IT & Yazılım Piyasasını Tartısalım.
-
wasd bunu yazdı:
-----------------------------Hazır işin içinde olanları topluca bulmuşum sorayım bari :D
Şimdi kafamda birşeyler kuruyorum ama birtürlü toparlayamıyorum.
En çok hoşuma giden-kafama yatan dil c# oldu. Ama öğrenmesi diğerlerinden daha kolay olduğu için c# bilen adam çok ve dediğiniz gibi java bilen daha kolay iş buluyor ücret daha fazla vs.. Hani bu hangi dille başlama muhabbetlerini geçtim, hangi dil de uzmanlaşmalıyım diye düşünüyorum(düne kadar c# diyordum ama bu konuyla iyice kafam bulandı) özellikle bu işin içinde olan müridlere soruyorum c# mı java mı? İki dilde aşağı yukarı aynı, yapmam gereken kütüphanelerini derinlemesine incelemek olucak. c# mı java mı soruma tavsiyeleriniz javadan yana duruyor ama biraz daha detaylı bir şekilde cevaplarsanız sevinirim :)
-----------------------------Javacı sayısı .netçi sayısına göre daha az olduğu için kadri kıymeti biraz daha biliniyor ama bu demek değildir ki .net'te ekmek yok. 2-3 yıl tecrübeden sonra orda da 3k+ maaşlara çalışan çok var.
Ha bana sorarsan .net mi Java mı diye Java derim. Umarım bu ikisi dışında da pek çok seçeneğin olduğunu biliyorsundur ve az çok inceleme fırsatın olmuştur. Dünya Java ve .netten ibaret değil.
-
kajmerpac bunu yazdı:
-----------------------------Öncelikle hala herseye ragmen sektörün önü açık tabi kontejyanlar arttı ileride muhtemelen böyle olmaz.İkincisine gelince mesela ben bilgisayar mühendisiyim bizim işi herkes yapmaya çalışıyor iş bulmak kolay para kazanılıyor diye bu yöne kayanlar var.okumadan da çok güzel işler yapanlar var ama bence herkes kendi mesleğini yapmalı .adam elektronik mühendisiyse yazılım yapmasın ya da yapıyorsada donanım kısmında bişeyler yapsın.bunun sebebi de bence bilgisayarın hayati bi önem taşımaması tabi ki yazılımı çok önemli ama bi doktorluk bi insaat mühendisliği gibi değil.Bilgisayar mühendisliği odası açılınca buna bir kısıtlama getirecekler öyle söylemişlerdi.
Diğer yandan şirketlere baktığında da adam ben aynı işi programcıyada yaptırıyorum mühendise de o zaman neden fazla para vereyim diye düşünüyor.yurtdısında nasıl bu olay bilgim yok yazılım alanında herkes calısabiliyor mu?
-----------------------------O zaman eğitim sisteminin düzeltilmesi gerekiyor, dediğiniz antik zihniyete denk gelir meslek seçimi bir yaşam boyu süregelen bir şeydir ve değişmesindeki en temel amaçda bireyin mutluluğudur. Bazı insanlar Bilgisayar ile para için ilgilenmezler bu iş onların ruhunu tatmin eder... Söylediklerim her türlü meslek için geçerli.
-
Java bilmesemde Java diyorum neden?
iş hayatımda görüyor java daha saygılı ve maaşı fazla ha bide oracle ilave edersen yanına para senindir.
-
@garga:
biliyorum javanın o yönünü ama c# daha oturmuş göründü bana. Javada swingde ayrı,awtde ayrı timer var,kullanımları değişiyor en basitinden.. c# .net temelli olduğu için vb.net falan farklı dillerle yazılan kodları birleştirme oluyor vs.. Acayip kararsız kaldım :/JPriest bunu yazdı:
-----------------------------wasd bunu yazdı:
-----------------------------Hazır işin içinde olanları topluca bulmuşum sorayım bari :D
Şimdi kafamda birşeyler kuruyorum ama birtürlü toparlayamıyorum.
En çok hoşuma giden-kafama yatan dil c# oldu. Ama öğrenmesi diğerlerinden daha kolay olduğu için c# bilen adam çok ve dediğiniz gibi java bilen daha kolay iş buluyor ücret daha fazla vs.. Hani bu hangi dille başlama muhabbetlerini geçtim, hangi dil de uzmanlaşmalıyım diye düşünüyorum(düne kadar c# diyordum ama bu konuyla iyice kafam bulandı) özellikle bu işin içinde olan müridlere soruyorum c# mı java mı? İki dilde aşağı yukarı aynı, yapmam gereken kütüphanelerini derinlemesine incelemek olucak. c# mı java mı soruma tavsiyeleriniz javadan yana duruyor ama biraz daha detaylı bir şekilde cevaplarsanız sevinirim :)
-----------------------------Javacı sayısı .netçi sayısına göre daha az olduğu için kadri kıymeti biraz daha biliniyor ama bu demek değildir ki .net'te ekmek yok. 2-3 yıl tecrübeden sonra orda da 3k+ maaşlara çalışan çok var.
Ha bana sorarsan .net mi Java mı diye Java derim. Umarım bu ikisi dışında da pek çok seçeneğin olduğunu biliyorsundur ve az çok inceleme fırsatın olmuştur. Dünya Java ve .netten ibaret değil.
