Borsa'ya Giriş
-
zumsuk bunu yazdı:
-----------------------------
"Yatırımlar kısa, orta ve uzun vadede.SÜrelerini tam bilmiyorum fakat , az çok tahmin edilebilir.Yani uzun vade dediği 1-2 sene, orta vade 7-8 ay, kısa vade de 1-2 ay olabilir.günlük işlemde yapılabilir (bir kaç trilyon yatırmışssanız hisseye :)"
Yatirim surelerin herkese gore farkli. uzun vade 3-10 sene orta 1-3 sene, kisa 1-12 ay olarak genelde ders kitaplarinda ogretilir. Daha kisasi gunluk borsacilik (day trading) olarak adlandirabilir, ki baska sure tarifleride var. Kimisi hisseyi bugun 10 da alip 11:30 da satar, kimisi bugun alip omur boyu tutar, ve uzun sureli gelismeleri umit eder.. Speculatorler ve forexciler daha buyuk para ile daha kisa sureli oyunlar cevirmeye calisirlar genelde. Forex islemleri 1 ile 10 dk arasinda alim satim yasatabilir.
--
"Hisse alıp satarken işlem hacmi, grafik, borsacı yorumlarına falan ihtiyacımız var.Eti yatırım var, bigpara.ekolay var vs..Fakat hepsi bir bütün olarak bakılmalı.İmkb düşerken seçtiğimiz şirket kar edebilir, imkb ykselirken biz zarar edebiliriz.Durum değşik."
bu bahsettigin sey bir hissenin beta'si.
----
Elliot borsacilikta kullanilan teorilerden sadece birtanesi. Guzel ve bazen ise yarayan bir teori ancak, burdaki onamli kelime "Bazen". Teori denmesinden zaten anlamissindir ise yaradigi kanitlanabilen birsey degil. O yuzden butun yumurtalarini bir sepete koymak pek iyi degil.---
-
zumsuk bunu yazdı:
kalemlik bunu yazdı:
uu beybi bugün tspora yatırın dediğim zaman alsaydınız %10 kar yapmış olacaktınız :) borsanın abcsi konusunda da yazmıştım o zaman tspora yatırsaydınız tahmini %30 kar etmiş olacaktınız.
tspor ocak ayından beri 30 tlden 13 liraya düşmüş bir hisse. gerçekten ucuz. bugün süpriz bir mahkeme kararıyla 10 dakika içinde tavan oldu. kısa vadede %10 daha kazandırır. Benim tahminim temmuz sonunda 21-22 tl olması yönünde.
-----------------------------güvenemiyorum ki onada.mw-sat veriyor, son 3 ay içinde düşüşte.Artış gelecek büyük ihtimalle.
elliot ta biraz daha düşer, ve aralık gibi şu an bulunduğu konuma gelir diyor.Fakat kısa vadeli trendi artacak gibide duruyor.
Dur bakalım; bi çılgın yapıp 100 hisse alayım.
-----------------------------Bu dergilerin, finansal sireklerin al ve sat demesine kanipta sakin butun parani yatirmaya kalkma. Evet soyledikler seyler bazen dogru cikiyor ancak bu yollarla cok spekulasyon yapiyor. Mesela Goldmen Sachs in elinde cok citi hissesi var diyelim, hisse dususte ve dustu. GS bunu satmak istiyor, hemen bir makale. Boyle millet kaniyor, almaya basliyor tabi millet aldikca fiyat artiyor. o fiyat artarken gs yavas yavas satiyor. ondan sonra milletin elinde patliyor hisse.
-
www.bilgeyatirimci.com ve yaşar erdinçi takip edebilirsiniz. Yorumları ve hisse önerileri %60-70 başarılı.
-
badass bunu yazdı:
-----------------------------Bu dergilerin, finansal sireklerin al ve sat demesine kanipta sakin butun parani yatirmaya kalkma. Evet soyledikler seyler bazen dogru cikiyor ancak bu yollarla cok spekulasyon yapiyor. Mesela Goldmen Sachs in elinde cok citi hissesi var diyelim, hisse dususte ve dustu. GS bunu satmak istiyor, hemen bir makale. Boyle millet kaniyor, almaya basliyor tabi millet aldikca fiyat artiyor. o fiyat artarken gs yavas yavas satiyor. ondan sonra milletin elinde patliyor hisse.
-----------------------------eyw hocam iki mesajın içinde.
ben genelde hissenin ömrüne bakıyorum.MEsela ;
http://bigpara.ekolay.net/borsa/hisse-detay-bilgileri/TCELL/
Geçmişe baktığımızda (tümü deyip); mesela yılbaşlarına doğru artışa geçiyor.Tabi ki borsa vs.. ilgilisi olabilir, fakat türkcell'i yılbaşına doğru alıcam.ekim civarlarında dşüş var sürekli.Tabi ödemeler nedeniyle nisanda, aşşağıya iniyor, nisandan sonra biraz daha inip sonra çıkıyor.Nisan alım için uygun benim için;
3 ay'a baktığımızda ortalama 9 civarında seyretmiş ; son 10 günde yükseliş trendi içnde.u gün içinde de yükselerek gitmiş.
Ben şöyle düşünüyorum, o halde tcell hissesi yükseliş içine girebilir.
http://bigpara.ekolay.net/borsa/hisse-detay-bilgileri/TCELL/teknik-analiz/
200 günlük işlemlerde, işlem hacminede bakınca ; hacim fazla.Yani yükselebilir diye bakıyorum.
--
Bu şekilde bir düşüncem var.Ne kadaar doğru bilmiyorum.
