Saç Kurutma Makinesi İle Bilgisayarımı Çalıştırıyorum (Şaka Değil Gerçek :D )
-
Şimdi şöyle anlatayım:
Benim laptopta uzun süredir fan zaten pek verimli çalışmıyordu. Bir sabah uyandım ve açılmayınca -böyle marş basmıyor gibiydi- literatürde yaptığım araştırmalar neticesinde benzer problemleri yaşamış kişilerin çareyi bilgisayarı hafifçe ısıtarak çözdüğü kaynaklara ulaştım.
Aldım saç kurutma makinesini ilk başta yer misin yemez misin şeklinde girdim ESC ve F1 eriyerek tepki gösterdi. Artık daha sakince yapıyorum bu işi. Nereye kadar böyle devam edecek bilemiyorum.
Şimdi 2 sorum var:
1- Bu marş basmadığndan ötürü ısınma problemi neyden kaynaklanabilir? Yaptırsam maliyeti tahminen ne olur?
2- Bilgisayarım şu model ve şurası kırık, o yüzden katlayıp yanımda taşıyamıyorum, yaptırmışken onu da yaptırayım diyorum ne kadar tutar?
Gerekirse diye sistemim:
-
Soğutmayi anladimda ısıtmak nedir ya
-
Şöyle oluyor. Senin makina sürekli çok ısınıp sonra soğuduğu için cpu ve/veya gpu nun anakarta bağlandığı noktalardaki lehimler soğuk lehime dönüyor. Soğuk lehim dediğimiz şey görünürde lehim gibi ama iletim yapmayan bir oluşum :)
Sen laptopu ısıtınca o soğuk lehimler tekrar eriyip tutmaya başlıyor.
Hatta ekran kartı fırınlama olayı da senin yaptığım olayın aynısıdır:
https://www.ifixit.com/Guide/Repair+VGA+card+by+re-flowing+solder+on+the+board/2240
Aynı şekilde genelde laptop tamircileri ekran kartı yandı diye gelen müşterilerin cihazlarını açıp sıcak hava tabancası ile gpu yu ısıttıktan sonra toparlayıp geri veriyor.
-
Tesekkür ederim şiir gibi anlatmışsın.
-
torpedo_XL bunu yazdı
Şöyle oluyor. Senin makina sürekli çok ısınıp sonra soğuduğu için cpu ve/veya gpu nun anakarta bağlandığı noktalardaki lehimler soğuk lehime dönüyor. Soğuk lehim dediğimiz şey görünürde lehim gibi ama iletim yapmayan bir oluşum :)
https://www.ifixit.com/Guide/Repair+VGA+card+by+re-flowing+solder+on+the+board/2240
Aynı şekilde genelde laptop tamircileri ekran kartı yandı diye gelen müşterilerin cihazlarını açıp sıcak hava tabancası ile gpu yu ısıttıktan sonra toparlayıp geri veriyor.
e nolacak şimdi :D
-
@opsiyonel_bilgiler anladıgım. aç makinayi, böyle digerlerine göre mat civa grisi olan yerleri isit diyor heralde(bildigimden demiyorum sorumluluk kabul etmem). :)
bu lehimlerin bir erime sıcaklıgı vardır. o derecede ısıtıp (ya temizleyip yenileyeceksin yada) lehimde çatlak filan varsa catlaklıgı gidereceksin. onun için sabit ısılı fön makinaları var, sanırım.
RitmFarbRacourci tarafından 17/Şub/16 20:25 tarihinde düzenlenmiştir -
SamSara bunu yazdı
@opsiyonel_bilgiler anladıgım. aç makinayi, böyle digerlerine göre mat civa grisi olan yerleri isit diyor heralde(bildigimden demiyorum sorumluluk kabul etmem). :)
şu an bilgisayarda oyun açtım ısıtmayı planlıyorum hdgdlshkld :DD
-
torpedo_XL bunu yazdı
kıymetini bilin böyle adamların :)
-
@opsiyonel_bilgiler kapatırkende elektrik anahtarında çat diye kapatma. :D yavaş yavaş sogusun o zaman ^^
-
SamSara bunu yazdı
@opsiyonel_bilgiler kapatırkende elektrik anahtarında çat diye kapatma. :D yavaş yavaş sogusun o zaman ^^
kurutma makinesi tuttuğumdan beridir de toz mu gitti nedir ısınmıyor meret :D
-
Beyler bilgisayarı tamire verdim. Casper yetkili servisi.
Adama dedim böyle böyle, dedi çipi değiştiririz. O ısınarak açılma sorunu çözülür dedi. Dedim olur.
Kırık menteşe değişecek, klavye değişecek, fan bakımı vs bisey dediler.
300 lira 6 taksit. Şimdi girmiş mi bana yoksa girmemiş mi?
Not: haa bir de dedi ki %30 ihtimalle bilgisayarın hiç açılmama ölme ihtimali var dedi.
Opsiyonel_Bilgiler tarafından 23/Şub/16 22:53 tarihinde düzenlenmiştir