Aydınlığa Doğru !
-
Bildiğiniz gibi (yada bilmediğiniz) üniversite ile aramda sürekli sorun var ki, liseden beri okul hiçbir şekilde dikkatimi çekemedi. Annem'inde haklı olarak bu son dönemin, bütün dersleri geçtin geçtin, geçemedin alıcam demesinin ardından askerlikten tutunda hindistana gidip budist olmaya kadar bir sürü şeyi düşndüm. Boşluğa düştüm.
Fakat boşluğa düştüğüm anda bazı şeylerin yardımı dokundu. Osho ve zen öğretisine sarmıştım (her gün - güzel bir kitabıydı) ve Steve Jobs idolümdü. Hayatı, filmleri, eminerleri, kitaplarını alıp izledim, okudum, inceledim ....
adobe kurucularını desteklemesinin ve adobe'un attığı büyük kazığın ( MacOs'a yazılım yazmayı red ederek iPhone, iLife [keynote vs..] gibi harika uygulamarının önünü açtılar aslında ve iPhone flash'ı kullanmayınca, adobe mob,il cihazlarda durdurma kararı aldı) neyse, attığı kazığın ardından ; Apple ve Steve jobs'un webkit (safari chrome ve bir sürü şeyin kullandığın engine) , adobe gibi büyük işlerde parmağı olduğunu gördüm. Yetmemiş , oracle genel müdürü ve kurucusu Larry Ellison en iyi arkadaşlarından birisiymiş.
--
Kısacası Steve Jobs'u örnek almak hayatımda yaptığım en iyi şeylerden biri oldu. Fikir, tasarımın önemi, diğer önemli işler v.s. hakkında bir sürü bilgim oldu ki zen öğretisi buna dahil. Neyse uzatmak istemiyorum. Larry Ellison , dünyanın 2. zengin adamıymış sanıyorum. Yale'de konuşma yapmış.
Üniversitenin hiç bir boka yaramadığını düşnüyordum. üniversite hayatı tamam ama, götümüzü devlete yaslayalım diyen zihniyete sahip öğretmenlerin yetiştirdiği nesilden biriydim.
Fakat son olaylar disiplinli, düzenli olmamı ve birşeyler üstünde biran önce çalışmaya başlamam gerektiğini öğretti. Zen de sağolsun. Her akşam 10-10.30 gibi yatıyorum, 6 da kalkıyorum. Duş, kahvaltı, okul. Gelince dersler, projeler falan derken herşeyi kısıtladım. Zorla , sevmeyerek değil ; aksine isteyerek ve şu anki yaşam tarzım yoğun ama seviyorum.
Amacı olan insan yoğun yaşıyormuş ve bu mükemmelmiş. Üniversite zaten zikimde değil ama derslere giriyorum ve herşeyi anlamaya başladım. Yaratıcılık, 'şey'leri birleştirmektir. Yani öğrendiklerimizi, gördüklerimizi, başkalarını yaptığını, geleceği... Ne bilyiorsak onları birleştirerek yaratıcı olabiliriz.
Bu sayede fizikte öğrendiğim düzlemi, javascript html ile animasyona döküyorum, hesaplatıyorum. Ve bu gerçekten mükemmel. Hem kodlama kısmım gelişiyor, hemde dersleri iyi anlıyorum.
Ve bunların hepsinin üstüne harika bir yazı buldum. Oracle sahibinin.
Bana umut ışığı oldu, dahada harekete geçirdi. umudum, aynı etkiyi sizede yapar.
Geçmiş geçmişte kaldı ve gelecek asla gelmeyecek. 'An', şimdi. Ve şimdi ya birşeyler yaparız, ya boka batarız. İşleri yarına, öbür güne, yada 5 sene sonrasına bıraktıkça sürekli erteleyeceğiz.
Projeye mi başlayacaksın ? başla, kızla mı konuşacaksın ? Konuş. Birini mi arayacaksın ? Ara... Çünkü yarın yok.
2 dakika sonra yaşayacağımız belli değil. Hayal perestlik yapmayı bırak ve işe koyul. Zqayıflamak istiyorsan abuk subuk yeme düzenine son ver, zengin olmak istiyorsan kıçını kaldır, hayalinin aşkını bulmak istiyorsna çık dışarı ve armaaya başla.