-
zumsuk bunu yazdı:
badass bunu yazdı:
-----------------------------eyw hocam iki mesajın içinde.
ben genelde hissenin ömrüne bakıyorum.MEsela ;
http://bigpara.ekolay.net/borsa/hisse-detay-bilgileri/TCELL/
Geçmişe baktığımızda (tümü deyip); mesela yılbaşlarına doğru artışa geçiyor.Tabi ki borsa vs.. ilgilisi olabilir, fakat türkcell'i yılbaşına doğru alıcam.ekim civarlarında dşüş var sürekli.Tabi ödemeler nedeniyle nisanda, aşşağıya iniyor, nisandan sonra biraz daha inip sonra çıkıyor.Nisan alım için uygun benim için;
3 ay'a baktığımızda ortalama 9 civarında seyretmiş ; son 10 günde yükseliş trendi içnde.u gün içinde de yükselerek gitmiş.
Ben şöyle düşünüyorum, o halde tcell hissesi yükseliş içine girebilir.
http://bigpara.ekolay.net/borsa/hisse-detay-bilgileri/TCELL/teknik-analiz/
200 günlük işlemlerde, işlem hacminede bakınca ; hacim fazla.Yani yükselebilir diye bakıyorum.
--
Bu şekilde bir düşüncem var.Ne kadaar doğru bilmiyorum.
-----------------------------Hisseleri analize etmen ve ogrenmen cok guzel birsey. Yanliz bu arastirmayi yaparken, baktigin sirket hakkindaki haberleride takip et. Senin gozlemledigin hisselerdeki inis cikislar hep ceyreklik finansal aciklamalardan once veya sonra. Ki ceyrek sonlari veya baslari disindada cok inis ve cikis olmasi normal birsey.
Bu ceyreklik finansal aciklamalar icin yatirimcilarin genelde beklentileri var. Bazen yatirimcilar bu finansal sonuclarin iyi gelmesini tahmin ediyorlar o yuzden fiyat artiyor. eger sonuclar beklendigi gibi geldiyse, hisse o sekile kalir, eger beklenende iyi ise hisse cikar, kotu ise duser. O yuzden ceyrekler sonundaki ani inis ve cikslar olusuyor.
Gectigimiz sene sonuna dogru hisseler cikti diye bu senede cikicak birsey yok. O is tamamen yatirimcinin sirketin performansini gozlemesinde. Yatirimci sirket iyi kazaniyor, kari artmistir diye dusunuyorsa cikar. Yok avea cok guclendi Turkcelli zorluyor diye dusunuyorsa duser. Bu inis cikis icin benim verdiklerim sadece ornekler. Cok farkli nedenleri de olabilir.
-
çizik atalım
-
badass bunu yazdı:
-----------------------------Hisseleri analize etmen ve ogrenmen cok guzel birsey. Yanliz bu arastirmayi yaparken, baktigin sirket hakkindaki haberleride takip et. Senin gozlemledigin hisselerdeki inis cikislar hep ceyreklik finansal aciklamalardan once veya sonra. Ki ceyrek sonlari veya baslari disindada cok inis ve cikis olmasi normal birsey.
Bu ceyreklik finansal aciklamalar icin yatirimcilarin genelde beklentileri var. Bazen yatirimcilar bu finansal sonuclarin iyi gelmesini tahmin ediyorlar o yuzden fiyat artiyor. eger sonuclar beklendigi gibi geldiyse, hisse o sekile kalir, eger beklenende iyi ise hisse cikar, kotu ise duser. O yuzden ceyrekler sonundaki ani inis ve cikslar olusuyor.
Gectigimiz sene sonuna dogru hisseler cikti diye bu senede cikicak birsey yok. O is tamamen yatirimcinin sirketin performansini gozlemesinde. Yatirimci sirket iyi kazaniyor, kari artmistir diye dusunuyorsa cikar. Yok avea cok guclendi Turkcelli zorluyor diye dusunuyorsa duser. Bu inis cikis icin benim verdiklerim sadece ornekler. Cok farkli nedenleri de olabilir.
-----------------------------anladım hocam.turkcell ve türk hava yolları'nı zaten takip ediyordum.ikiside çok güzel şekilde gidiyor.Hele Türkcell'in argesi mükemmel ötesi.
Bu yüzden ikisinde gelecek görüyorum.Hele hele Türkcell almanyaya açıldıktan snra daha iyi bir gelir olabilir.
eyw saol
-
bu oyun gerçek borsa üstünden mi?
-
Proxykaspersky bunu yazdı:
-----------------------------evet hocam.Mynet'in çektiği vriler üstünden ve foreks kullanılıyor.Herey gerçek, sadece 100bin sahte para ile oynuyorsun.
Ben mail attım, finans.mynet.com için , yarışma bittiğinde simülator'ü açık bırakın çok güzel vs.. şeklinde ;
http://www.mynet.com/iletisim/iletisim.aspx
beğenen olursa yazsın ki, millet direkt olarak halletsin.
-
zumsuk bunu yazdı:
Proxykaspersky bunu yazdı:
-----------------------------evet hocam.Mynet'in çektiği vriler üstünden ve foreks kullanılıyor.Herey gerçek, sadece 100bin sahte para ile oynuyorsun.
Ben mail attım, finans.mynet.com için , yarışma bittiğinde simülator'ü açık bırakın çok güzel vs.. şeklinde ;
http://www.mynet.com/iletisim/iletisim.aspx
beğenen olursa yazsın ki, millet direkt olarak halletsin.
-----------------------------gerçek borsa hakkında pek bir şey bilmiyorum hocam
merak ettiğim şey gerçek borsada da böyle kolay ve tek tıkla hisse alınıp satılabiliniyoer mu?