Maketler Hakkında
-
sandman bunu yazdı
Sanırım 20 yıldır ölçek modelcilikle ilgileniyorum. Model, boya, fırça veya airbrush soruların olursa yaz.
model set olarak tamiya genelde en iyi detay ve kolaylığı sunar, gaza gelip meng, trumpeter felan girişme en başta çok üzer. Revell'den uzak dur hayatın törpülemek ve putty ile boşluk doldurmakla geçer.
benim model aldığım yerler;
https://www.mmyhobby.com/
https://www.hobbytime.com.tr/boya olarak vallejo veya citedal kullanıyorum. Törbü, zımpara, yan keski ve neşterim tamiya.
Tepe ışığını ikeadan aldım.
fırçalarım da vinci onlarıda kadıköyde
artsanatsal.com'un dükkanına gidip aldım.
Teşekkür ederim, bu 2 site google aramalarda karşıma çıkıyordu ama sektörü bilmediğim için güvenilir mi değil mi anlamamıştım.
Benim şu an linkini paylaştığım maket ve onun yanında gelen 1 fırça 4 boya dışında bir ekipmanım yok. İlk olarak aktif kullanacağım neleri almalıyım? Dün 2-3 saate yakın plastik maket sohbetleri izledim youtube'dan. Macun vs bir sürü aparat var, nerede kullanılıyor, nedir ne değildir sıfırdan bir kategoriye girince sudan çıkmış balığa döndüm.
Bu markaların daha sofistike maketleri var mıdır? Atıyorum Hogwarts Castle maketi gibi. Yoksa tüm plastik maket camiası tank,uçak,gemi,araba kategorilerine mi sıkışmış? Sence makette ideal ölçek nedir?
-
maket işinde ideal ölçek yoktur senin gözüne ne güzel geliyorsa o ideal ölçektir. Ben hemen hemen hepsinde yaparım.
En başta ihtiyacın olacaklar;
Fırca -> burada boy boy almanı öneririm biraz videolara bakarsan bsae(modelin büyük kısımları), detail,highlight ve drybrush için ayrı ayrı fırca var. Drybrush için yılların tecrübesini söyleyeyim kadınların küt uclu makyaj fırcası
Boyalar(Önerim vallejo),
Islak palet -> boyama yaparken boyalarının palette kurumaması ve iki üç boyayı karıştırıp fantastik renkler yapmak için. Hazır alabilirsin(bende army painter var) veya internette nasıl yapılacağına bakabilirsin
Yan keski, -> sakın nalburdan veya elektronikcilerden alma onlar agır ve küt olur. Senin direk model için olan hafif ve ince uclulardan alman lazım yoksa modeli parcalarsın
Neşter -> Model parcasını çerceveden çıkardıktan sonra yanlarında kapan çapakları temizlemek için
Zımpara -> modelin birleşme kısımlarını iyicene temizlemek içinİleri seviyeler bunlar biraz ilerleyince lazım
küçük el matkabı -> bazen delik açman gerekiyor
airbrush -> bu sadece kendisine has tonla boya ve malzeme ile geliyor
Küçük kıskaçlar -> küçük parcaları tutturup böyle köpük gibi birşeye koyuyorum o şekilde boyuyorum
Glaze medium -> buna bakarsın abi şimdi açıklamayayım ama ıslak palet ilede yaparsın
eskitme fırcaları ve toz,toprak,pas efekleriBenim önerim özellikle boya ve fırcalarda temel şeyleri al daha sonra zamanla benim gibi 300 küsür boyan ve tonla fırcan oluyor. Fırça temizliği bu işin en kritik kısmı mutlaka videolarına bak. Model işinin ucu bucağı yok, eğer diorama ve bina yapacaksan başka firmalar var ama o apayrı bir dünya. Orada biraz heykelcilikte oluyor.
Dolgu malzemesi(putty veya green stuff) modelde kavuşmayan veya boşluk kalan yerleri doldurmak; yeteneğin varsa yeni şekiller vermek için kullanılıyor.Bu cidden koca bir dünya, ben başlarken sadece tank yapacağım derdim şimdi sana çöl fırtınasında ırak ordusunun kullandığı tankların kamuflajını ezberden söylerim.
Son yıllarda ama model işini tamamen savaş oyunlarına döndürdüm; şu firmalardan model alıp yapıyorum sonra arkadaşlarla kapışıyoruz.
warhammer.com
store.warlordgames.com
corvusbelli.com
-
sandman bunu yazdı
maket işinde ideal ölçek yoktur senin gözüne ne güzel geliyorsa o ideal ölçektir. Ben hemen hemen hepsinde yaparım.
