Kapatalizm
-
Başlıkta biraz istediğim şeyle olan şeyin kelime oyununu yaptım orşinal başlık kapitalizm.
Bir haftadır bir kaç sekme açık bakıyorum bakıyorum bu nasıl bir iş sistemi diyorum konu açacağım açacağım vaktim olmadı bu gün izinliyim madem açayım artık dedim.
Günde 10 saat çalışıyoruz, bin lira maaş alıyoruz, daha bakamadan uçup gidiyor para bazen bir telefona 400 500 veriyoruz ama o para için 15 gün boyunca her sabah kalkıp çalışıp emek verdiğimiz gözümüze gelmiyor.
Fight Club'da dendiği gibi ihtiyacımız olmayan şeyleri almak zorunda kalıyoruz.
Nitekiminde konuya dönersek, bayağıdır gözlemlediğim bu satıcı prosedürleri ile ilgili herkesin nerden keklesem kârdır stratejisi.
En basitinden X bir alışveriş sitesinde, aynı kullanıcı tabi burası çok önemli, yada farklı olsa bile piyasayı capital olayın en üstüne taşıyan insanlar.
Bir yerde 30 tl ise bir ürün aynı adamda daha başka bir yerde 70 tl adam nerden kâr edersem hesabı, bir ara ora avm'ye gittim puma'ya, pumada orjinal yerinde 40 tl olan çanta gittigidiyor ve bazı sitelerden baktım 80 tl falan.
Az bir kaç gündür açık olan sekmelerdede buna benzer olaylar çemberinde dolanıyorum yani bu devirde kazıklanmamak için kazık olmak lazım herhalde.
Örneğe bakarsak ;
http://www.ebay.com/itm/NEW-Motorcycle-backpack-outdoor-sport-hiking-bag-backpack-Black-Good-quality-/160753044890?pt=Motorcycles_Parts_Accessories&hash=item256da0cd9a&vxp=mtr
71 $
http://www.amazon.com/Oakley-Mens-Kitchen-Sink-Backpack/dp/B003XIHZXG/ref=sr_1_33?s=sporting-goods&ie=UTF8&qid=1333868534&sr=1-33
187 $
http://www.amazon.com/OAKLEY-Kitchen-Sink-Backpack/dp/B0068RK8T2/ref=pd_sbs_sg_3
217 $
Çantada çok az değişiklik var önde clipsi var o kadar ve buna nazaran tonlarca örnek gördüm.
Yani sistem sağdan veriyorsa soldan alıyor resmen, bir çanta almak için bile malumat depolamak lazım ben 3 haftadır çanta arıyorum keklenmeden fiyatının hakkını verecek meselâ. Ama yinede kekleneceğimin farkındayım.
Bu konu hakkında herkesin çok ama çok bilinçlenmesi lazım, çünkü biz parayla oynayan insanlar değiliz her yaptığımız hata günlerimize mâl oluyor bunu bilinçli düşünmeliyiz.
Geçen gün metroya gittim 4 saat gezdim ve 100 tl lik alışveriş yaptım ama 10 yıl önce gitseydim en az 300 yapardım çünkü bu denli işin içinde değildim vs vs.
Daha yazacağım çok şey. -
eee sonuç olarak ???
-
dostum sana tavsiye benden, artık kimse bu konular hakkında konuşmak veya birşeyler dinlemek istemiyor çünkü deneyimlediğimiz, gözlemdiğimiz hayat, herkes bunları biliyor. Git taşak muhabbeti yap 2 yüzün gülsün, boşver sen bunları.
-
Serbest piyasa olmadan otomatik üretim gerçekleşmez;
Oto üretimin motoru kapitalizmdir şöyle ki; sosyalist ülkelerde neyin nasıl üretileceğini devlet düşünür ve herkes o ürüne ulaşır, her bireyin tüm ihtiyacı ulaşabileceği fiyat seviyesindedir ancak çeşit yoktur, kapitalist ülkelerde neyin nasıl üretileceğine kimse karışmaz herkes istediği üretimi yapar ve pazara sunar insanlar istedikleri ürünü istedikleri fiyata alırlar veya paraları yoksa alamazlar.
