




Makineciler Bi Baksın Basit Makine Yapımı Hakkında Yardım
-
merhaba arkadaşlar tübitak projesi için basit bi makine yapmamız gerekiyor
kuzenimin nişanlısı matematik öğretmeni arayıp yardım istediler
projeyi şöyle anlatayım mutlak değer makinesi yapıcaz amaç ortaokul öğrencilerinin biraz soyut olan mutlak değeri anlamalarını kolaylaştırmak
yani işleri biraz somutlaştırmak.. projenin basit sade ve kendi kendilerine yapabilecekleri bişey olması gerekiyo.. paint terk şöyle bi çalışma yaptım
kapalı kutuya şeffaf bi boru aracılığıyla negatif ve pozitif sayılar makinenin içine girer, pozitif olarak aynı sıralamayla çıkarlar... şimdi işleri kolaylaştırmak için aklıma bu geldi.. boruya belirli bi sırayla + ve - topları yerleştirecez bu toplar makinenin ayrılmış 1 nolu kısmında toplanacaklar . mekanik bi düğmeye yada kol aracılığıyla mekanizma harekete geçecek kutunun içindeki boruya önceden yerleştirilmiş toplar şeffaf kutuya düşmeye başlıyacak .. sonuç olarak makine mutlak değer işlemi yapmış olacak.. ana kutunun içi görünmeyecek tabi
sorunumuz ise şu, bu basit makieyi yapmak için nasıl bi düzenek kullanmalıyım? mekanizma nasıl olmalı? kollu makarayla yapılabilir mi? yapılırsa nasıl yapılır?
şimdiden tekkürler
-
Eğer bu TubitaK'a sunulacak ve tübitak ta buna para verecekse bir şey demiyroum.
Kutuya hortum içinden top atıyon diğer hortumdan zaten içinde pozisitf olan sayılar dökülsün istiyorsunıuz.
Yanlış anlamayın ama çok saçma bir şey bence.
Buna makine yapmaktansa ben size bir uygulama yapayım sayıyı yazın butona basın mutlağını filan göstersin.
Onunla filan başvurun tübitağa. Mutlak değer hesaplama maliyetini kıstık filan dersiniz.
-
para desteği hakkında bi fikrim yok fakat yazılımdan ziyade daha somut ve işin özünü anlatacak basit bişey olması isteniyo amaç makinenin karmaşıklığından ziyade somut bi şekilde mutlak değeri anlatabilmek.. açıkcası ilk başta bende aynı şeyi düşündüm, bu cevabı aldım sanırım minimal sade amaca yönelik bişey isteniyo... benim aklımada bu fikir geldi... güzel bi tasarımla birleşirse olur gibime geliyor.
-
Öncelikle kolaylıklar diliyorum.
Biraz boş bir proje gibi geldi bana. Yani uğraşıldığına değmez.
Amaç çocuklara mutlak değer kavramını öğretmekse, @zeybekustasi 'nin dediği gibi yazılımla animasyon tarzı bir şeyler yapılabilir. Bu şekilde daha eğlenceli ve öğretici olur.
Bir tane kutu mu daha öğretici olur yoksa renkli, interaktif bir animasyon mu?
Neyse kolay gelsin.
-
Hocam toplarda şöyle bir hile yapabilirsin.
Şimdi elinde -1 -2 -3 -4 -5 ve +1 +2 +3 +4 +5 değerdeki toplar var.
Negatif toplara mıknatıslık özelliği kazandırırsın ve Yukarıdan gelen hortumun takılı olduğu kutunun tabanına güçlü bir mıknatıs koyarsın. Bu mıknatıs Negatif topları tutar.
Pozitif toplarda herhangi bir manyetizma olmadığı için direkt olarak 2 numaralı bölmeye geçerler alttaki hurtumdan dışarı çıkarlar.
Sıralama Önemli diyorsan şöyle bir fikrim var.
Edit : Siyah toplarda azda olsa mıknatıslık özelliği var ama kırmızılarda yok.
Yani negatif sayıların olduğu toplar mıknatıs gibi. Pozitif sayıların olduğu toplar normal yuvarlak top.
" Hocam bu ne yaa ilk okul öğrencileri için gibi olmuş " diyorsan daha daha daha fazla detay ve özellik ekleyebilirim :D Sana kalmış :)
GodKlaus tarafından 03/Nis/16 16:53 tarihinde düzenlenmiştir -
GodKlaus bunu yazdı
Hocam toplarda şöyle bir hile yapabilirsin.
Şimdi elinde -1 -2 -3 -4 -5 ve +1 +2 +3 +4 +5 değerdeki toplar var.
