folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Madde Sonsuza Kadar Bölünebilir Mi?

Madde Sonsuza Kadar Bölünebilir Mi?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    avezgista
    avezgista's avatar
    Dişi

Farklı mecralarda uzunca tartışılan bir konu, fakat orada değişik komplikasyonlarda var, o yüzden biraz muallak birazda garip bir durum..

-Gerçekten merak ediyorum, kuralları nelerdir.

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DrKill
    DrKill's avatar
    Erkek

Bilimsel konuşamayacam ama bence bölünemez hacı. Çünkü 1/inf = 0 demektir. Var olan madde yok olmaz, olmayanda var olmaz. Makineci değilim ama termodinamikçiler der hep, bende söylemek istedim.

DrKill tarafından 03/Nis/16 06:08 tarihinde düzenlenmiştir

Bu imzayı her gördüğünüzde 4gb kotanızın 0,00000358559191226959228515625 azalmaktadır. Bilerek ve istenerek bu imza yapılmıştır. Amaç kotanızı sömürmektir
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DeepInside
    DeepInside's avatar
    Erkek

Kendi mantigima dayanarak soyluyorum bolunemez. 

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RitmFarbRacourci
    RitmFarbRacourci's avatar
    Erkek
    en son kimya da atom için söyleniyordu. sora atom altı maddeler çıktı. sonra sonra diye gidiyor.

zamanla daha başka teoriler ve teknikler geliştirilebilir gibi geliyor. görüldüğü üzere birazda sallıyorum. -.^)/

defence defence, San Antonio & Toronto

I'şıkY'ılı;^^`) Zk't^^` RnSySyTk.Ödl.SpRtÇzBşBkYd Kryptia.agogE Sa'd-l'Suûd az.ç'k 'lmyn'Dşn Pnct'tnAnNttn Blgi,YpBlgi 'Ct'nDrm.CmdyDrm.MdrnDrm hRşYdşR ClptcPth'Strsm M'nPhs' Ld,X/Y YrYnZmnGrçklk,AlgBzklğ KrzFrst'tr Tiytr' Pugchv,Jtrn,İmmlmn,FllngLef,Pik' SuprmcySprrty CoBehTh elFnmno:NzrioRonldo AdnKy TkSs,TkHrf(?) .RtNsTk.KvMp.Mk.TrmDyn ScklkNmRzgr ŞkHcBy ccp.kky Snrlr'Çz SnaSnLzmsn 'NsnKsknçtr BgDppr.MagllnCl'ds.S'thCro's Ch'kW'ng CreazioneDiAdamo^^`, Arctrs.Spic' ArcScnd,YySnye TrbProp,TrbJet,TrbFan ~3.10^5km/sn~343m/sn ~900-1240m/snMacH RamJt,ScRamJt Przdi^^' Tbu.XL Prsek MAtv^^` mLAT G'dWllHnting(f). 3id't^^` TareZmenPr ParaMotor TrflrVArsİlşklr (-)+.(/)*,~ ZminŞkil . ..Bu imza @SubZero tarafindan degistirilmistir. "Bu kadar uzun karmakarisik bir imza yapma diye uyardim ama heeheeeey(^^D)_hey kim söylüyor, kim dinliyor." Imzanizi SubZero'ya bilgi vermeden degistirmeyiniz. Tesekkurler...
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Mad Scientist
    AMpul
    AMpul's avatar
    Erkek

Hocam quantum mekanigine gore enerji devamli degil quantum denilen son derece kucuk paketlerden olusmaktadir. Madde enerjiden ibaret olduguna gore sonsuza kadar bolunmek diye bir sey olamaz. 

Kisacasi evrende Planck sabitinden daha dusuk enerjili bir sey var olamaz. Yani enerjiye ya da maddeye daha fazla zoom yapamazsin. Ayrica enerji bu sabitin katlari halinde var olabilir, arada bir yerde olamaz, bu yuzden evren devamli (continious) degil ayrik (discrete).

https://en.wikipedia.org/wiki/Quantum

https://en.wikipedia.org/wiki/Planck_constant

What I cannot create, I do not understand. — Richard Feynman
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Cesnist
    Cesnist's avatar
    Erkek
    AMpul bunu yazdı

Hocam quantum mekanigine gore enerji devamli degil quantum denilen son derece kucuk paketlerden olusmaktadir. Madde enerjiden ibaret olduguna gore sonsuza kadar bolunmek diye bir sey olamaz. 

Kisacasi evrende Planck sabitinden daha dusuk enerjili bir sey var olamaz. Yani enerjiye ya da maddeye daha fazla zoom yapamazsin. Ayrica enerji bu sabitin katlari halinde var olabilir, arada bir yerde olamaz, bu yuzden evren devamli (continious) degil ayrik (discrete).

https://en.wikipedia.org/wiki/Quantum

https://en.wikipedia.org/wiki/Planck_constant

AMpul gayet temiz ve kısa açıklamış.  Deneysel olarak şuan kuark seviyesi ispatlanmış olup alt evreler şuan için varsayımsal.