İkisi de adam gibi işletilirse iyi sistemlerdir sosyalist rejimde büroksasiyi kontrol altında tutmak mümkün değildir, kapitalist sistemde ise sermaye ve politikaya yön verenleri dizginlemek imkansızdır, islami rejimlere uygun olan ekonomi modeli kapitalizmden çok sosyalizm gibi görünse de karma ekonomik sistemin yüzünü kapitalizme dönmüş hali bu 3. dünya ülkeleri için daha uygun bir ekonomik model seçimidir.
Şimdi şu soruları düşünelim;
metrobüs 1 seferde kaç lira maliyetle yol alıyor? yolculardan sefer başına kaç lira toplanıyor? toplu taşıma halk için yapılıyorsa öğrenci ve işçiler için ağır bir gider olan yol masrafını düşürmek adına metrobüs fiyatları neden düşürülmüyor? yapılan hizmetler acaba gerçekten halk için mi yoksa kar elde etmek için mi?
ikinci soru;
Belediyelerde neden ortak bir yazılım kullanılıp bütün sistem maliye kontrolüne şeffaflıkla açılmıyor? Acaba her belediyenin işleyişi mi farklı yoksa gelir ve giderlerin şeffafça görülmesi istenmiyor mu?
Soru üç;
Piyasa sıkıca gözlem altında tutulup patent ve marka hakları doğru şekilde korunsa, bu markaları daha mı ucuza alırız? Daha mı pahalıya alırız?
Son soru (burada senin cevabın var);
Kira, tabela vergisi, çtvergisi vesaireyi düşün: 10 liraya aldığın bir malı zeytinburnunda bir mağazaya 15 liraya satabiliyorken nişantaşında bir mağazada 15 liraya satabilmen mümkün mü?
Fiyatı belirleyen etkenler şunlardır; giderlerinin maliyete katkısı, ürünün orjinalliği, modelin yeniliği, satılabilirlik (tutulmuşluk) oranı, ödeme seçenekleri vs. vs...
-
öğrenmek istediğine emin misin bunu bi sor kendine çünkü pek memnun kalmayacaksın.
Bir ekonomik tetikçinin itirafları -kitap
zeitgeist - belgesel
kapitalizm: bir aşk hikayesi - film
kaynaklar bunlar, kolay gelsin.
edit:
http://www.youtube.com/watch?v=_RoLW7Okkjw - part 1
http://www.youtube.com/watch?v=-FsKD2jN9-M - part 2
http://www.youtube.com/watch?v=SZ68QLM3EcU - part 3
devamı: http://www.storyofstuff.org/ -
x3uqm4 bunu yazdı:
-----------------------------öğrenmek istediğine emin misin bunu bi sor kendine çünkü pek memnun kalmayacaksın.
zeitgeist - belgesel
-----------------------------
Böyle bir şey istemedim, kastım insanlar bilinçlensin yani şu forumda takılan insanların yarısı işçi yarısı orta hallidir, tabiî ucuz hatalar yapmalarını istemem.
@IRET,
Giderlerine göre satmaları onların bileceği iş sonuçta dediğim gibi herkes menfaatine bakacak neticesinde, burda anlatmaya çalıştığım bunları bilmek ona göre hareket etmek yani yoksa o adamın kira parası için aa evet çok kira ödüyor o yüzden bu fiyata bende alayım diyemeyeceğimiz için.
Alışveriş yaparken çok düşünmek lazım yani bir şey almak için çok bilmen gerekiyor artık hem o fiyata hem o kaliteye hem o ihtiyacı karşılayacak.
Rant yapmış dandik ama pahalı ürünler, yada orda 10 tl burda 50 tl ürünler bunları bile düşünmesi gerekiyor adamın.
Kimse keklensin istemiyorum forumda'da olduğu gibi şu fiyata şunu aldım diyorlar mesela sonra pişman oluyor biri sat geri diyor biri ver diyor o bu.
