İlk Kez Araç Alacak Birine Tavsiye
-
Merhaba arkadaşlar,
Kardeşim Kilis'te öğretmen. Bugünlerde okulunun yeri değiştiği için araba alması gerekiyor, ancak birkaç kere dolandırılma girişimiyle karşılaşmış. Kendisi ve ben, araba konusunda deneyimsiz olduğumuz için bu duruma oldukça yabancıyız ve nereden başlayacağımızı bilemiyoruz. Malumunuz, piyasada dolandırıcılar cirit atıyor.
Bu konuda bize rehberlik edebilecek veya tavsiye verebilecek birileri var mıdır? Teşekkür ederiz.
bütçe: 400-500 bin TL -
- ekspere gitmeden asla araç alma hocam.
- alacağın arabanın eski model olmamasına gayret gösterebilirsin.
- şehir dışı ya da uzakta bir yerde araç bakmaya tenezzül bile etme ( mağdur olursan hem vakit hem nakit gider.)
- alacağın arabanın YouTube den performans ve özelliklerini anlatan bir video izle.
- 10 bin daha veririm şunu alırım 5 daha veririm şunu alırım kafasına asla girme sonu yok bu işin. Bütçen 500 ise 500 yaz filtreye 500.001 TL olan aracı bile alma (psikoloji)
- eğer tanıdığın bir usta varsa eksper den sonra ustaya götürüp bir kontrol ettir mutlaka.
- Aracı alacağın kişiyle olabildiğince sohbet etmeye çalış aracı görmeden önce .
- ilan ile adamın sohbetinde elde ettiğin bilgiler tutarsız ise tereddüt etmeden pas geç
- galeriden ya da al sat yapan adamlardan olabildiğince uzak dur.
- piyasa altında araç kesinlikle alma (genelde sorunlu olur)
- keyfe keder boyalı araç alma.
- tramere yazılmayan (küçük lokal boya hariç) değişen , boya olan araçtan uzak dur hocam.
- ağır hasarlı araç alma hocam.
- kaput/bagaj değişen ya da boya kesinlikle alma.
Edit aklıma geldikçe yazarım hocam.
MhmdAlmz tarafından 11/Eyl/24 18:59 tarihinde düzenlenmiştir -
güvenli araç satış sistemini kullanabilirsin
bankaların sitelerinde açıklamalar mevcut
-
MhmdAlmz bunu yazdı
- 10 bin daha veririm şunu alırım 5 daha veririm şunu alırım kafasına asla girme sonu yok bu işin. Bütçen 500 ise 500 yaz filtreye 500.001 TL olan aracı bile alma (psikoloji)
ilk arabımı alırken yapmıştım ben böyle
bütçeyi %70 aşıp sıfır almıştım :)
hayatımda daha 200 km araba kullanmamışımdır sıfır c-sedan almıştım mk biraz çılgınlık yapıp
wert tarafından 11/Eyl/24 19:47 tarihinde düzenlenmiştir -
abi vavacars falan bak
biraz pahalı ama iş görür bence
-
- Şirket, taksi, tur, kiralık çıkması araçlara bakma. Tabi hobi olarak tamir öğrenmek, çıkma parça piyasasında fikir sahibi olmak istiyorsan başka.
- Japon menşeli araçlara bakmanızı tavsiye ederim.
- Mümkünse servis bakımlı araçlara bakın (bu fiyat aralığında zor gerçi).
- Kesinlikle ve kesinlikle daha önce hava yastığı patlamış ya da şasesinde işlem olan araçlara bakma. Allah korusun, bu araçların ikinci bir kazada ne yapacağı belli olmaz.
- Eğer edc, dsg gibi daha özel şanzımanlı araçlara bakıyorsan kmsi düşük araçlara bak. Bunların baskı balata bile can yakar.
- Araç yokuşta kaçırıyor mu? Yokuşta bayılıyor mu? Kalkarken titriyor mu? Hızlanırken birden yığılıyor mu? Dönerken ses çıkarıyor mu? Motor çalışırken aşırı titriyor mu? Bunları (eksper ve usta da bakmış olsa dahi) tecrübe etmeden tamam deme.
- Burun üstü düşmüş ya da motor kısmı yere vurmuş araç alma.
- Motor bloğu alüminyum araçlara (eğer ufacık bir kaza yapmışsa bile) bakma. Bu motorların bloğundaki sorunlar giderilemiyor.
- 3 silindirli benzinli araçlara bakma.
- LPG'si 10 yıla yaklaşmış araçlara bakma. LPG deposu değiştir, tekrar sızdırmazlığa sok falan uğraştırır.
- Bu fiyat aralığında dizel araçlara (eğer ki şehir içi ya da kısa mesafe kullanacaksan) bakma. Dizel motorun işletme masrafı fazladır. Yılda 15.000 km'den az yapacaksan dizel alma.
