folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Pazartesi Sorusu -Neden Çalışıyoruz?

Pazartesi Sorusu -Neden Çalışıyoruz?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    NaZi_
    NaZi_'s avatar
    Erkek
    ruhii bunu yazdı

İnsan/insanlar neden çalışır?

- İhtiyaçları gidermek için maddi gelir elde etmek amacı ile.

- sosyalleşmek amacı ile.

- Toplumda bir yere gelebilmek amacı ile,

vesaire..

Hocam, alıntıyı senden yapmış olmam dolayısı ile alınmanı istemem, genel olarak verilen cevaplardaki düz mantıktan rahatsız olduğum için yazıyorum ama yine de sana 2 sorum olacak.

Ersekmen benim diz boyundan beri dostumdur. Öz kardeşimdir. İç Dünya'sını az çok bildiğim ve ben de az çok onunla aynı düşünceleri paylaştığım için konu hakkında konuşmamın saçma olacağını sanmıyorum.

''Neden çalışıyoruz ?'' sorusuna cevap olarak ''peynir, ekmek almak için'' derseniz, dalga geçtiğinizi, ayrıca haykırmaya gerek kalmaz. Birşeyleri satın almak için çalışıp para kazanmak gerektiğini 10 yaşındaki velet de biliyor. Boş duranı Allah sevmiyor falan, filan...

Konu bu değil. Konu; niçin çalıştığını sorgulayan birey ve içinde bulunduğu toplum, kariyer planlaması, hak ve özgürlükleri ve bunları ne kadar hayata geçirebildiğidir. Çalışmakta olduğu kurum veya kuruluştan memnun olan kimseler vardır muhakkak fakat, bu topluluğa nazaran oldukça büyük bir kitle de memnuniyetsizdir. Bunu kimse yoksayamaz. Buna verilebilecek en net örnek ise, uzak değil, maden işçileridir. Herkes sizin gibi her sabah tozu alınan ofislerinde çalışmıyor.

Ayrıca; genelleme yaparak, hangi sektörde sosyalleşmekten bahsediyorsun hocam ? Mesai saatleri içinde, elindeki 600 liralık telefondan sosyal paylaşım sitelerini arşınlarsın, o da seni en çok sanal sosyalite mensubu bir insan yapar. Tabi ki bu durumun getirdiği psikolojik durumları hiç açmıyorum.

Bir de bana şunun cevabını vermeni istiyorum; Günde 10 saat, haftada 6 gün çalıştığın bir iş, karşılığında aldığın 1500 lira ve askeri maaş üzerinden yatan sigortan seni toplumda nereden alıp, nereye taşır ? Paranı biriktirip aldığında son moda koltuk takımı, saçlarını kestirdiğin kuaförünü değiştirip, artık 10 yerine 20 liraya traş olman, kaliteli giyinmen veya pahalı cafelerde gırgır şamata yapman, seni çoğunluktan ayırır. Yani ''toplum'' dediğin merkezi yapıya sokmaz. Aksine dışlanırsın. Zaten bu tür düşünceler nedeni ile insanlar artık kategorilere ayrılmaya başladı.

Bu konuda yazdığım denemeler bir yana, her açıdan sabaha kadar tartışırım ama buna gerek yok. Fikirlerimi kimseye kabul etmeye çalışmam. Dediğim gibi; konuya yapılan yorumların saçma sapanlığından rahatsız olduğum için son bir yazı yazmak istedim.

Selametle.

Kendimi bir akşam toplumun ete kemiğe bürünmüş hali ile yemeğe çıkarken hayal ediyorum şimdi; yemekler gelmiş ve çiğnemeye devam ediyoruz. Tam o sırada topluma doğru bakıyorum, ben aseksüel olmaya karar verdim, diyorum ve toplumun yüzü düşüyor. Başlıyor neden ve sonuçlarını sorgulamaya, felaket senaryoları anlatmaya ve yer yer yaftalamaya. Hayal ediyorum, yerimden kalkıyorum ve masanın etrafında bir yarım tur atıyorum, artık toplumun yanı başında, tabiri caizse ensesindeyim. Bir kolumu masaya dayıyorum ve kısa kollu tişörtümden uzanan kollarım yılların emeği sonucu bir kas yığını şeklinde, tam da toplumun bakacağı yerde duruyor. Kulağına doğru eğiliyorum ve şöyle diyorum; desene sen her bi sikimi çok iyi biliyorsun lan ?!
Toplam Hit: 4224 Toplam Mesaj: 32