Mevzu bundan ibaret.Buyrun ;
---
Larray Ellison konuşması;
Yale Üniversitesi mezunları, daha önce böyle bir giriş görmediğiniz için
özür dilerim ama benim için bir şey yapmanızı istiyorum. Lütfen, etrafınıza
iyi bir bakın. Solunuzdaki sınıf arkadaşınıza bir bakın. Sonra sağınızdaki
sınıf arkadaşınıza bir bakın. Ve şimdi şunu aklınıza koyun: Bundan beş yıl
sonra, on yıl sonra, hatta otuz yıl sonra, solunuzdaki kişi hiçbir şeyi
başaramamış olacak. Sağınızdaki kişi de aslında hiçbir şey başaramamış
olacak. Ve siz, ortadaki? Ne bekliyorsunuz? Siz de başaramayacaksınız.
Aslında bugün şöyle bir etrafıma baktığımda parlak gelecek için yüzlerce
umut ışığı göremiyorum. Yüzlerce değişik endüstride liderliği ele alacak
kişiler de göremiyorum. Görebildiğim tek şey, geleceği başarısızlıktan başka
bir şey olmayacak yüzlerce insan. O kadar.
Sinirlendiniz. Bu anlaşılabilir bir şey. Ben, Lawrence ’Larry’ Ellison
üniversite terk, kim oluyorum ve bu yetkiyi nerden alıyorum ki, ülkenin en
prestijli yükseköğrenim kurumunun bu yılki mezunlarına böyle şeyler
söyleyebiliyorum? Bu yetkiyi nereden aldığımı söyleyeyim: Çünkü ben,
üniversite terk ve dünyanın en zengin ikinci adamıyım. Siz değilsiniz.
Çünkü Bill Gates, o da üniversite terk ve dünyanın -şimdilik- en zengin
adamı. Siz değilsiniz. Çünkü Paul Allen, o da üniversite terk ve dünyanın en
zengin üçüncü adamı. Siz değilsiniz. Başka örnekler de var. Mesela Michael
Dell, o listede 9 numara ve yukarı doğru hızla tırmanıyor, o da üniversite
terk. Ve siz o listede hâlâ yoksunuz.
Şimdi çok kızdınız. Bu da anlaşılabilir. O halde biraz da egolarınızı
okşamama izin verin. Pekçoğunuz burada dört ya da beş yıl eğitim gördünüz.
Önünüzdeki yıllar için epey iyi bir eğitim aldınız, bilmeniz gereken pekçok
şeyi öğrendiniz. İyi çalışma alışkanlıkları edindiniz. Burada size o
önünüzdeki yıllar boyunca yardımcı olacak bir sürü insan tanıdınız, onlarla
bağlantı kurdunuz. Ve hayat boyunca yanınızdan ayrılmayacak bir kelimeyle
güçlü bir ilişkiniz oldu burada: Terapi. Bunların hepsi güzel şeyler. Ama
gerçekte, o kurduğunuz arkadaşlık bağlantılarına fena halde ihtiyacınız
olacak. O çalışma alışkanlığına ve ’terapi’ye de ihtiyaç duyacaksınız hayat
boyu. İhtiyacınız olacak, çünkü üniversiteyi terk etmediniz. Dolayısıyla
asla dünyanın en zengin insanları arasına katılamayacaksınız.
Elbette, belki de listeye 10 ya da 11. sıradan, Microsoft yöneticisi Steve
Ballmer gibi, girebilirsiniz. Ama herhalde onun kimin için çalıştığını
söylememe gerek yok, değil mi? Sadece kayda geçsin diye söylüyorum, o da
zaten master sınıfından terk. Biraz geç kalmış anlayacağınız. Son olarak,
herhalde bazılarınız ya da umarım bu konuşmadan sonra çoğunuz kendi
kendinize soruyorsunuz: ’Yapabileceğim bir şey var mı? Bir umudum var mı?’
Maalesef hayır. Çok geç kaldınız. İçinize çok şey dolduruldu, siz onlara
bakıp çok şey bildiğinizi sanıyorsunuz. Artık 19 yaşında değilsiniz.
