Üniversitede Not Ortalamasının Önemi Ve Not Ortalamasını Yükseltmek
-
Forumda okuyan okumuş bir çok abimiz var ve bu konuda bazı sorular sorarak bir tartışma konusu açmak istiyorum.
Çan eğrisi denen bir mevzu ile artık karşılaşmış bulunuyorum ancak kendisi ile beraber birçok soru işaretleride aklıma takıldı.Aslında sorularım bundan sonrası ile alakalı.
Öncelikle tartışma konusu olarak şunu sormak istiyorum bu not ortalaması nekadar önemli ve nerede karşımıza çıkar?Sizin bu konu hakkında düşünce ve deneyimleriniz neler?İyi bir hedefi olanların en azından hangi not ortalamasının üzerinde kalması gerekir?Nasıl yüksek tutulur
Aklıma gelen sorularsa şunlar,malum 4 üzerinden olan not sistemini biliyorsunuz,peki heryerde bunamı bakılır ve heryerde 3.5 eşitmidir,yani demek istediğim şu Adam tutmuş yemeğinden sosyal yaşamından kısmış ODTÜ ye boğaziçine gitmiş biriside nerde ne olduğu bilinmeyen bir üniversite,ikisindede 3.00 puan aynı değerdemi?(ben ODTÜ de felan değilim :) )
Daha doğrusu sormak istediğim şu arkadaşlarıma bakıyorum adam 38 le 45 le cc alıp geçiyo 70 le 65 le AA alanlar var,Matematik öğretmenleri resmen açık açık demiş olum siz buraya nasıl geldiniz 4 işlemi sorayım siz maliye okuyorsunuz.Birde iyi üniveritelere bakıyorum 65 70 le CC alanınamı bakarsınız.Adamın 4 üzerinden 3.65 ama 100 üzerinden 65 yok e diğerine bakıyorum 2.80 ,100 lük ortalaması 64.
Ardından bildiğiniz gibi bazı dersler var bölümlerimizle veya uzmanlık alanlarımızla uzuktan yakından alakası olmayan,sırf not ortalamasını düşürmek için ordalarmış gibi dersler,bunların düşük ancak kendi alan veye uzmanlaşmak istediğimiz derslerin yüksek olmasının etkisi nasıl olur nasıl fark edilir?
Eminim bu konuda konuşulacak çok şey vardır yazın okuyalım öğrenelim,deneyimlerinizi fikirlerinizi ne isterseniz yazın.Birde bu akademisyen Maaşları nekadar?
Edit(konuyu word de yazdım buraya kopyaladığımda boşlukları almamış hepsi bütün geçirilmiş ve bazı eklemeler.)
Edit2(bölümüm Moleküler biyoloji ve Genetik amacım tam manası ile akademisyen olmak değil ancak Doçentliğe kadar gitmek istiyorum)
-
ben not sistemine karsiyim bugun bi vize daha girdi cok acitti lan buuu neyse bence esit degil arkadas hoca faktoru cok onemli
-
Not ortalamasının işine yaraycağı yerler;
Burs alırken -özel ya da tübitak-
Staj
Yüksek lisans
Doktora
Tübitak bursu için ki BİDEB'tir %50 Ales %50 GPA bakarlar.
Yüksek lisans için tezli yapmak istiyorsan 2.7'lerden başlarlar.
Doktora Lisans-->Doktora şeklindeyse 3.20 gibi birşeyden başlarlar.
Diğerler yazdıklarım zaten malum tırt şeyler.
Okuldan okula değişiyor. Marmara'da okuyan arkadaş harf notunun 4lük karşılığı aynı olsa da 100'lük karşılığı başka idi. -Enteresan-
Tavsiyem
En az 3.00 yapman.
Ne için geçerli? Mezun olduktan sonra tırt bir işte çalışmak istemiyorsan, referansın yoksa, baban-anan zengin değilse.
Niçin? Bölümün maliyeyse kimse sana doktor öğretmen polis gibi bitirdin okulu gel başla demez -öğretmen de ekledim, malum zibil gibi alım yapıldı-. Yukarıdakilere sahip değilsen, bi yüksek yaparsın, öyp atanırsın başlarsın araşt. görev. olarak mayaşın yatar mis gibi, çevre yaparsın, kendini geliştirirsin, doktora bittikten 4 sene sonra taş gibi adam olun, baktın ben ders vermek istemiyorum yeaa dedin o birikiminle özel sektörde gözel bi iş bulabilirsin.
-
Mert_648 bunu yazdıben not sistemine karsiyim bugun bi vize daha girdi cok acitti lan buuu neyse bence esit degil arkadas hoca faktoru cok onemli
Oğle,hoca çok ciddi bir faktör bizim okuldaki bilgisayar öğretmeni ne devamsızlık sayıyor ne konu işliyor adam akıllı düzenli not veriyo ve sınavdan önce'şuralardan çıkabilir' dediği yerlerin aynısını soruyo, e biz 90 100 sonra AA e diğer adamların sınıfta en fazla 74 alınıyo, Hakmı?