Kendimizde düşmüşüzdür dandik ürün hiç kullanamadığımız bir şeye para vermişizdir yani bunları anlatmaya çalışıyorum.
Sırf serisi yüksek diye modeli yüksek diye ama aynı özellikteki ürüne fazla para vermek gibi, adidas mesela bir ayakkabı yapıyor aynı özellikte diğer bir ayakkabı yani özelliklere bakınca görüyorsun sırf serisi yüksek diye engamesine kapılıp ya yeni çıkmış hesabı cuk 100 tl fazla.
@VBDreamdostum sana tavsiye benden, artık kimse bu konular hakkında konuşmak veya birşeyler dinlemek istemiyor çünkü deneyimlediğimiz, gözlemdiğimiz hayat, herkes bunları biliyor. Git taşak muhabbeti yap 2 yüzün gülsün, boşver sen bunları.
------
Siyaset değil dostum insanlar bıksın, bu hayatın en gerçeklerinden biri herkesin düşeceği hataların ekseni sen bilirsin ben bilirim ama başka biri öğrenir bu böyledir. -
1-618-GR bunu yazdı:
-----------------------------x3uqm4 bunu yazdı:
-----------------------------öğrenmek istediğine emin misin bunu bi sor kendine çünkü pek memnun kalmayacaksın.
zeitgeist - belgesel
Böyle bir şey istemedim, kastım insanlar bilinçlensin yani şu forumda takılan insanların yarısı işçi yarısı orta hallidir, tabiî ucuz hatalar yapmalarını istemem.
@IRET,
Giderlerine göre satmaları onların bileceği iş sonuçta dediğim gibi herkes menfaatine bakacak neticesinde, burda anlatmaya çalıştığım bunları bilmek ona göre hareket etmek yani yoksa o adamın kira parası için aa evet çok kira ödüyor o yüzden bu fiyata bende alayım diyemeyeceğimiz için.
Alışveriş yaparken çok düşünmek lazım yani bir şey almak için çok bilmen gerekiyor artık hem o fiyata hem o kaliteye hem o ihtiyacı karşılayacak.
Rant yapmış dandik ama pahalı ürünler, yada orda 10 tl burda 50 tl ürünler bunları bile düşünmesi gerekiyor adamın.
Kimse keklensin istemiyorum forumda'da olduğu gibi şu fiyata şunu aldım diyorlar mesela sonra pişman oluyor biri sat geri diyor biri ver diyor o bu.
Kendimizde düşmüşüzdür dandik ürün hiç kullanamadığımız bir şeye para vermişizdir yani bunları anlatmaya çalışıyorum.
Sırf serisi yüksek diye modeli yüksek diye ama aynı özellikteki ürüne fazla para vermek gibi, adidas mesela bir ayakkabı yapıyor aynı özellikte diğer bir ayakkabı yani özelliklere bakınca görüyorsun sırf serisi yüksek diye engamesine kapılıp ya yeni çıkmış hesabı cuk 100 tl fazla.
-----------------------------insan herşeyi ihtiyaçtan almaz, bazı şeyleri psikolojik tatmin için satın alır, o yüzden fazla para veren mutlaka olacaktır. marka ürünler kendini kanıtladığı ve kalitesinden emin olduğun için pahalıdır aynı özellikte olsa bile onun malzemesi işçiliği farklı olacaktır. Adidas ile MP yi bir tutamazsın.
Bir de şöyle bir şey var, sen zeytinburnundan aldığın spor ayakkabının içine baktığında made in malaysia yada indonesia görüyorsun, nişantaşından aldığın aynı marka model fila ayakkabının içinde usa veya germany yazıyor, ayakkabıda patlak veya sorun olduğunda götürdüğünde varoş semt değiştirmekten kaçınabiliyor çünkü verebildiği en alt fiyattan vermiş, diğer taraftan 50 lira fazla verirsin şişli veya leventte bunu yaşamazsın. Bir koşu ayakkabısını iki ay içinde 3 kere patlattım 3 kere değiştirdiler, 4. patladığında para iadesi yada model değişikliği yapalım dediler modeli değiştirdik, bunlar hep maliyeti etkileyen şeyler.
