Madde Sonsuza Kadar Bölünebilir Mi?
-
Farklı mecralarda uzunca tartışılan bir konu, fakat orada değişik komplikasyonlarda var, o yüzden biraz muallak birazda garip bir durum..
-Gerçekten merak ediyorum, kuralları nelerdir. -
Bilimsel konuşamayacam ama bence bölünemez hacı. Çünkü 1/inf = 0 demektir. Var olan madde yok olmaz, olmayanda var olmaz. Makineci değilim ama termodinamikçiler der hep, bende söylemek istedim.
-
Kendi mantigima dayanarak soyluyorum bolunemez.
-
en son kimya da atom için söyleniyordu. sora atom altı maddeler çıktı. sonra sonra diye gidiyor.
zamanla daha başka teoriler ve teknikler geliştirilebilir gibi geliyor. görüldüğü üzere birazda sallıyorum. -.^)/
defence defence, San Antonio & Toronto
-
Hocam quantum mekanigine gore enerji devamli degil quantum denilen son derece kucuk paketlerden olusmaktadir. Madde enerjiden ibaret olduguna gore sonsuza kadar bolunmek diye bir sey olamaz.
Kisacasi evrende Planck sabitinden daha dusuk enerjili bir sey var olamaz. Yani enerjiye ya da maddeye daha fazla zoom yapamazsin. Ayrica enerji bu sabitin katlari halinde var olabilir, arada bir yerde olamaz, bu yuzden evren devamli (continious) degil ayrik (discrete).
-
AMpul bunu yazdı
Hocam quantum mekanigine gore enerji devamli degil quantum denilen son derece kucuk paketlerden olusmaktadir. Madde enerjiden ibaret olduguna gore sonsuza kadar bolunmek diye bir sey olamaz.
Kisacasi evrende Planck sabitinden daha dusuk enerjili bir sey var olamaz. Yani enerjiye ya da maddeye daha fazla zoom yapamazsin. Ayrica enerji bu sabitin katlari halinde var olabilir, arada bir yerde olamaz, bu yuzden evren devamli (continious) degil ayrik (discrete).
AMpul gayet temiz ve kısa açıklamış. Deneysel olarak şuan kuark seviyesi ispatlanmış olup alt evreler şuan için varsayımsal.
-
@AMpul hoca, gerçekten ilginç ve özet yazıyorsun. ^^)/ wiki`den yaptığın göndermeleri tam okumadım ama.
bu, " ayrik (discrete)." ile tam olarak ne demek istedin? anlamadım.
bir ara diğer konuda, @wert diğer müritle, uzayın fotolarını koyarak, dalga geçmek istemişti. hala sarkastik bir şekilde gülerim ("değerliye" :D ).
birde şu cümle hoşuma gitti ^^)/ " Yani enerjiye ya da maddeye daha fazla zoom yapamazsin."
hatta matematikte negatif sayılarla ilgili bir cümle kurmuştun. o da hoşuma gittiydi. dur onuda bir zıplatayım.
Kwabs , Walk. ←_← ^.^)♪
bulamadım ^^)
RitmFarbRacourci tarafından 03/Nis/16 13:01 tarihinde düzenlenmiştir -
Planck uzunluğu diye bir kavram var -henüz ispatlanmamış-, aksi yönde bir teori ispatlanmazsa, bu uzunluktan daha küçük bir şey olamaz.
-
Valla mantıken, var olan bir şey ikiye bölünebilir .İkiye bölündükten sonra da varlığını sürdürdüğüne göre tekrar bölünebilir. Ha eldeki imkanlar yetersiz gelir, ayrı mesela, ama teorik olarak epey bi bölünebilir olsa gerek :D Sonsuza ulaşamayacağımıza göre, bölebildiğimiz yere kadar bölünür. Daha önce de yazıldığı gibi, önce bileşiklere kadar bölünür, sonra elementlere, efendime söylim atomlara, elektronlara protonlara, süper maddelere....
Tabi bu açıdan baktığımızda da küçülttükçe maddenin fiziksel kimyasal özellikleri değişecektir, farklı maddelere dönüşmüş gibi olacaktır
-
İslam Akaidinde göre maddenin cevher denilen ve parçalanamayan bir yapı taşı mevcuttur. Buna kanıt ise şudur;
Eğer tüm maddeler sonsuza kadar bölünebilir olsaydı küçük bir toz parçası ile kocaman bir dağın parçalarının sayısı eşit olurdu ki bu da dağ ve toz'un boyutlarının eşit olmasını gerektirirdi.
Bu imkansızdır, dolayısıyla cevher denilen maddenin bölünemeyen en küçük yapı taşı mevcuttur.
(Akaid-i Ömer Nesefi kitabından)
-
Cevabı muhtemel hayırdır. Her madde atomlardan oluşur ve her maddenin içinde BELİRLİ SAYIDA atom vardır. Atomların bile parçalanabildiğini düşünürsek, gerçekten büyük bir sayı çıkacaktır ortaya ama sonsuz değildir hocam.