İyi Karpuz Nasıl Seçilir
-
malum yaz ayı geliyor karpuzlar tezgahlarda karpuz seçme işini bi kahramanlık gösterisine dönüştürebilirsiniz neticede erkek işidir. bu alanda nam bile yapmak sizin elinizde nasıl mı ?
öncelikle bu aylarda çıkan karpuz almayın kabak aşısı karpuzdur kabak tadı verir seçme kriterleri sizi yanıltır
1-karpuzu iki eline alıp vurdun mu diğer eline bi titreşim gelecek tok ekolu dıpdıp sesi duyacaksın hacı bekir lokumu
2-sapı ince olsun hafif yeşile çalan kurumuş bi görüntüsü olsun topraga gelen kısımdaki sarılık abartı olmasın kurabiye
3-sapsız olan diğer tarafın merkezinde bulunan halkanın ufak olsun bal
4-renginin parlak sarımsı bi yeşil,damarlarında beyaza çalması elinimi kestin be adam
önemli : sapın dibinin yuvarlak olması aşısız yıldız olması aşılı karpuzdur
-
ooo bonzai kokuyor bu başlık
-
hocam bu bilgiler hangisine dahil :D
-
antivir-US bunu yazdı
eğitim
-
Bide cok kisinin bilmedigi bi yontem soylim bu konuda iyiyimdir . :)
Bi kere trakya karpuzu oldugunu bildiginiz karpuzu secmeye bile gerek yoktur.
Hepsi bal gibidir ama en gec cikan karuzdur temmuzu bulur cikmasi.
Onun disinda olan karpuzu ilk once iki eline alicaksin ellerinin iciyle karpuzun iki sapindan yani sivri olan tarafindan
Hafifce veya biraz daha bastiricaksin tabi o esnada kulagina yakin tutman lazim yani omuz hizasina kaldirman lazim
Iki elinle sikinca karpuzun icinden çitir çitir ses geliyorsa oyle cok olmsada bi iki çitirti duydunmu iste o karpuzu aliniz
Ve afiyetle yiyiniz :)
Ama tabi yinede elle bi kac kere tokatlatyip tokluguna bakin :)
-
YAMUK İYİ DEĞİLDİR
Önce karpuza genel bir bakış atın. İyi bir karpuz, şekli simetrik olandır. Bir tarafı yamuk, düz ya da küçük kalmış olmamalı. Karpuzun gelişmemiş, daralmış kısımları susuz kalmış demekmiş. Tabii ki kesik, delik olan karpuzları zaten kimse almaz... Ayrıca karpuzun rengi de ne aşırı parlak ne de aşırı donuk olacak.
Görüldüğü gibi bizim Egelilerin “Karpuzun yamuğu iyidir” gibi düşüncesi de pek doğru değil. Yani karpuzun iyisine “basketbol topu” demek de yalan oldu. Ayrıca karpuzun sapının yaş mı, kuru mu olduğunun da pek önemi yok. Bir de “tırnakla kazındığında yeşil kısmı kolayca çıkan” gibi yöntemler başınıza iş açabilir aman dikkat!
Yine görüldüğü gibi “karpuzun sağına soluna şaplak vurup ses ahenkli geliyorsa budur” gibi ya da “iyi bir karpuz Diyarbakırlı olur, sesi de Diyarbekirli gibi tok çıkar” demiyoruz artık. Bir tık darbesiyle karpuza ses dalgası gönderip kulağımızı alıcı olarak kullanmadan önce bu konuyu bir jeofizikçiye sormalı. Bu arada dikkat; ses dalgası renkkörü olabilir!
İkinci kural karpuzu yerinden kaldırıp elinizle bir tartın. Ağırlığı mutlaka büyüklüğüyle orantılı olmalı. Yani büyük bir karpuz çok hafif ise içe geçmiş; küçük bir karpuz beklenenden daha ağırsa kabak olma ihtimali yüksek. Bu arada unutmayın karpuzun ağırlığının yüzde 92'si sudur.GÖBEĞİ ÖNEMLİ
Üçüncü kural ise karpuzu ters çevirip altındaki göbeğine bakın: Güneşin altında olgunlaşıp olgunlaşmadığını anlamak için karpuzun toprağa temas ettiği yeri inceleyin. Burada insanlarda olduğu gibi yuvarlak lekeye bazıları karpuzun göbeği diyor. Burası kremsi ya da soluk sarı renkli bir nokta şeklinde olmalı; beyaz ya da açık yeşil renkte olmamalı. Eğer karpuzda bu işaret yoksa, karpuz erken hasat edilmiş olabilir. Bu da karpuzun tat, doku ve sululuk durumunu olumsuz etkileyecektir.
Sonuç olarak artık markette ve pazarda “hiç anlamam seçmekten, siz bana en iyilerinden birini seçer misiniz” demekten kurtuldunuz. Artık bu işleri hep manavın insafına bırakmayacaksınız. Unutmadan, kesme yüzeyi ve kullandığınız bıçak ile beraber (her meyve ve sebze gibi) karpuzu da kesmeden önce yıkamak gerekiyor.
Bizimkiler dizisinde Katil Yavuz rolündeki Aykut Oray'ın dediği gibi: “Karpuz Kan”, yani insan sağlığı için yararlı. Rahmetli bunu kafama öyle bir kazımış ki hiç unutmuyorum. -
antivirus bunu yazdı
Bide cok kisinin bilmedigi bi yontem soylim bu konuda iyiyimdir . :)
Bi kere trakya karpuzu oldugunu bildiginiz karpuzu secmeye bile gerek yoktur.
Hepsi bal gibidir ama en gec cikan karuzdur temmuzu bulur cikmasi.
Onun disinda olan karpuzu ilk once iki eline alicaksin ellerinin iciyle karpuzun iki sapindan yani sivri olan tarafindan
Hafifce veya biraz daha bastiricaksin tabi o esnada kulagina yakin tutman lazim yani omuz hizasina kaldirman lazim
Iki elinle sikinca karpuzun icinden çitir çitir ses geliyorsa oyle cok olmsada bi iki çitirti duydunmu iste o karpuzu aliniz
Ve afiyetle yiyiniz :)
Ama tabi yinede elle bi kac kere tokatlatyip tokluguna bakin :)
mantığını anladım harbi güzel başlık.
Tşk,ler→ _→ -
https://www.youtube.com/watch?v=qR85RuhEbGg
iyi karpuz karpuz seçme makinesi ile seçilir
-
ArduouS bunu yazdıantivir-US bunu yazdı
eğitim
Ahaha :D egitim sart :D
Guzel konu ama bilmiyrm sahsen ben, her aldigim kelek cikardi.
-
Abi hiç uğraşmıyorum ben adama bi dilim kestirip tadına bakıyorum ona göre alıyorum :)
-
Ele avuça gelmeli :)