




Tartışalım | Sizce Facebook, Google Etc. Kodlarını Çalışanlarından Nasıl Koruyor?
-
Millet Selam,
Bildiğiniz gibi dünyanın en büyük şirketleri ve onbinlerce çalışanı var. Mühendisinden, satışcısına kadar.
Quora da bir topic'e denk geldim ve soru çok tatlı geldi. tartışalım.
örneğin daha önce engineer olarak çalışan bir arkadaşın şöyle bir yorumu var.
Three things protect Google and Facebook's source code:
- The code for the feature side of things -- the code that generates user profiles, lets you enter comments, etc., are not really valuable in and of themselves without the network effects of their userbases. You could set up a direct copy of Facebook running the Facebook codebase on a blank database and you wouldn't cover your electricity costs, let alone your marketing costs.
- The code for the infrastructure side of things, the storage engine for the photos, etc., is really only valuable to other companies doing things at Facebook/Google scale. So if an employee steals this code, the only people they could sell it to would be Apple, Microsoft, etc., who will not buy it.
- There are severe legal and social repercussions for stealing source code, so even if you did feel that you could make some use of stolen source code, you would be incurring grave risks to do so.
farklı düşüncesi olanlardan yorumlarını paylasmasını beklerim.
mesela elemanın biri de söyle bi yorum yapmıski bence o baslıktaki en dogru yorum.
You may copy Facebook's source code, but you can't copy Facebook's infrastructure. The latter, in my opinion, is the cooler bit.
ne diyorsunuz?
quora da ki baslik: https://www.quora.com/How-do-Google-and-Facebook-keep-their-source-codes-secure-when-hundreds-of-staff-members-have-access-to-it
-
Bazı rivayetlere göre insan üstü varlıklar tarafından korunuyormuş. Holy için de aynı şey söyleniyor.
mfatihbodur tarafından 21/Ara/14 02:38 tarihinde düzenlenmiştir -
yandex nasıl koruyor sen bıze onu anlatsana
-
daha geçen gün facebook'un source codelarından ufak bi kısmı leak edilmişken soru üstüne cuk oturdu:)
-
Bence şöyle koruyor :
" Facebook tek sunucu üzerinde barındırılmıyor.
Bildiğim kadarıyla sadece Facebook tıpkı Google gibi; iklimlendirme amacıyla uygun bir mecra üzerinde yaratılan kendine ait verimerkezinde barındırılıyor. Ve; içerik açısında ( yazı, resim, video, uygulama vs... ) CDN mantığıyla barınıyor.
(Content Delivery Network (CDN) Dünya genelinde 100lerce noktada konumlandırdığımız sunucular vasıtasıyla servis verdiğiniz özel bir ağdır.)
Ve; orada çalışan bir kişi, üst düzey bir sorumlu değilse zaten kısıtlanmıştır. Yani; varsayalım ki; görsel içerikleri barındıran sunucuda resimleri enfazla silme, taşıma gibi yetkilere sahip olabilir.
Üst düzey yetkililer ise; aldıkları maaş ve sorumlulukla doğru orantılı olarak böyle bir hatayı yapmayacak kadar tatmin ediliyorlardır. ( Ki, üst düzey yetkililer şirket protokolleri gereği; yasal statüsü olan bir takım anlaşmaları da mutlaka imzalıyorlardır diye düşünüyorum. )
Ekstra Bilgi : Facebook günde yaklaşık 500 Terabyte veri işliyor. Yaklaşık 30.000 sunucu üzerinde barınıyor. -
o çaptaki firmalar için kodlamak mesele değil.
şu an facebook un google ın esas sermayesi ellerindeki datalar. teknolojisi kodu falan değil.
tahminen mühendislerin proje üzerinde belirli limitleri vardır. arı-kovan ilişkisi gibi. her birimin rolü farklıdır tek başlarına bişe ifade etmezler. yine tahminen iş üstündeki arge mühendislerin dönemsel kampları falan vardır. adama bişe mişe olursa proje aksamasın diye.
Hybris tarafından 21/Ara/14 07:39 tarihinde düzenlenmiştir -
Kodlarını kendi çalışanlarından koruma kısmında, yasal yaptırımları bi kenara bırakırsak burada projenin büyüklüğünü ve bunun getirdiği olumsuzlukları üzerine sinerji yapmaya çalışmalıyız. Bu büyük sistemleri zibilyon parçalı koca bi çark gibi düşünüyorum. Çarkın çalışabilmesi için içeriğindeki en mikro birimine kadar doğru şekilde işlemesi gerek. Dolayısıyla bünyesinde çalışan bir geliştirici olsam benim sadece ilgili puzzle parçasının dışına çıkamayacak kadar bir ulaşım imkanım olacaktır. Orada gelen giden belli parametre yada farklı datalarla ilgili alanımdaki çalışmaları yürütebilirim. Bu çerçevede elimde bulunan puzzle yada kod bloğu ne derseniz artık tek başına bir işlevi yada değeri olmayabilir. O sadece ilgili parçalarla bir araya geldiğinde bir şey ifade eden, bir sistemi oluşturan parçacıktır. Bu durumda tüm sisteme zarar vermek zordur.
Alternatif olarak Silicon Valley dizisin deki senaryoyu geldi aklıma. Çalıştığın birimde öyle bir data sıkıştırma algoritması geliştirelim yada öğrenelim diyelim, bunu kendi çıkarların doğrultusunda istediğin gibi kullanabilirsin neticede bir kod değil daha ötesi var elinde işte bu markanın gelecek başarısı için büyük bir sorun ve zarardır. -
Bildiğim tek bişey var relation değil no sql kullandıkları :|
-
Koruyamiyor :p Kaspersky 2008 de heral kaynak kodları paylaşılmisti
-
Çalışanları tehdit ediyorlardır. Burdan 1 satır kod çıkarsa alayınızı elektrikli testereyle keserim demişlerdir.
-
Neredeyse tüm firmaların gizlilik anlaşmaları var. Bazı şirketlerinki göte girecek kalınlıkta oluyor.
Bilgi güvenliği gereği yetki kısıtlamaları yapılıyor. Her departman, her takım kendi işinden sorumlu olup gerekmedikçe başkalarının sorumlu olduğu alana erişmiyor.