Maymun Yukarıya Tırmanmaya Başladığında Yük Nasıl Hareket Eder.
-
bilişim forumuna yakışan şık bir soru olduğu için irem nasıl hareket ediyorsa, yükte ipi bırakır gider, çünkü biliyordur ki karşısında irem vardır ve kaçılması farzdır.
-
Makara ve maymunun ağırlıkları eşit kabul edilirse ve oradaki ip ağırlıksız sayılırsa;
Bu durumda her ikisininde makaraya göre dik uzaklıklarıda eşit olduğundan momentumları eşit olur. Bu durumda maymunun biraz yukarıda yada aşağıda yada yük ile aynı hizada durması yükün konumunu değiştirmez. Şöyle açıklayayım yani eğer maymun ağırlığını aşağıya vermeden sakince yukarı çıkarsa yük orada sabit kalır. Eğer maymun ipi kendine doğru çekip yukarı çıkmaya çalışırsa bu sefer maymun sabit yük yukarı doğru hareketlerinir.
Ben böyle düşündüm bakalım sonuç ne çıkacak :)@editledim : yükün yerine hep makara yazmıştım :D
-
Yükle maymunun ağırlığı önemli demişsiniz. Ağırlıklar eşit olmasa resimdeki gibi dengede durur mu la :|
-
ilk durumda dengede (yani kütleler eşit) ve sürtünme makaranın eylemsizliği ve ipin ağırlığı ihmal ettik ise
ikiside yukarı doğru çıkar
-
maymun yükten ağırsa yük yukarı maymun sabit
maymun yükten hafifse yük aşağı maymun yukarı
maymun ile yük aynı ise yük yukarı maymun yukarı :D -
-
eğer ağırlığının tamamını vermiyorsa maymun tırmanırken yük yukarı çıkar ve aşağı iner ama arada dinlenmek için durursa ağırlığının tamamını vereceği için yük yukarı çıkar
-
Bunu yapmakla maymunun amacı nedir?
Yükün içinde muz varsa gayet elini uzatıp da alabilir:)
-
şekilden görüleceği üzere ikisi de duryo.. hiç bi hareket belirtisi yok.. ( başlangıç koşularımız belli ve sıfır hareket yani.
maymun sabit hızla yukarı hareket ediyorsa yukarı ulaştığı anda denge bozulacak ve sağ taraftan kütle ile beraber aşşa düşecektir..
-
hareketli makara ise yukarı hareket eder