiter özellikli ongrid yada daha dar bütçe ile 2 panel 1 tanede basit ongrid İnverter ile en az masraf en az enerji kaybı ile sistem kurabilirsin, şu anda kendi evimde 300wattlık bir sistem ile gündüz tüketimin çoğunu güneşten karşılıyorum, dediğim gibi numara gönder yarın müsait bi ara sana döner güzel bir sistem planlarız
-
bende Modifiye Sinüs Invertör var. tv ye leptopa zarar verirmi hangi cihazlari çalıştırayım?