Negatif toplara mıknatıslık özelliği kazandırırsın ve Yukarıdan gelen hortumun takılı olduğu kutunun tabanına güçlü bir mıknatıs koyarsın. Bu mıknatıs Negatif topları tutar.
Pozitif toplarda herhangi bir manyetizma olmadığı için direkt olarak 2 numaralı bölmeye geçerler alttaki hurtumdan dışarı çıkarlar.
Sıralama Önemli diyorsan şöyle bir fikrim var.
Edit : Siyah toplarda azda olsa mıknatıslık özelliği var ama kırmızılarda yok.
Yani negatif sayıların olduğu toplar mıknatıs gibi. Pozitif sayıların olduğu toplar normal yuvarlak top.
arkadaşın dediği daha mantıklı ve anlaşılır
diğer arkadaşında dediği gibi tubitakı böyle şeylerle uğraştırmak bile düşündürücü
-
esneyebilecek bişeyle ağlayan yüz yapsan altında mutlak değer işareti olsa bağlı bi şekilde. mutlak değer işaretini yüzün kenarına getirince yukarı doğru esnetip gülen yüz yapsa falan ama biraz fuzuli şeyler gibi duruyor sanki :d oyun gibi yapmak için basit mantıkla şeffaf kartlıklar gibi bişey ayarlarsınız yanlamasına, sayıları kartondan yaparsınız dışına mutlak değer işaretini koyarsınız - + değişebilecek şekilde ayarlarsınız yine kartonla cevap verilir bunu geliştirip böyle bişey yapabilirsiniz makinecilik bi duruma gerek yok bence ortaokul projesi için sadece basit mantıkla karton dedim sayıları tuşla değişecek şekilde ayarlayabilirsiniz
-
@GodKlaus hocam fikir güzel tabi farklı fikirlerin varsa görmek isterim :)
edit: açıkcası bende hala düşünüyorum ne derece işe yarar olacak fakat beklemekte fayda var güzel bi fikir gelebilir olmadı uygulama fikrini anlatacam kuzene
teşekkürler
hydr tarafından 03/Nis/16 17:13 tarihinde düzenlenmiştir -
Kutuya atilan pozitif toplarla, kutudan cikmasi planlanan pozitif toplarin ayni olmasi gerekmiyorsa ki anladigim kadari ile gerekmiyor. İki bolmeli kutu yapip, daha önceden pozitif toplari ayarlayip istenildiginde alinabilir.
-
Defalarca Tübitak başvurusu yapmış biri olarak : Tübitak'ın bokunu çok büyütüyorsunuz. Tübitak en fazla bunlarla uğraşabiliyor zaten. Kimse kusura bakmasın bünyesinde çok güzel mühendisler olabilir ama proje yazma, değerlendirme ve geliştirme konusunda klasik devlet memurları tutumundan çok da öteye gidemiyorlar.
-
Ben tübitak'a Kızılay ile ilgili Android uygulma sundum kabul edilmedi.
Tekrar Tübitak'a yüz hareketleri ile ilgili ve dilsiz(Biraz ağır olabilir özür dilerim) insanların el hareketleri veya mimik hareketlerini okuyacak bir sensör ile karşı tarafa sesli cevap verebilmesi için bir yazılım
İçeriği ;
1 adet Tablet veya artık ne kullanıyorsa o kişi. Telefonun kamerasına bakıp 3-5 el kol hareketi ile yaptığı hareketi convert etmek. Görüntüyü Ses'e dönüştürmek. (Aramızda kalsın lütfen okuduğunuzda hafızanızdan atın bunu da hayata geçireceğime söz verdim bari kendimize yararımız yok insanların hayatlarını kolaylaştıralım 1-2 kod yazmaktan aciz değiliz.)
Kabul edildi mi ? Hayır.
Tekrar Tübitak'a başvurdum. Savunma sanayisi ile ilgili . Drone ile alakalı 3-5 ufak birşey burda açıklamam doğru olmaz konu gizli değil çünkü. Ilerde hayata geçireceğim bunu çünkü.
ve şuan Kodumun Tübitak'ına herhangi bir s*** ile proje başvurusunda bulunmak istemiyorum . Adamlar 3 sayıyı toplayan programlara 5-10 bin Hibe veriyor. Ben anlamıyorum . Bizi aptal sanıp yapamayacağımızı mı düşünüyorlar ? yoksa biz mi fazla aptalız böyle bir kurum'a güveniyoruz ? Öğrencine sahip çık kodumun kurumu! Sinirlendim şimdi ya. Şunun ismini duydukça sinirlerim hopluyor. Lanet olsun .