Eveeet, şimdi gerçekten çok kızdınız. Bu anlaşılabilir bir şey. Belki de şu
an, size bir umut ışığı vermenin, bir çıkış yolu göstermenin tam zamanıdır.
Hayır, 2000 mezunları size değil. Siz kaybettiniz. Sizi, yılda 200 bin
dolarlık komik maaş çeklerinizle baş başa bırakıyorum. Üstelik o maaş
çekinin üstünde sizden birkaç yıl önce okulu terketmiş birinin imzası
olacağını söyleyerek. Öğütlerim size değil daha alt sınıfta okuyanlara. Size
söylüyorum: Hemen ayrılın. Daha güçlü söyleyemem: Ayrılın. Hemen toplayın
eşyalarınızı ve fikirlerinizi ve bir daha geri dönmeyin. Terkedin. Her şeye
yeniden başlayın. Size söyleyebileceğim tek şey, o başınızdaki kepler ve
kıyafetin sizi aynen şu güvenlik görevlilerinin beni kürsüden aşağı çektiği
gibi...
-
Öncesi;
aga snn yazdıgın hersei okurumda bu çok uzun olmuş.merakte ediomda cok uzun :S özet geçme aga okusun miillet.sen kesin gzl bişi yazmışsındır
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sonrası;
Sevgili Zümsük,Senin yazdığın her şeyi okurum lâkin bu yazı çok uzun olmuş. Merak da ediyorum fakat çok uzun yazmışsın bu sefer. Özet geçme kardeş* okusun millet. Sen kesin güzel bir şeyler yazmışsındır.
Sevgiler Bundan sonra özenle yazmaya gayret edecek ve daha fazla kitap okuyarak bu tarz yazıları okuyabilecek olan mürid.@Moderasyon
-
abi iyi hoşta ; özetlenecek birşey değil ; yarısı konuşma oda tam satır değil. Onu özetleyemem.
Üşenenler sadece konuşmayı okusun ne diyim.
-
inşallah larray ellison'un bu değerli konuşmasını okuyup, "bende okulu bir bırakayım amk garanti bill gates gibi olurum" demez kimse.
unutmayın üniversite bir amaç değil araçtır. Ayrıca okulu bırakan bill gates veya steve jobs gibi programlamacı veya zeki bir girişimci olarak doğmuyor.
Bende uzun zamandan beri ilgileniyorum ve kesinlikle "üniversite bir bitsin zenginim ben amk" diyen zihniyete gıcık oluyorum.
Türkiye genelinde üniversite bitirilince anında iş sahibi veya kolay para sahibi olucağını sanıyor birçok insan.
Kişisel gelişim çok önemli bir konu.
teşekkürler zumsuk
-
edit:
4 senedir farkında olduğum ve çevremdeki bazı kişilerle bir türlü uzlaşamadığım bir konuya değinmişsin hocam. eklemeden edemeyeceğim; osho okuyan ve onu gerçekten anlayabilen çoğu kişi bu fikirlere sahip veya bu fikirler, olması gereken fikirler, görmemizi engelledikleri fikirler, gerçeğin aynası olan fikirler, artık yeterince farkında olan kişilere, kendilerini bulabilmeleri için osho'nun, malesef ticari bir araç haline getirilen altın niteliğindeki düşünceleri ile enjekte ediliyor (:
-
angelofhope bunu yazdı:
-----------------------------inşallah larray ellison'un bu değerli konuşmasını okuyup, "bende okulu bir bırakayım amk garanti bill gates gibi olurum" demez kimse.
unutmayın üniversite bir amaç değil araçtır. Ayrıca okulu bırakan bill gates veya steve jobs gibi programlamacı veya zeki bir girişimci olarak doğmuyor.
Bende uzun zamandan beri ilgileniyorum ve kesinlikle "üniversite bir bitsin zenginim ben amk" diyen zihniyete gıcık oluyorum.
Türkiye genelinde üniversite bitirilince anında iş sahibi veya kolay para sahibi olucağını sanıyor birçok insan.
teşekkürler zumsuk
-----------------------------aman aman hocam 22 yaşında üni 3 ten terk etmesin kimse :D
---
Burda bahsettiğim benim için çok geç. Fakat lise, ortaokuldaki arkadaşlar görsün. KAramsar olmasınlar, hyafiften kendilerini geliştirmeye ve proje geliştirmeye başlasınlar.