-
çan eğrisi kadar pislik bir sistem yok milleti birbirine düşürüyor amk, geçen kızdan bir tane soru bakayım dedim bakıp yapmayayımda çan yükselmesin diye kağıdı götüne sokacaktı neredeyse nereye saklayacağını şaşırdı
-
LeveragEffect bunu yazdı
.
.
.
Ne için geçerli? Mezun olduktan sonra tırt bir işte çalışmak istemiyorsan, referansın yoksa, baban-anan zengin değilse.
Niçin? Bölümün maliyeyse kimse sana doktor öğretmen polis gibi bitirdin okulu gel başla demez -öğretmen de ekledim, malum zibil gibi alım yapıldı-. Yukarıdakilere sahip değilsen, bi yüksek yaparsın, öyp atanırsın başlarsın araşt. görev. olarak mayaşın yatar mis gibi, çevre yaparsın, kendini geliştirirsin, doktora bittikten 4 sene sonra taş gibi adam olun, baktın ben ders vermek istemiyorum yeaa dedin o birikiminle özel sektörde gözel bi iş bulabilirsin.
Kusura bakam bölümümü yazmamışım şimdi yazdım,Bu Yüksek lisansda yabancı dil sınavı mulakat felan da yokmuydu?.Doktora için yuksek lisansdan alınan puanmı önemli yoksa lisans puanımı?Akademisyenlik hakkında ne düşünüyorsun olunurmu ? :) Kimse beğenmiyorda
-
Lotus bunu yazdı
çan eğrisi kadar pislik bir sistem yok milleti birbirine düşürüyor amk, geçen kızdan bir tane soru bakayım dedim bakıp yapmayayımda çan yükselmesin diye kağıdı götüne sokacaktı neredeyse nereye saklayacağını şaşırdı
:D Daha 1. sınıfım ancak nelerini gördüm,adam hoca ile konuştum şuralardan çıkıcak dedi diyerekden hedef şaşırttı ve dediğisadece 1 konu çıktı,nasıl insanlar var yani deseler inanmazdım ancak görünüyor.
Yav bide adamlar günlük 12 saat çalışıyo(mübalağa) fakülteden fakülteyede değişiyor heralde,bizim yan sınıf andaval dolu 10 üzerinden 3 ortalamaları bizde keşke çan eğrisi olmasa diyoruz :D
-
erasmus yaparsın, ortalamanı yüksek tutmaya bak
-
erebos bunu yazdıLeveragEffect bunu yazdı
.
.
.
Kusura bakam bölümümü yazmamışım şimdi yazdım,Bu Yüksek lisansda yabancı dil sınavı mulakat felan da yokmuydu?.Doktora için yuksek lisansdan alınan puanmı önemli yoksa lisans puanımı?Akademisyenlik hakkında ne düşünüyorsun olunurmu ? :) Kimse beğenmiyorda
Dediğim gibi lisanstan direk doktora da var. Lisans-> Yl-> Doktora da var. Var tabiki bir dolu şey var. Yabancı dil ön koşuldur, -üds 65 üstü girebilir misal- mülakat olur, ales alırlar, ortalama alırlar. Sıralamaya girersen, kontenjanı kaparsın. Yüksek lisanstan doktoraya geçiş için YL ortalamanın en az 3 olması lazım -en azından bizim okulda öyle, yökün kuralı\yasası\... da olabilir.-
O beğenmeyenin ne iş yaptığına bağlı. Herifin zaten yapacak imkanı yoktur, gider bok atar. Birsürü misal tezahür eder bu konuda. Klişe olacak emme sen ne istiyorsun o önemli. Subjective olmayan bir Allahın kulu var mıdır doktora yapmalı mıyım diye sorduğunda aldığın cevaplarda. O yüzden ben sana iyidir kötüdür demem. Ancak ben seviyorum, katlanıyorum. -Şu an atama almadım, İstanbul istedğim için.- --yl2deyim--
-
Lotus bunu yazdı
Can hem iyidir,hem kotudur.
Mesela, alttan bi ders aliyordum ben,vizesine girmeyi unutmusum,dolayisiyla sifir aldim vizeden,rapor alma sansimda yoktu,alttan ders sabahti,normal dersimin sinav saati ogleden sonraydi.
Neyse finalde 88 aldim gectim dersten,yani burda ise yariyor can.
Soyle bisey de var,sinif inekse hayvan gibi notlar aliniyorsa,sen de dusuk not aldiysan soguk su ic. :)
-
Eğer akademisyenlik düşünmüyorsan not ortalamasının bir önemi yok diyebilirim.
Özel sektörde özellikle..
Ortalamanın 2.01 veya 3.35 olması arasında hiçbir fark yok, 3.70 dersen hava atabilirsin sadece, o da başkalarının senden gıcık
almasına neden olur.
Tübitaktan vs burs alacaksan, kurslarına gideceksen 3 veya 3.5 şartları oluyor.