Oglum Takmis, Beyaz Sapkali Hacker Olacakmis. Neler Ogretebilirim ?
-
Selam millet.
Oglum 14 une yeni girdi ve simdiye kadar sadece oyunlarla ilgilenirken birden bilim guvenligi, hacking, v.s. virusler hakkinda sormaya basladi... Gecenin 12sinde python kurcaliyorduk... Bu dil iyi mi ? Nerede kullanilir gibi bir suru seyler sormaya basladi. Degisik hacker grubu isimleri soyluyordu. Cocuktur merak eder deyip bildigim kadariyla anlattim.
Her ne kadar yol gosterip kararlarina mudahil omak istemesem de, hacking deyince guvenlikle ilgilen dedim falan. Bilgisayar biliminin temellerini ogren, protokolleri v.s. dedim. Herseyden once cok iyi bir Ingilizcen olsun dedim. ( Su anda okudugunu anliyor ). Kodlama bilmen gerek falan dedim....
Dil olarak biraz kodlamanin nasil calistigini gormesi icin python dilini gostermeye calisiyorum. Kendi bulmus.. Az bilsemde temellerin gosteriyorum. Hatta C, C++ dillerini soruyor. Bu dilleri bir yere kadar kulladim ve biliyorum. Ama ilk etapta girmek istemedim.
Sonrasinda Linux, komut satiri, script v.s. gostereyim diyorum ama falza kasmadan.
Sizlere sorum, bu isle ugrasan arkadaslar, temelde ne tur bilgileri almasini saglayabilirim ?
-
abü simdi gençlerde bu konuda heves cok. ver 2-3 tane udemy eğitimi elinin altina. (TC hesabi aç indirim vakti 100TL oluyor.) birde sen ben en yol gösterirsek gösterelim onlar istediklerini yapacaklardir. Sen yol göstermek yerine ona imkan sun. kapasitesi var ise iyi bi yere gelir. kendisi kendi yolunu cizdiğinde hem daha fazla zevk alacak hemde yarin öbür gün sorun yaşadiğinda senin yüzünden bu haldeyim diye sana bir sey söyleyemeyecektir.
-
o yaşlara gelipte yazılımcı olmak istemiyorum diyen yok gibi
yazılımı hem havalı buluyorlar hemde iki kod yazar zengin olurum zannediyorlar.
dil için 3 şey lazım
1-ingilizce
2 -algoritma
ve 3 - bir amaç..
şu dili öğren diye birşey yok. hedefe uygun dil öğrenmek vardır.
yani ne yapmak istiyor bu soruyla başlayabilirsin . ona göre hangi dil lazım sorarsın.
-
Aynı problem bende de mevcut :)
Öncelikle fazla yüklenme, genelde o yaşlarda maymun iştahlı olurlar. Herşeyi ister ama çok çabukda sıkılır.
Her şeyin başı TCP/IP öğrenmesi şart. Cisco'nun CCNA dersleri ve müfredatı güzeldir. Bilale anlatır gibi anlatır. Hatta girip çok rahat sertifikasınıda alabilir. Bu, ona gaz verir.
Yazılım olarak python iyi seçim. C# ve java ağır olur, çabuk sıkılır. Kodlamadan çok algoritmayı öğrenmesi lazım. Ödevler ver, mesela bana sayı-tahmin oyunu yap, verdiğim sayıyı asal sayı olup olmadığını kontrol eden bir kod yaz gibi algoritmaya giriş dersi basit şeylerle başla. Bunları yapamayacak netten veya chatgpt den kopya çekecek ama önemli değil, yaparken hangi kod tek tek neden var, ne yapıyor onu öğrensin yeter. Başarmanın ve birşey üretmenin zevkine varması lazım, yoksa sıkılır.
Başarılar...
-
O yaşta çocuğa eğitim izletmek sıkıcı gelir bence forumlarda takılması lazım
-
GUS bunu yazdı
O yaşta çocuğa eğitim izletmek sıkıcı gelir bence forumlarda takılması lazım
+1 aksiyon lazim.
Kendi bilgisayarina trojan kurup cd kapagi acmadan olmaz bu is. :)
Internet kafeye gidiyorsa oradaki bilgisayarlarda da deneyecek. Keylogger'i da kurcalayacak.
Soy sop sulale sorgu panellerine baksin, internetten buldugunuz bir veri tabaninda basit sorgular yapmayi ogrensin. Arkadaslarina hava atacak bir seyleri olsun, sevdigi kisinin (ailesinin) basitte olsa adres gibi bilgilerini bulabilsin.
Temel duzeyde sql ogrendikten sonra sql acigi olan bir yere index atsin.
Zehirlenme tamamlandi, artik teorik egitimle devam edebilirsiniz.
Ara ara haylazliklara devam; komsunun kablosuz internet sifresi kirma denemeleri, kiz hesabi acip milleti (arkadaslarini) isletme, onlara zararli yazilim yedirtme cabalari vs.
-
dhmm bunu yazdı
Selam millet.
Oglum 14 une yeni girdi ve simdiye kadar sadece oyunlarla ilgilenirken birden bilim guvenligi, hacking, v.s. virusler hakkinda sormaya basladi... Gecenin 12sinde python kurcaliyorduk... Bu dil iyi mi ? Nerede kullanilir gibi bir suru seyler sormaya basladi. Degisik hacker grubu isimleri soyluyordu. Cocuktur merak eder deyip bildigim kadariyla anlattim.
Her ne kadar yol gosterip kararlarina mudahil omak istemesem de, hacking deyince guvenlikle ilgilen dedim falan. Bilgisayar biliminin temellerini ogren, protokolleri v.s. dedim. Herseyden once cok iyi bir Ingilizcen olsun dedim. ( Su anda okudugunu anliyor ). Kodlama bilmen gerek falan dedim....
Dil olarak biraz kodlamanin nasil calistigini gormesi icin python dilini gostermeye calisiyorum. Kendi bulmus.. Az bilsemde temellerin gosteriyorum. Hatta C, C++ dillerini soruyor. Bu dilleri bir yere kadar kulladim ve biliyorum. Ama ilk etapta girmek istemedim.
Sonrasinda Linux, komut satiri, script v.s. gostereyim diyorum ama falza kasmadan.
Sizlere sorum, bu isle ugrasan arkadaslar, temelde ne tur bilgileri almasini saglayabilirim ?
bence python başlangıç için kötü bi dil hocam ya. syntax kötü, hiç bişeye benzemiyor. bi ara fad oldu kaldı öyle.
c/java(belki groovy)/javascript/swift tarzı bir şeye yöneltirdim ben olsam.
sololearn diye app var, bi dene istersen. bir sürü yeni başlayana önerdim hepsi memnun kaldı bu appten.
-
Bir güzel döv, kuyumcunun yanına ver hayatı kurtulsun.
-
RETRET bunu yazdı
sanayide olabilir
-
KaptaN bunu yazdıRETRET bunu yazdı
sanayide olabilir
Olmaz hocam aklı olan evladını kuyumcu yanına atar dolar bile değer kaybediyor fiziksel değer işi yapan kazanır.
-
RETRET bunu yazdıKaptaN bunu yazdıRETRET bunu yazdı
sanayide olabilir
Olmaz hocam aklı olan evladını kuyumcu yanına atar dolar bile değer kaybediyor fiziksel değer işi yapan kazanır.
hocam kuyumculuk evet güzel ama sanayide iyidir bugün bi minik bişi değiştirmeye dünyanın parasını alıyorlar , rahmetli lisede bilgisayar bölümü yerine siktir git okuma deyip sanayiyie vereydi şimdi daha iyiydim :D