Üniversiteyi bıraksam ne yapıcam şimdi ? Birşey yapamicam. Ama elimde işler olsa, projeler olsaydı rahatlıkla devam edecektim.
Kaldı ki şu anda php üstüne gitmeye karar verdim. En iyi bildiğim dil php. Devam o zaman javascript+php ile güzel işler yapıcam. Üstüne oop ile uygulamalar falan. Kendime yolu çizdim.
bunu ortaokul ve lisede ypasaydım keşke. Ama olmadı. Keşke demeyede gerek yok, bugüne yaşadığım sorunlar, asosyal olmam, bunu yenmekl için ; psikoloji, beden dili, kız tavlama teknikleri ve spor, müzik, dansla uğrşamam gerekmiş. Bende feci ykaışıklı ve zengin bir ailenin çocuğu olsaydım, kızlar, para etrafımda olduğu içn bu kadar gelişemezdim belki.
---
Genç arkadaşlara söylüyorum. Kendinize güvenin, birşeyler yapabileceğinize inanın. Güvenmek ve inanmak ilk adım. Ve ardından birşeyler için uğraşmaya başlayın.
-
zumsuk bunu yazdı:
-----------------------------angelofhope bunu yazdı:
-----------------------------inşallah larray ellison'un bu değerli konuşmasını okuyup, "bende okulu bir bırakayım amk garanti bill gates gibi olurum" demez kimse.
teşekkürler zumsuk
-----------------------------aman aman hocam 22 yaşında üni 3 ten terk etmesin kimse :D
---
Burda bahsettiğim benim için çok geç. Fakat lise, ortaokuldaki arkadaşlar görsün. KAramsar olmasınlar, hyafiften kendilerini geliştirmeye ve proje geliştirmeye başlasınlar.
Üniversiteyi bıraksam ne yapıcam şimdi ? Birşey yapamicam. Ama elimde işler olsa, projeler olsaydı rahatlıkla devam edecektim.
Kaldı ki şu anda php üstüne gitmeye karar verdim. En iyi bildiğim dil php. Devam o zaman javascript+php ile güzel işler yapıcam. Üstüne oop ile uygulamalar falan. Kendime yolu çizdim.
bunu ortaokul ve lisede ypasaydım keşke. Ama olmadı. Keşke demeyede gerek yok, bugüne yaşadığım sorunlar, asosyal olmam, bunu yenmekl için ; psikoloji, beden dili, kız tavlama teknikleri ve spor, müzik, dansla uğrşamam gerekmiş. Bende feci ykaışıklı ve zengin bir ailenin çocuğu olsaydım, kızlar, para etrafımda olduğu içn bu kadar gelişemezdim belki.
---
Genç arkadaşlara söylüyorum. Kendinize güvenin, birşeyler yapabileceğinize inanın. Güvenmek ve inanmak ilk adım. Ve ardından birşeyler için uğraşmaya başlayın.
-----------------------------bence herkes kendini geliştirmeli. tabikide bu gelişimde gördüğü eğitimi engellememeli !
bilgisayar ile uğraşan arkadaşlar mutlaka web programlama için php, javascript masaüstü programlama isteyen arkadaşlar ise bence bir python veya c# gibi dillerde kendilerini geliştirebilirler.
Ayrıca proje üretmek dediğin gibi çok önemli bir konu.
Ne kadar üretilen projede bir başarısızlık yaşansa bile yola devam edilmeli başka projeler geliştirilmeli veya aynı proje daha çok üstüne gidilerek geliştirilmelidir.
Unutmayın bir başarısızlık diğer başarıyı doğurur.
Ne bill gates nede steve jobs nede bir başkası anasının karnından milyoner olarak doğmadı.
Ayrıca steve jobs hastası olan insanlara Pirates of Silicon Valley yapımını kesinlikle izlemelerini öneriririm.
-
hoca seni takdir ve tebrik ediyorum hakikaten. üşenmeden o kadar yzıp edip tutup paylaşıyorsun.ayrıca imla kurallarına uyman da ayrı bir takdir edilecek davranış
Not: yazını okumadım acayip yorgunum ama akşama okucam :) eminim faydalı bişiler yazmışsındır.
