Elektrik Motorundan Elektrik Uretimi
-
kucukken bircogumuz oyuncak arabasini bozmus icindeki kucuk elektrik motoruyla tanismistr. ortaokularda odev konusu falanda veriyor hocalar. simdi bi bahce aydinlatma sistemi icin klasik ruzgar cevirecek buyuk disli kucuk disli cevirecek elektrik direk ampule veya depolama birimine gidecek olay tamamlanack gerekli malzemelerde mevcut ama "verim" olayi kafami kurcalior mesela pervane.. 3kollu en vrrimli olmasindan baska bi bilgim yok vede cark sistemini nasil. yapabiliriz buyuk carka kayis yardimiyla 2veya 3 motor eklesek nasil olur verim dusermi yada hangi aydinlatma sistemini kullanacam evi icin bu tip bise gelistiren varmi.? tartisalim.
-
sarj dinamosu bulman gerekiyor muhtemel bunu sardırmanda gerekecek kullanacagın çarkları sanayide şanzumancıdan bulabilirsin ancak disk kullanman senin için daha iyi olur sarj unitesi olarakda 12 volt aku kullanabilirsin. pervane kolu olarak soruyorsan cok agır değil ama cokda hafif olmayan polikarbondan yaptırabilirsin yada kendin evde bunu kalıp yaparak dokebilirsin ancak bu sistemi kurman sana semeriyle sepetinden pahalıya mal olur aydınlatma ampulleri olarakda led kullanabilirsin ledlerin watlı olanları mevcut 1-3-5-9 ve daha yuksek değerlileri bahçe aydınlatması içinde sana cok ideal olur ama dediğim gibi cok pahalıya patlayabilir sana ayrıca elektriği iletmek için kablo haricinde iyi bir elektronik bilgisinede ihtiyacın olacak pertanajlar cizmen gerekiyor cunku ruzgar hep sabit yonde esmiyor bu baslık surekli doner vaziyette olmak zorunda bilyalı bi sistemde senin bu işini cözebilir bunun içinde bi tornacıya igtiyacın olacak yada arabaların akslarında alabilirsin bu bilya sistemini takıldıgın yerlerde yardımcı olurum sen basla bu işe ama dediğim gibi sana bu sistem cok pahalıya patlayabilir. benim onerimi soracak olursan git kendine solediğim wattlı ledlerden al bunları elektrikle besle enerji tuketimini ciddi oranda dusurebilirsin...
-
benim bu konu hakkında bi projem vardı TUBİTAK'a göndercektimde fizik hocası takmadığı için göndermedim bende...
bu işi arkadaşın dediği gibi çok pahalıyada kapatabilirsin ama her şeyi planlarsan 400-500 arası bi şeyede kapatırsın.mesela ben bisiklet tekeri dinamo akü vb gibi şeylerle yapmayı düşünüyordum evin elelktrik faturası biraz kabarık geliyorda :D ama sponsor bulamadım.Bana dedikleri şey onca mühendis bunu düşünemedide sanamı kaldı bunu yapmak :D
ama sen yap sağlam bişi çıkar yapan çok kişi var sende yaparsn.
-
sanirim bendeki elektrik motorlari ise yaramayacak oylemi ? dusuk volt vereceginden
-
en iyi elektriği şu eski teyplerdeki motorlar üretir hocam
2. 2 pervane 1 motora bağla böylece pervaneler güçlü olur ve dinamoyu çevirebilir
-
Elektirik Motorlarinda Sargı Hareket Eder
Elektirik Üreticilerde Sargı Sabittir.
Kücükken Oyuncak Araba Motorlarina Pervane Takar ucuna Labma Baglardım Suya tutunca Dönünce Elektirik Üretirdi
Arkadaşlar Fazla Abartmiş Yapmak istdigi Şey Arkadaşın Ufak Birşey Sanırsam
Ev için Elektirik Üretme Demiş Yukarda Onun için Dinomolar Var Onlarda Pahalıdır
..
Ayrica Dişli Sistemini Hangisi Daha Verimli Olur Diye Araştırmak istersen Bisiklete Bak Vitesli Olanlara
Kücük Dişli Büyük Dişliyi Çevirirse Az Tur Atar Güçlü Olur
Büyük Dişli Kücük Dişliyi Çevirirse Çok Tur Atar Güçsüz Olur Turlu Olur
-
zalimadam bunu yazdı:
-----------------------------en iyi elektriği şu eski teyplerdeki motorlar üretir hocam
2. 2 pervane 1 motora bağla böylece pervaneler güçlü olur ve dinamoyu çevirebilir
-----------------------------
kardes cesit cesit. motor var sanirim bi tanede ondan vardi ama arkadasin dedigine gore onlar yetersiz kalabilir 7_8 boyutta var en buyugu yumruk kadar bise. resim cekip bi yukleyim gece bakariz hangisi olabilir. -
HeYeT bunu yazdı:
zalimadam bunu yazdı:
en iyi elektriği şu eski teyplerdeki motorlar üretir hocam
kardes cesit cesit. motor var sanirim bi tanede ondan vardi ama arkadasin dedigine gore onlar yetersiz kalabilir 7_8 boyutta var en buyugu yumruk kadar bise. resim cekip bi yukleyim gece bakariz hangisi olabilir.
-----------------------------resimde olur
benim dediğim motor 5 litrelik su şişesinın kapağı genişliğinde eski teyplerin içinden çıkar geniş olduğu için çok daha verimli elektrik üretir
motorun ucuna küçük pervanenin ucunada büyük dişli takarsan normal 1 ampülü yakabilir
ayrıca çaktırmadan led ampül kullan onlar çok az elektriğie ihtiyaç duyuyorlar ;)
-
bu baca döneri işini görür en ufak rüzgarda bile elektrik üretirsin bisiklet dinamosu 12v
-
@ayhun hocam ruzgara gore yom sistemini bi kac rulmanla halledebiliriz sanirim degilmi? baska bi sistem varmi aklinda. sarz dinamosu olayini biraz acarmisin bide sayilar versen bana motor urettigi voltlarla ilgili resimlere bu gece atacam.
-