طדṮ
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RitmFarbRacourci
    RitmFarbRacourci's avatar
    Erkek
    @AMpul hoca, gerçekten ilginç ve özet yazıyorsun. ^^)/ wiki`den yaptığın göndermeleri tam okumadım ama.

bu, " ayrik (discrete)." ile tam olarak ne demek istedin? anlamadım.

bir ara diğer konuda, @wert diğer müritle, uzayın fotolarını koyarak, dalga geçmek istemişti. hala sarkastik bir şekilde gülerim ("değerliye" :D ).

birde şu cümle hoşuma gitti ^^)/ " Yani enerjiye ya da maddeye daha fazla zoom yapamazsin."

hatta matematikte negatif sayılarla ilgili bir cümle kurmuştun. o da hoşuma gittiydi. dur onuda bir zıplatayım.

Kwabs , Walk. ←_← ^.^)♪

bulamadım ^^)

RitmFarbRacourci tarafından 03/Nis/16 13:01 tarihinde düzenlenmiştir

I'şıkY'ılı;^^`) Zk't^^` RnSySyTk.Ödl.SpRtÇzBşBkYd Kryptia.agogE Sa'd-l'Suûd az.ç'k 'lmyn'Dşn Pnct'tnAnNttn Blgi,YpBlgi 'Ct'nDrm.CmdyDrm.MdrnDrm hRşYdşR ClptcPth'Strsm M'nPhs' Ld,X/Y YrYnZmnGrçklk,AlgBzklğ KrzFrst'tr Tiytr' Pugchv,Jtrn,İmmlmn,FllngLef,Pik' SuprmcySprrty CoBehTh elFnmno:NzrioRonldo AdnKy TkSs,TkHrf(?) .RtNsTk.KvMp.Mk.TrmDyn ScklkNmRzgr ŞkHcBy ccp.kky Snrlr'Çz SnaSnLzmsn 'NsnKsknçtr BgDppr.MagllnCl'ds.S'thCro's Ch'kW'ng CreazioneDiAdamo^^`, Arctrs.Spic' ArcScnd,YySnye TrbProp,TrbJet,TrbFan ~3.10^5km/sn~343m/sn ~900-1240m/snMacH RamJt,ScRamJt Przdi^^' Tbu.XL Prsek MAtv^^` mLAT G'dWllHnting(f). 3id't^^` TareZmenPr ParaMotor TrflrVArsİlşklr (-)+.(/)*,~ ZminŞkil . ..Bu imza @SubZero tarafindan degistirilmistir. "Bu kadar uzun karmakarisik bir imza yapma diye uyardim ama heeheeeey(^^D)_hey kim söylüyor, kim dinliyor." Imzanizi SubZero'ya bilgi vermeden degistirmeyiniz. Tesekkurler...
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MaviEkran
    MaviEkran's avatar
    Erkek

Planck uzunluğu diye bir kavram var -henüz ispatlanmamış-,  aksi yönde bir teori ispatlanmazsa, bu uzunluktan daha küçük bir şey olamaz.

Blue Screen of Death
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    noname
    noname's avatar
    Erkek

Valla mantıken, var olan bir şey ikiye bölünebilir .İkiye bölündükten sonra da varlığını sürdürdüğüne göre tekrar bölünebilir. Ha eldeki imkanlar yetersiz gelir, ayrı mesela, ama teorik olarak epey bi bölünebilir olsa gerek :D Sonsuza ulaşamayacağımıza göre, bölebildiğimiz yere kadar bölünür. Daha önce de yazıldığı gibi, önce bileşiklere kadar bölünür, sonra elementlere, efendime söylim atomlara, elektronlara protonlara, süper maddelere....

Tabi bu açıdan baktığımızda da küçülttükçe maddenin fiziksel kimyasal özellikleri değişecektir, farklı maddelere dönüşmüş gibi olacaktır

...said addicted.
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    wm-t
    wm-t's avatar
    Erkek

İslam Akaidinde göre maddenin cevher denilen ve parçalanamayan bir yapı taşı mevcuttur. Buna kanıt ise şudur;

Eğer tüm maddeler sonsuza kadar bölünebilir olsaydı küçük bir toz parçası ile kocaman bir dağın parçalarının sayısı eşit olurdu ki bu da dağ ve toz'un boyutlarının eşit olmasını gerektirirdi.

Bu imkansızdır, dolayısıyla cevher denilen maddenin bölünemeyen en küçük yapı taşı mevcuttur.

(Akaid-i Ömer Nesefi kitabından)

wm-t tarafından 03/Nis/16 15:37 tarihinde düzenlenmiştir
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ndmylmz
    ndmylmz's avatar
    Erkek

Cevabı muhtemel hayırdır. Her madde atomlardan oluşur ve her maddenin içinde BELİRLİ SAYIDA atom vardır. Atomların bile parçalanabildiğini düşünürsek, gerçekten büyük bir sayı çıkacaktır ortaya ama sonsuz değildir hocam.

Sistemi de kapattım ama PHP konusunda hala yardımcı olurum // Boş gezenin boş kalfası - Öğrenci - YTÜ
Toplam Hit: 3865 Toplam Mesaj: 29
madde sonsuz