Kamuya Açık Alandaki Kişinin Fotoğraf / Videosu Kvkk Kapsamına Girer Mi ?
-
T.C. üzerinde heryer sonuçta devlete ve içinde bireyin olduğu heryer gerek özel gerek bireysel olarak kamuya ait , kamusal alan olabilir.
Mülkiyeti sana ait olan özel bir alanda (ev , arsa , bahçe , tarla vs ) bir başkasına zarar verirsen yine kanunlar nezdinde kamu davası açılabilir.
Bu çok basit bir olay senin olayın kvkk değil , temel hukuk dersleri alan herkes bunu yorumlayabilir. Avukat meselesı yazmıs bır arkadaş ; bu ülkede herkes kanunları kendi lehine kullanmak için koşturuyor , kanun yorumlamaya açık değildir , olayı netleştirmek lazım.
Özgürlük dediğin olay , bir başkasının özgürlüğünün başladığı yerde biter , başlar .
Kvvk değil , teşhircilik , özel hayata müdahale , kişinin özgürlüğüne müdahaledir bu şekilde paylaşım yapmak paylaşmak .
İş yerinde senn parmak izini okutamaz , konum takibi yapamaz vs . Fakat burada da iş kanunu giriyor devreye , iş tanımına göre o iş yerinde olduğunu ispatlamakla hem işgören , hem işveren yükümlü, bunu kartla yapar , yüz tanıma ile yapar.
Bu tarz meseleleleri yapar yapmazdan çok , kanundan çok , empati , vicdan ve ahlak ile mukayase ediniz.
Bir de uzun zamandır tartışmam , tartışmanın kimseye bir faydası , kazananı yok , birine birşey ispat ederek hiç birşey öğretilmez .Eğer ki karşınızdaki öğrenebilme yeteneği olan insan / lar ise
küçük yönlendirme yapın , onlar doğruları kendi fikirlerileri olarak benimserler.
saygılar
-
edit: sildim yazdığımı bence bilmediğim bir konuda fikir yürüteyim faakt yorum yapmamayayım dedim :D
wert tarafından 10/Eyl/22 14:05 tarihinde düzenlenmiştir -
https://www.tahribat.com/forum/iznim-olmadan-karsidaki-kisinin-fotograf-kayit-alm-246380
Daha önce sormuştum bende...
-
Benim de en çok merak ettiğim polis, doktor, memur vb kamu personellerinin yapmış olduğu hatalardan dolayı onları kayıt almak gerçekten suç oluyor mu ? Örneğin doktor götlük ederse video dışında kanıt imkansız olur ne yapılması gerek ? Meslek gruplarını örnek olarak verdim.
-
yyasinn bunu yazdı
Benim de en çok merak ettiğim polis, doktor, memur vb kamu personellerinin yapmış olduğu hatalardan dolayı onları kayıt almak gerçekten suç oluyor mu ? Örneğin doktor götlük ederse video dışında kanıt imkansız olur ne yapılması gerek ? Meslek gruplarını örnek olarak verdim.
hayır suc degil.
-
Özel hastanede bebegimin dogmadan once ultrasan goruntusunu cekebilirken devlet hastanesinde kvkk kapsamında cekemezsiniz dendi. Kendi bebegim diyince olsun farketmez dendi. Kvkk nin tam olarak neleri kapsadıgını halen millet algılamamıs anlasılan. Herkes bir yol tutturmus gidiyor.
-
Hanım 3 yıl Türkiye'nin en büyük tüketici elektroniği şirketinde tam bu konuda müdürlük yaptı, ona sordum direk agzına sıçarlar dedi. Kvkk değil ama özel hayatın gizliliğine aykırı dedi, ek olarak haberciler yapabilir çünkü habercilik mesleğini tanımlayan kanunlarda bunun istası tanımlıymış.
Edit:
Özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun en yaygın şekilde işlendiği ortam internet ortamıdır. Sosyal medya üzerinden (youtube, instagram, twitter, facebook vs.), elektronik posta (email) veya herhangi bir internet web sitesi üzerinden rızası dışında başkasına ait resim, ses kaydı veya video paylaşılması özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun nitelikli halini oluşturur.
İnternet veya sosyal medya üzerinden özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun cezası, yani başkasına ait ses veya görüntüleri ifşa etme suretiyle suç işlenmesinin cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapistir (TCK m.134/2).
sandman tarafından 10/Eyl/22 17:39 tarihinde düzenlenmiştir -
yyasinn bunu yazdı
hocam memur olsun olmasın herhangi bir suçu kanıtlamak için başka hiçbir şekilde delil elde etme imkanın yoksa veya tanığın yoksa ses kaydı, video kaydı yapıp sadece mahkemeye sunmak üzere kullanabilirsin.
bunları başka platformlarda ifşa edersen veya biriyle paylaşırsan o zaman suç işlemiş olursun.
-
sandman bunu yazdı
Hanım 3 yıl Türkiye'nin en büyük tüketici elektroniği şirketinde tam bu konuda müdürlük yaptı, ona sordum direk agzına sıçarlar dedi. Kvkk değil ama özel hayatın gizliliğine aykırı dedi, ek olarak haberciler yapabilir çünkü habercilik mesleğini tanımlayan kanunlarda bunun istası tanımlıymış.
Edit:
Özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun en yaygın şekilde işlendiği ortam internet ortamıdır. Sosyal medya üzerinden (youtube, instagram, twitter, facebook vs.), elektronik posta (email) veya herhangi bir internet web sitesi üzerinden rızası dışında başkasına ait resim, ses kaydı veya video paylaşılması özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun nitelikli halini oluşturur.
İnternet veya sosyal medya üzerinden özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun cezası, yani başkasına ait ses veya görüntüleri ifşa etme suretiyle suç işlenmesinin cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapistir (TCK m.134/2).
Walla benim anladığım kadarıyla bu iş kanunda net değil, hakimin yorumuna bağlı kalır. Kişinin yüzü nasıl özel hayatı olabilir abi dışarıda ben bu insanın yüzüne bakıyorum o da özel hayatı ihlal madem. Kişisel ya da özel alanda değil olay dolayısıyla özel alanı ihlal falan çök saçma geliyor yani hangi hakim de bunu böyle yorumlar açıkçası merak etmiyor değilim.
-
seyhzade bunu yazdı
knk limnk atsana merak ett,m Galadrieli
Bende ettim hocam.