-----------------------------Androidin beni cezbetmesi,javanın c#la aşağı yukarı aynı olması beni cezbetmişti zaten ama sonrada c# üzerine yöneleyim istedim ama .netçi sayısı cidden javacılardan fazla ve javanın maddi açıdan getirisi c#tan iyi görünüyor... c ya da c++ cidden çok güçlü diller ama öğrenmeside kullanmasıda çok zahmetli olduğu için onlara pek yanaşmıyorum, vb çok ayağa düşmüş bir dil,delphi yıllardır var ama bi gram bile ilgimi çekmeyen bir dil.Bu sebeplerden dolayı java ya da c# dedim :) ha tabi tek dil üzerinde uzmanlaşmak istiyorum dediysemde birde python öğrenmek istiyorum istiyorum, ve biliyorumki bir dilin kullanılması bittiği zaman yerine gelen teknolojiye ayak uydurabilmeliyim...
@omerelili: aynen dediğin gibi düşünmeye başladım. Çok sağol :)
Şu denilenlerden ve okuduklarımdan sonra fikrim java+python+veritabanları üzerinde çalışmak önümüzdeki en az 10 sene boyunca beni fazlasıyla doyurur gibi duruyor =) yanlış düşünmüyorum sanırım.
-
patronlar işi bilmiyor ve köylü kurnazlığı yapmaya çalışıyor. Zaten bu sektörde bilişim nedir, mühendis kimdir sorularının cevabını bilen şirketler kazanıyor. Örneğin LOGO, mühendisin program yazmak dışında asıl görevinin çözümleme olduğunu biliyor ve marka değeri 53.750.000 TL. LOGO Tiger 150.000 lira, bir program neden o kadar para ediyor? Akrabalarım fabrikalarında Logo tiger kullanıyor ve kendileri de söylüyorlar, müşteriyi dinleyip kurumsal çözümleme yapıyorlar.
Bizde genel mantık şu, 1. freelance konseptinde çalışan şirketler, 2. dayının oğlu olan ve bir devlet ihalesine girip milyon lira kaldırıp şirket kapatanlar, tek shot.
Ben Flash geliştiricisiyim ve bunun sebebi kimsenin Flash ve Actionscript bilmemesi (profesyonel anlamda). Ben Flash 5 ile dahil oldum flash dünyasına, o zamanlar bir sike yaramıyordu, ama şuan air ve flex ile istediğin herşeyi yapabilirsin. Bir C++ gibi ETA ürününü ortaya çıkaramassın ama başka tür interaktif ürünlerle bir ETA parası çıkarırsın.
Çok alan ve yan alan var, benim nacizane tavsiyem az olan ya da olmayana yönelmek. O hint fakirlerini de sikeyim, hem piyasayı sikerler hem işe konarlar, küçükken logaritmik cetveli ezberletmişler piçlere durduramıyoruz şimdi amk.
edit: Ayrıca dili planına göre seçmeni öneriyorum. Fikir sunacaksan PHP işini görür çünkü maliyeti az, JAVA ve .NET kurumsal projelere yönelik ve hizmet sektörüne hitap ediyor ve haliyle maliyetli. Gidin gezin olum napıyosunuz amk.
kullandığım sahış eklerine aldanma Andrei sana tavsiye vermiyorum.
-
fiyatlar banada biraz abartı gibi geldi ama avrupa ve amerikada trden daha yüksek oldugu kesin maasların.Orda işlerin daha profesyonel döndüğüde bir gerçek yani şirkete grafiker alıp adama hem yazılım hem grafik hadi bide sana ofis işlerini kitleyelim demiyorlar.Gerçekden işi bildikden sonra her yerde güzel paralar alabilirsiniz.Ama ben hem phpden az hem asp.netden az bide grafiğe bulasayım falan filan yaparsanız o zaman o bi boka yaramıyor.Grafiker mi olucan o zaman grafik diyiceksin ağ işine yazılımcılıga ıvıra zıvıra hic kafanı yormican.Aynı şey diğerleri içinde geçerli.
Ha piyasaya bakacak olursan pc mühendisi olupda hiç bir bok bilmeyen adamlarda var adam pc mühendisi ama bizim sitede yada r10 donanımhaber gibi sitelerde takılan lise öğrencileri kadar bilmeyen adamlar var.Herkez bilgisayar işi yapmak zorunda değil bunuda unutmamak lazım ..
-
arkadaşlar bütün yazıları okudum teşekkürler gerçekten. ama kimse şusertifika işlerine bişi dememiş acaba alacağımız o sertifikalar hakkaten işe yarıyormu ?
-
ucenmi bunu yazdı:
-----------------------------arkadaşlar bütün yazıları okudum teşekkürler gerçekten. ama kimse şusertifika işlerine bişi dememiş acaba alacağımız o sertifikalar hakkaten işe yarıyormu ?
-----------------------------hacı o sertifika olayları 3-4 sene önce işe yarıyordu ama şahsi görüşüm artık işe yaramıyor onun güzel projelerinin olması CV de daha büyük bir avantaj.
-
bir çok oyun stüdyosunu takip ediyorum, sertifika artık hiçbir işinize yaramıyor artık kimse sertifika istemiyor yani isterseniz sertifikayı alıp boşluğunuzu doldurabilirsiniz..
yinede tek tük bazen sertifika isteyen oluyor ancak az, birde Türkiyede yaşadığımız için üniversiteyi bitirmek mühim, eğer Türkiyede çalışacaksak işi şansa bırakamayız bu açıdanda mutlaka sertifika almalıyız ama ben yurtdışında çalışıcam diyorsanız yurtdışındaki akedemiler felan üniversiteden çok daha iyi oralara gidin derim.
-
Türkiye için geçerli değil bunlar :D bilgiişlemci her işi yapmak zorunda ve 1.000 tl maaşla yetinmelidir altın kural bu