-
IRET bunu yazdı:
-----------------------------1-618-GR bunu yazdı:
-----------------------------x3uqm4 bunu yazdı:
zeitgeist - belgesel
@IRET,
-----------------------------insan herşeyi ihtiyaçtan almaz, bazı şeyleri psikolojik tatmin için satın alır, o yüzden fazla para veren mutlaka olacaktır. marka ürünler kendini kanıtladığı ve kalitesinden emin olduğun için pahalıdır aynı özellikte olsa bile onun malzemesi işçiliği farklı olacaktır. Adidas ile MP yi bir tutamazsın.
Bir de şöyle bir şey var, sen zeytinburnundan aldığın spor ayakkabının içine baktığında made in malaysia yada indonesia görüyorsun, nişantaşından aldığın aynı marka model fila ayakkabının içinde usa veya germany yazıyor, ayakkabıda patlak veya sorun olduğunda götürdüğünde varoş semt değiştirmekten kaçınabiliyor çünkü verebildiği en alt fiyattan vermiş, diğer taraftan 50 lira fazla verirsin şişli veya leventte bunu yaşamazsın. Bir koşu ayakkabısını iki ay içinde 3 kere patlattım 3 kere değiştirdiler, 4. patladığında para iadesi yada model değişikliği yapalım dediler modeli değiştirdik, bunlar hep maliyeti etkileyen şeyler.
Bunu kaç insan kullanıyor yada patlamadığını düşünelim aynı ürünü yada aynı özellikli ürünü aynı markada daha ucuza alabiliyorsun.
Pumada bu 40 tl
http://www.zidaya.com/King-Canta-72988.html
Şimdi burdan alıp değiştirmek var bir şey olduğunda birde pumadan alıp değiştirmek var, peki 2 seçenektede hiç bir şey olmadığını düşünürsek adam 40 tl zararda.
Daha büyük ürünler için çok fahiş fiyatlar tabi.
2 gün önce iş arkadaşım decathlon'dan 2 uyku tulumu gözlük palet almış vs vs 300 tl para bayılmış ürünlere bir baktım palet bir karış gözlük atık lastik, şnorkel eskiden ok attığımız elektrik borusu gibi dandik.
Dedim çok feci tongaya gelmişsin ama değiştir dedi sonra bende uğraşamadım gitti yani kullanmayacağı bir ürün mesela çoğu %100 polyester tulum bilmeden kazıklanmak vs. bunlar koyuyor insana.
Kaç tane alıcı çok bilinçliki körü körüne gidiliyor çoğu işe kazık cumburlop. -
Git cuba ya haci ne paran olur nede bisi alacak derdin kapitalizme cozum komunizm
-
Hakça paylaşım olduktan sonra herkes daha çok çalışır.
Ağaoğlu, Sabancı, Koç vs.. gibilerini düşününce oradan çalışanlar afedersiniz eşek gibi çalışıyor (aldıkları maaş asgari ücret), lakin kazanan yine aynı (bir kazma bile vurmayan yada bir vida bile sıkmayan).
İnsanın insanı sömürüsü, en zoruma giden şey olsa gerek.
-
ontedi bunu yazdı:
-----------------------------Hakça paylaşım olduktan sonra herkes daha çok çalışır.
Ağaoğlu, Sabancı, Koç vs.. gibilerini düşününce oradan çalışanlar afedersiniz eşek gibi çalışıyor (aldıkları maaş asgari ücret), lakin kazanan yine aynı (bir kazma bile vurmayan yada bir vida bile sıkmayan).
İnsanın insanı sömürüsü, en zoruma giden şey olsa gerek.
Tam üstüne bastın işte, dün bir dergide gördüm bilmem nerede toplu konut yapmışlar 1+1 135.000 bin lira ama altına 0 faiz ve % 5 peşinat demişler, 1+1 ya hemde en dandik mühitlerde.