Evde Kendi Laptop Soğutucumuzu Yapalım [Resimli]
-
Merhaba evde eski bilgisayar fanlarından, eşyalardan yararlanarak yaptığım çalışmayı sizlerlede paylaşayım dedim :) Vakit geçirmek iyi oluyor.. NEyse geçelim konumuza...
GEREKLİ EŞYALAR..
Bir veya birkaç fan.. bulabildiğiniz kadar.. Ben üç tane buldum..
Ayakkabı kutusunun kapağı yada buna benzer bişey :)
Max 12 Volt bir adaptör yada çift çıkışlı USB kablosu
Bi adet bir tarafı erkek, diğer tarafı dişi uçlu bir USB Kablosu
Elektirk bantı, normal bant, uhu, makas, tornavida, maket bıçağı, fanlara uygun bir kaç vida vs vs.. aletler
YAPIM..
1. FANLARI YERLEŞTİRME
İlk önce ayakkabı kutu kapağımızı ters çeviriyoruz ve bilgisayarımızıda ters çevirerek üstüne koyuyoruz. Bilgisayarımızda ışınmış noktaları tespit ediyoruz.. Fan sayınıza bağlı olarka bir veya daha fazla nokta tespit edebilirsiniz..Eğer tek fanınız varsa ortaya koymanız daha uygun olacaktır..Tespit ettiğimiz yerlere fanları koyarak etraflarını çiziyorz ve o bölgeleir kesiyoruz.. Resimlerde daha net.. Taralı kısımları kesmiyoruz o kısımlar ile fanları kutu üstüne sabitleyeceğiz..
Sonra o taralı kısımlara uhu sürerek fanlarımızı kutuya sabitliyoruz..
Dikkat edin fanlarımızın motor kısımlarının bulunduğu kısım sabitlerken aşağıda, kutuyu çevirdiğimizde üst kısımda kalması gerekiyor. çünkü fan yukarı doğru yani üstüne bilgisayarı koyduğumuzda bilgisayara doğru hava üflemesi gerekiyor..Resimlerde daha açık fark ediliyor yine..Ben de üç fan olduğu için bir fanıda kutu içine hava verecek şekilde arkaya koydum.. Böylece arkadan kutu içine hava girecek, diğer iki fanda kutu içinden bilgisayra hava üfleyecek..
Şİmdi kutuya eğim verebiliriz.. Size kalmış ben eğim verdim ön tarafları biraz daha alçalttım.. Kullanması kolay olsun diye..
2. FANLARI ELEKTİRİĞE BAĞLAMA
İlk önce bi tarafı input diğer tafaı output olan USB kablomuzu ikiye ayırıyoruz.. Output kısmının ucunu sıyırıp, kutu içinde bi delik açarak içeri sokuyoruz..Şİmdi fanlarımızdaki kırmızı kabloların hepsini biraraya ve sonrada soketteki kırmızı kabloya, siyah kabloların hepsini bir araya ve sonrada soketteki siyah kabloya bağlıyoruz. Dikkat edin kırmızılar ve siyahlar birbirine değmesin..Bilgisayardan elektirik aldığımızda bir temas oluşursa usb soketlerinizin hepsi yanabilir..
3. USB'li ADAPTÖR YAPIMI [OPSİYONEL]
Bir ucu input diğer ucu output olan kabloyu daha önce kestik.. Şimdi bu kablonun input kısmını alıyoruz ve ucunu şekilde gibi sıyırıyoruz..daha sonra aldığımız adaptörün uç kısmında kabloları kesiyoruz ve onun da uç kısmını ayırıp, sıyırıyoruz.. Daha sonra usb'nin input soketindeki kırmızı kablomuzu, adaptördeki siyah-beyaz kabloya ve input soketindeki siyah kabloyuda adaptördeki siyah kabloya bağlıyoruz..Bağladığımızı yerlerin başka yerlere ve birbirlerine temas etmemesi için elektirk kablosuyla sayırıyoruz..Böylece adaptrden usb girişe elektrik almak için aletimizi yaptık..
Şimdi istersek yaptığımız fanı bilgisayardan usb üzerinden çalıştırız, istersek daha hızlı çalışsın derseniz yaptığımız usb-adaptör üzerinden çalıştırız.. Bilgisayar üzerinde +5V elektrik alabilirsiniz.. Ama usb-adaptör ile 12V a kadar elektirk çekebilirsiniz :) Üstelik üstünde ayar düğmeside var :)
Son Olarak yaptığım diğer eklerle benim soğutucum :)
ANLATIM TAMAMEN BANA AİTTİR. ALINTI DEĞİLDİR :)
-
Bu arada yapacak olanlar var ise Yaptığımız kutuda delik açmayı unutmayın kesinlikle bol bol delik açın :D
-
ndmylmz bunu yazdı:
-----------------------------
Bu arada yapacak olanlar var ise Yaptığımız kutuda delik açmayı unutmayın kesinlikle bol bol delik açın :D
-----------------------------hocam delik niye?
-
abi buna yapacagın masrafla gidip :) hazırını alsan daha iyi olmazmı bu sadece fantezi yapmak isteyenler için :D
-
Abi işte masraf yapmayanlar için benim cebimden paraçıkmadı ne ararsam buldum evde :) Çift taraflı usb kabloyuda kendim yaptım, onuda yapabilirsiniz :)
-
el emeği tabi ayrı bir zevki vardır bunu yapmanın eline saglık hocam:)
-
hocam hazneyi sacdan yapsaydın ya :) o zamanda tuzlu olurdu. eline sağlık :) para verip almaya gerek yok bunlar iyi.
24v'lik bir adaptör alıp 24v'luk bir fan takaydın daha iyi olurdu. -
Programmer bunu yazdı:
ndmylmz bunu yazdı:
-----------------------------hocam delik niye?
-----------------------------Fanların dışarıdan alacakları hava ihtiyacını karşılamak için.. Ben arkaya fan koymuştum ama yinede bol bol delik açılmalı :)
-
o büyük olan kasa fanından iyi vantilator yapılıyor:D 12voltu verdimmi hayvan gibi hava veriyor.3üne böleceğine 2 tane küçük olandan 1 tanede dışarı üfleyecek küçük taktıgından bundan daha saglıklı olur ama tabi evde olanlardan yapmıssın.
-
başarılı ancak karton kutu yerine daha dayanıklı bir malzeme olsaydı tadından yenmezdi ellam :}
-
soğutucudan önce soğutucudan sonra diye bir sıcaklık testi yapman daha iyi olucaktır.