En başta ihtiyacın olacaklar;
Fırca -> burada boy boy almanı öneririm biraz videolara bakarsan bsae(modelin büyük kısımları), detail,highlight ve drybrush için ayrı ayrı fırca var. Drybrush için yılların tecrübesini söyleyeyim kadınların küt uclu makyaj fırcası
Boyalar(Önerim vallejo),
Islak palet -> boyama yaparken boyalarının palette kurumaması ve iki üç boyayı karıştırıp fantastik renkler yapmak için. Hazır alabilirsin(bende army painter var) veya internette nasıl yapılacağına bakabilirsin
Yan keski, -> sakın nalburdan veya elektronikcilerden alma onlar agır ve küt olur. Senin direk model için olan hafif ve ince uclulardan alman lazım yoksa modeli parcalarsın
Neşter -> Model parcasını çerceveden çıkardıktan sonra yanlarında kapan çapakları temizlemek için
Zımpara -> modelin birleşme kısımlarını iyicene temizlemek içinİleri seviyeler bunlar biraz ilerleyince lazım
küçük el matkabı -> bazen delik açman gerekiyor
airbrush -> bu sadece kendisine has tonla boya ve malzeme ile geliyor
Küçük kıskaçlar -> küçük parcaları tutturup böyle köpük gibi birşeye koyuyorum o şekilde boyuyorum
Glaze medium -> buna bakarsın abi şimdi açıklamayayım ama ıslak palet ilede yaparsın
eskitme fırcaları ve toz,toprak,pas efekleriBenim önerim özellikle boya ve fırcalarda temel şeyleri al daha sonra zamanla benim gibi 300 küsür boyan ve tonla fırcan oluyor. Fırça temizliği bu işin en kritik kısmı mutlaka videolarına bak. Model işinin ucu bucağı yok, eğer diorama ve bina yapacaksan başka firmalar var ama o apayrı bir dünya. Orada biraz heykelcilikte oluyor.
Dolgu malzemesi(putty veya green stuff) modelde kavuşmayan veya boşluk kalan yerleri doldurmak; yeteneğin varsa yeni şekiller vermek için kullanılıyor.Bu cidden koca bir dünya, ben başlarken sadece tank yapacağım derdim şimdi sana çöl fırtınasında ırak ordusunun kullandığı tankların kamuflajını ezberden söylerim.
Son yıllarda ama model işini tamamen savaş oyunlarına döndürdüm; şu firmalardan model alıp yapıyorum sonra arkadaşlarla kapışıyoruz.
warhammer.com
store.warlordgames.com
corvusbelli.com
Emeğin için teşekkürler hocam, arada rahatsız ederim
-
hocam ben de şimdi meraklandım ettim de tren hastalığımdan dolayı bakayım dedim allahın bir lokomotifi nasıl 10k 20k filan oluyor ? bu hazır pakette çıkan bir şey değil mi ? ray may alıp set kuruyorsun anladığım.
hani maket gemi gibi de değil.
şu fiyatlar ne öyle :D
-
Cesnist bunu yazdı
5 yıldır Gundam maket yapıyorum :) ne kadar cok ilgilenen varmıs aslında sevindim acıkcası.
WW2 konseptinde gidersen hocam tamiya üzmez, revell söylenmiş zaten ama cocuk işidir bosver onu.
Netten değilde dükkanlardan alırsan bazen elden cıkarmak istedikleri setler oluyor onları cok ucuza alabilirsin. Kuzen tamiya topluyor besiktastan alıyoruz.
Face te devasa kalabalık gundam gruplari var bakin oralara
-
LaNCeLoT bunu yazdıCesnist bunu yazdı
5 yıldır Gundam maket yapıyorum :) ne kadar cok ilgilenen varmıs aslında sevindim acıkcası.
WW2 konseptinde gidersen hocam tamiya üzmez, revell söylenmiş zaten ama cocuk işidir bosver onu.
Netten değilde dükkanlardan alırsan bazen elden cıkarmak istedikleri setler oluyor onları cok ucuza alabilirsin. Kuzen tamiya topluyor besiktastan alıyoruz.
link var mı ? böyle öğretici bir şeyler lazım. sıfırdan başlamak adına
-
eskiden rene rc uçak yapıyordu
yapmıyor muydu ben mi yanlış hatırlıyorum :)@renegadealien
kroo tarafından 29/Ara/24 09:45 tarihinde düzenlenmiştir -
rapidhacker550 bunu yazdıLaNCeLoT bunu yazdıCesnist bunu yazdı
link var mı ? böyle öğretici bir şeyler lazım. sıfırdan başlamak adına
https://www.youtube.com/@StudioGundam
Maketlerin canlılarını görmen için
Öğretici linkler:
https://docs.google.com/document/u/0/d/1Tr8UyF2Xg5Ojqw0sxcO7oIG7IIsJPes3lMO5pHZKu5o/pub?pli=1
Bu sene kısmet olursa bir japonya yapıp valizi dolduracağım