-
joe_black bunu yazdı:
-----------------------------hoca seni takdir ve tebrik ediyorum hakikaten. üşenmeden o kadar yzıp edip tutup paylaşıyorsun.ayrıca imla kurallarına uyman da ayrı bir takdir edilecek davranış
Not: yazını okumadım acayip yorgunum ama akşama okucam :) eminim faydalı bişiler yazmışsındır.
-----------------------------hocam bunu söyledin ya :D daha dikkat etmem gerek. Teşekkürler.
Noktadan sonra boşluk bırakıldığını falan bir kaç ay önce öğrendim. Elimden geldiğince dikkat ediyorum ama tekrar okumadan gönderdiğimden ; harf karışıklığı yada devrik cümleler falan çıkıyor. Onun içinde hatamız varsa affola.
-
Eyvallah dostum güzel bir yazı...
-
okumayacaksınız çok uzun diye ama ben yazayım rahatlıyayım.
Eğitim ve Öğretim size bir şeyler kazandırmaz, şu anki sistemde. Eğitim, yani okul öncesi aileden alınan, okul sırasındada öğretmenlerinizden ve idari kadrodan size verilmeye çalışan disiplin Kapitalizm içindeki Komünizmdir. Sınava giren 2 milyon insanın 3 tercihi var, Doktor, Avukat, Mühendis. Bu hayat tamamen bir oyalamaca, ve bu oyalamaca da okul sıralarında işleniyor bize. Olaki düşük ihtimal güzel bir öğretim aldınız. Bu sizi virtüöz yapar. Hesaplamalarda hata yapmazsınız ama yeni förmüllerde keşfedemezsiniz. Okul yaratıcılığı öldürür, bu insanlar okullarından ayrılarak içlerinde az da olsa bestekarlık bırakmışlar ve ellerindeki 1-2 şarkıyı piyasaya sürmüşler. Siz asla şarkı yazamazsınız, sadece çalarsınız.
Şu anki emelleriniz, meslek sahibi olmak, iyi bir yaşam(!). Birbirine bağıntılı. İstemediğiniz bir rolü ömür boyu oynuyorsunuz. Neden ? Lise çağlarında bu psikoloji anne babadan çekinme, farkettiyseniz Steve Jobsun ebeveyinleri yok, 1. özgürlük. Ardından üniversitelere çağlarına doğru hayat, para korkusu. Farkettiyseniz bu insanlar yine aç kalmaktan korkmamışlar sadece hayallerine yürümüşler, 2.özgürlük. Böyle binlerce prangaya bağlısınız. Ne olursa olsun, sadece hayalinin, istediğinin peşinden gideceksin ve çaba göstereceksin. Ders çalışırken geçmek bilmeyen zaman sohbet ederken, yazarken, çizerken nasıl akıp gidiyor, yada istediğin birşeyi yaparken günün 48 olmasını istiyorsun, o misal. Dediğimi yapacak delikanlı aranızda şu anlık yok, ama olmaması için bir nedende yok.
Aç kal, sokakta kal, çirkin ol, kok amk. Sana verilen umudu terk et. Çok basit bir oyun, sana zengin olabileceğini söylüyorlar, büyük bir insan olabileceğini, ne güzel demiş, 200 bin gibi komik bir maaş. 1 milyon $ da olsa komik. Bu güne kadar belli sistemlerin tahtına oturanlar, hep belli ailerlerin çocuklarıdır, hepte öyle olacaktır. Sen şu an okuduğun bölümden mezun olduğunda karşına nasıl bir fırsat gelmesini bekliyorsun ki sana tanesi 150 milyon$ dan onlarca gemi satın alabilecek duruma geleceksin ve armatör olacaksın. Sen o sopaya bağlı havuca koşan tavşansın ve istediği yere geldiğinde sahibin, pişirilip yiyileceksin.
Hiç kimsenin sözünü dinleme. Kendi başına ol. Tüm kaygıları hiçe say. Denklem basit, ∞-n , senin hayatında zorunlu olduğunu düşünüpte yaptığın herşey sadece kayıp, iyi sonuçları olsa bile. Kendine bir yol çizeceksin, ve çaba sarfedeceksin, istediğin şey üzerine. Önce Ana - Baba ya karşı özgürlüğünü kazan. Gerisi gelir.