- Eksperde düzgün bir OBD cihazı olması şart. Genel OBD cihazları (ve yazılımları) markaya (hatta modele) özgü hata kodlarını ortaya çıkarmaz.
- Lastikleri farklı olan, çok yıpranmış olan, boyutları fabrika çıkışındakinden farklı olan, 5 yıldan eski olan araçlara bakma. Büyük ihtimalle eşeğe biner gibi binilmiştir.
- Jantlarında derin çizikler ya da izler olan araçlara bakma.
- Otantik araçlara bakma. Benzer sınıftaki araçlara kıyasla daha uygun fiyatlıdırlar, daha lükstürler fakat yedek parça, özellikle de kaporta parçaları, açısından sıkıntı oluştururlar (ya bulunmaz, ya uzun sürede tedarik edilir ya da çok yüksek fiyatları vardır).
- Boyasında paslanma olan araçlara bakma.
Yukarıda yazdıklarımın bir kısmını kendim, bir kısmını da çok yakın çevrem deneyimledi.
-
ya arkadaşlar neler söylemişsiniz böyle :D
memur araba sormuş milyonluk araç kriterleri söylemişsiniz :)
ben alırken baktığım kriterleri söyleyeyim :) ille uzman olmana da gerek yok.
-gaza bas egzozdan siyah, beyaz veya mavi duman çıkmıyorsa, motordan (dizel ise enjektörlerden ) garip sesler gelmiyorsa.
-araba çalışırken ve gaz verildiğinde yağ çubuğunu çıkar duman gelmiyorsa, veya yağ kapağını açtığında dışarı yağ fışkırtmıyorsa,
-test sürüşünde araç sağa sola çekmiyorsa çekişlerinde problem yoksa,
-kliması, hidrolik direksiyonu, varsa abssi normal çalışıyorsa,
-taksi çıkması değilse, ağır hasar kaydı yoksa
-az yaksın, herkes anlasın yani ustası çok olsun, parçası ucuz olsun.
bu kriterlerde filtrelediğin zaman da 1.5 dci reno motorlu herhangi bir araç alabilrsn (YTD).
fiyatı uygun olur satarken de uyguna satarsın.
19.000 tlye kredi kartına taksitle galeriden araba aldım 4 yıl kullandım 70.000 tlye sattım :) aldığımda en uygun fiyatlısıydı satarken yine en uygun fiyatlısıydı sarı sitede.
galeriden de alabilir. kredi kartına %2- %3 arası vade farkıyl 12 taksitle alır. peşin parasını d başka yerde değerlendirsin.
galeriden alman parayı verip arabasız kalma riskini ortadan kaldırır. en fazla parayı verip kötü bir araba sahibi olursun. :)
kolay gelsin araba bakmak zor iş.
nokta atışı tavsiye istersen de 2010 modelden eski renoult symbol 1.5 dci tam bir memur arabası :) az yakar çok kaçar bagajı büyük parçası ucuz vb.
şehirler arası 170 yaptığım da oldu :D
-
O fiyat aralığında bakacağın arabalarda, arabadan ziyade satan kişiye bak.
Samimiyeti, güvenilirliği, aracı ne kadar süredir kullandığı, araç hakkında ne kadar bilgi sahibi bunlara odaklan.
Temiz adamdan patlak araba çıkmaz, çıksada habersiz olmaz.
Japon arabalarıda odaklan;
Toyota, Mazda, Nissan, Honda, yaşını bilmiyorum tarzı uyuyorsa kesinlikle Subaru. -
Expertiz dışında, yetkili servislerde aracı kontrol ettirsin hocam. Firmadan firmaya değişiyor ama, ümran da full paket 9 bin falandı Kia araca 5k ya baktı belgede veriyor.
Araç tavsiye olarak bence Micra baksın hocam ilk aracı olacaksa.
AslanAmca tarafından 12/Eyl/24 09:23 tarihinde düzenlenmiştir -
Sen beğendiğin arabaların linkini buraya at biz "ha bu olur, bu olmaz" diyelim hatta gerekirse senin için arayıp konuşan forum sakini de olur.
Arabayı bulalım dolandırıcı olup olmadığına sonra bakarız. Şu an odaklanman gereken konu; arabayı bulmak.
-
Hocam selamlar. Benim araç tavsiyesi olarak söyleyeceğim Dacia sandero almanız. O fiyat bandında en az yakan ve parçası bakımı ucuz olan bir araç. Benim de ilk arabam bu ve biz de satmayı düşünüyoruz model yükseltmek için. Eğer ilgilenirsen güncel ekspertiz raporunu gönderebilirim. Bu arada İstanbulda yaşıyorum bilgin olsun. Benim aracı almasan bile bu modeli tavsiye ederim kesinlikle.
beygir eşek merkep mezopotamya eşeği aygır arap atı i̇ngiliz atı tarpan akhal-teke shetland midillisi tennessee yürüyüş atı kıvrak atı poitou eşeği. midilli mustang