Merhaba :) Vista İlgili Bir Sorunum Var
-
seviyesine göre kasıyor galiba:)Benim gibi pentium D 3.0 ghz sim. çift çekirdek işlemciye yüklersen ultimate kasar.
Home basic demedim daha.Bir ara Dvd'ye çekmiştim denerim heralde.Ama hangisini yükledin sen bilmiyorum.
-
server2003 kullaniyorum xp diyebilirik:D diger makinalarimdada server2008 var vista farki yok sadece server tabanli .. vistanin farki cok fazla yok gibi gelen yeni ozelliklerden ibaret.. arama kolayligi,gelismis sifreleme,kullanici guvenligi,firewall,internet zamanlayicisi vs vs ama en onemlisi performans oldugu icin xp yi tercih ederim.. ama gun gelecek hepimiz windows 7 kullanicaz:) az kaldi
-
Arkadaşlar, bazılarınızın da söylediği üzere Vista XP ye nazaran çok daha ağır bir program. Görsel içeriğe yüklenilmiş olmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Ancak; unutulmaması gereken sadece kullanılabilirlik olmamalı bence. Ben de dizüstü bilgisayarımı ilk aldığımda üzerine Vista Home Premium yüklü olarak gelmişti. O nedenle baya bir araştırdım ve birkaç bilgi edindim. Bunları sizinle paylaşmak isterim.
Öncelikle, vistanın xp gibi seri çalışmayacağının hepimiz hemfikiriz. Bunun dışında, bazı arkadaşlar işlemler sırasında soru sormasından şikayetçi. Bence bu gerçekten kullanışlı olabiliyor. Örneğin, bir programı açmak istiyorsunuz ancak yanlışlıkla yanındakine veya altındakine tıkladınız. Daha program başlamadan iptal edebiliyorsunuz. XP de bunun açılmasını beklemeniz gerekiyordu. Hele de CorelDRAW, AutoCAD, ArchiCAD gibi ağır programlarsa bekle allah bekle...
Bunun dışında, XP de olup da Vista da olmayan bir özellik var: IPX Protokolü. Novell Firması tarafından tasarlanıyor, Microsoft kendi işletim sistemleri içine yerleştiriyor. Bu protokolün basit bir işlevini bilmeyenler için yazayım; özellikle eski olan ve LAN dan oynanan oyunlarda bilgisayarların birbirini görmesini sağlar. Ancak, araştırmalarım sonucu, IPX protokolünün önemli bir açık olduğunu öğrendim. IPX protokolünden bilgisayara sızılması ihtimali varmış. Vista bu ve bunun gibi bazı özelliklerini bünyesinden atmış yeni bir işletim sistemi. Bir başka bilgi de, XP işletim sisteminin ilk çıktığından beri ağı sorunlu bir sistem. Hiç "Ağ Bağlatılarım"a tıkladığınızda donma yapmadı mı? Donma esnasında herhangi bir yere tıkladığınızda explorer.exe yeniden başlamadı mı? Vista'da hiçbir nedenden ötürü explorer.exe'nin kapanıp açıldığını görmedim. Bırakın Ağ Bağlantılarım'ı, Windows Gezgini bile hata verse dahi...
Bunun dışında, XP de bilgisayar yöneticisi olarak hesap açıldığında ve şifre koyduğunda, çoğu kullanıcı Administrator'a da şifre koymayı unutuyor. Bu da şifresiz girişi de kolaylaştırıyor. Ayrıca, internette "windows şifrenizi unuttuysanız al sana şifre çözücü" tarzında programlar fink atıyor. Ne kadar kırabiliyor, tartışılır ama sonuçta bir risk. Ancak Vista'da, sizin (Guest dışında) açacağınız her kullanıcı birer Administrator. XP gibi ayrı bir Administrator kullanıcısı yok yani. İnternette Vista'nın şifresinin kırıldığını da daha hiç görmedim...
Kullanıcılarının çoğunluğunun XP den vazgeçememesinin hızdan başka bir nedeni daha var aslında. XP nin bütün ayarlamaları artık çözüldü. Öyle ki, bazı ileri düzey kullanıcılar, XP nin her türlü ayarını değiştirebilecek konuma geldiler. Ama, Vista'nın ayarlarından kimsenin haberi yok.
Vista'nın bir özelliğini daha söyleyeyim. Program Files, Windows gibi klasörlerin içerisine dosya kopyalama veya taşıma yaptığınızda devam edip etmemek için ayrıca soru soruyor. Bu da bilgisayarın program dosyalarının olduğu dikkatli olunması gereken klasörler olduğunu gösterir. Bir bakıma uyarı bu...
XP nin ilk çıktığında 6 ayda 98 i silmesinin temel nedeni, güvenlik açıklarının kapatılmış olmasıydı (Güvenlik Duvarı ve Güvenlik Merkezi). İnternette 98 yüklü bilgisayarlara rahatlıkla girilebilmesi için yapılmış programlar fink atıyordu. Ama XP ye o kadar kolay girilemediği için (özellikle bütün güncelleştirmeleri yapılmış ve antivirüs ile korunan XP ler için), hiçbir kullanıcının aklında güvenlikle ilgili bir soru işareti kalmadı. Ama, zaman ilerledikçe yeni virüsler, yeni yollar, yeni açıklar bulunuyor. Microsoft boşu boşuna yeni bir işletim sistemi yapmadı. Şu an bırakın yeni işletim sistemini, varolan işletim sistemlerine artık sürekli Service Patch yazsa, yine sırtı yere gelmez.
Çoğu kullanıcı, "bu görselliğe ne gerek var çok RAM harcıyor" da diyebilir. Arkadaşlar, Windows XP en fazla DirectX 9.0c yi destekler. DirectX 10 u yalnızca Vista destekler. DirectX 9.0c ile DirectX 10 arasında yapısal olarak büyük bir uçurum vardır. Normalde bir yazılımın üst versiyonunu yüklediğinizde eski versiyonun üzerine yazılır. Ama, Vista'da kendiliğinden DirectX 10 yüklendiğinden sonra üzerine DirectX 9.0c yüklerseniz, elinizde kullanılabilir iki ayrı DirectX sürümü mevcut olacaktır. Bu da XP de çalışıp da Vista'da çalışmayan bazı oyun ve programların çalışmasını sağlayabilir...
Vista ve XP de aynı olan tek birşey var: Kayıt Defteri. Bu da yer yer farklılık gösterebilir ama genel olarak yapısı aynıdır. XP kullanıcıları kesinlikle Vista'da zorlanmaz. Tabii, elinizdeki sistemden memnunsanız diyecek bir lafım yok. Ama, lütfen, bir işletim sistemini özellikle daha kullanmadan veya sizin hoşunuza gitmediyse kötülemeyin. Vista, kaldıracağı bilgisayarlarda kullanıldığı taktirde XP ye nazaran daha güvenli ve daha kararlı bir işletim sistemi. Ancak şu bir gerçek, Vista'nın yükleneceği bilgisayarım RAMleri en azından 2 GB olmalı...
Biraz uzun yazdım sanırım, kusura bakmayın. Aslında daha da uzatabilirim ama bunları belirtmek istedim.