Serigrafi (İpek Baskı) Yöntemiyle Evde Tshirt Basımı
Kalıp Hazırlama
Tüm işlemleri bu masa üzerinde gerkeçleştireceğiz. Şimdilik bana böyle bir alan yeterli. Siz de kendinize göre bir çalışma alanı belirleyin. Tekrar uyarıyorum, bu iş kalıcı boya izleri bırakabilecek bir iş, o yüzden çalışırken çok titiz davranın ve bol bol selpak, kağıt, gazete gibi şeyler bulundurun.
Yukarıda gördüğünüz şey, poşetten çıkarttığım emülsiyon. Yanındaki çubuk da plastikten, karıştırmak için kullanacağım.
Emülsiyonu kalıba sürmeden önce, onu kurutacak bir ortam hazırlamalıyım. Bu ortam mutlaka çok karanlık olmalı, ışık almamalı. Ben penceresiz bir odayı bu iş için seçtim. Oda kapısındaki camları da gazetelerle kapattım.
Hazırladığım emülsiyonlu kasnağı, kalıp aktarma işlemine geçmeden önce bu odada 3 saat bekleteceğim ki emülsiyon tabakası ipek üzerinde kurusun.
Bu da emülsiyon kavanozunun içi. Aslında mavi renkli ama görünmüyor. Dediğim gibi emülsiyon ışıkla tepkimeye girer ve bozulur, dolayısıyla az ışıkta emülsiyon sürülme işlemi yapılmalı.
Emülsiyonu her kullanımdan önce biraz karıştırırım. Yukarıda görülen strafor-köpük parçalarını da kasnağın diğer yüzüne emülsiyon sürerken, kasnağın emülsiyon sürülü tarafı aşağıya değmesin diye köşelere çaprazlama koyuyorum.
Maalesef emülsiyonu kasnağa sürerken resim çekemedim çünkü hızlıca yapmam gereken bir işlem ve o sırada yalnız olduğum için emülsiyon sürme işlemini fotoğraflamam pek olanaklı değildi. Anlatacak olursam, emülsiyonu bir şekilde ipek üzerine dökünüz ama çok az dökünüz. Emülsiyonu ragle ile ipek üstünde yayarken sağa sola bulaşmamasına da özen gösterin. Ragle ile önce resimde gösterilen yüzeye güzelce emülsiyonu incecik dağıtın. Fazla emülsiyon kaldıysa mutlaka onları bir şekilde alın çünkü emülsiyon kurutulurken yerçekiminden dolayı kuruttuğunuz yere akıyor. O yüzden mümkün olduğunca az emülsiyon kullanın. Aynı şekilde kasnağın iç tarafını da emülsiyonla doyurun.
İki yüzey de ince bir emülsiyon tabakasıyla kaplandıktan sonra hiç bekletmeden karanlık odada yaklaşık 3 saat kuruması için bırakılır. Emülsiyonla işimiz bittiğine göre onu tekrar dikkatlice poşetleyip buzdolabına geri gönderebiliriz. Derin dondurucuya koymayın.
Aşağıdaki şekilden görülebileceği gibi pis bir iş ve emülsiyon kolay kolay çıkmayabiliyor.
Çöpleri düzgün bir şekilde bir poşete dolduralım. Evin temiz kalması çok önemli.
Emülsiyonun kurumasını beklerken bir film izleyebilirsiniz..
3 saat geçtikten sonra emülsiyonun artık kurumuş olması gerek. Emülsiyon halen ışıkla pek temas etmemeli. O yüzden emülsiyonu karanlık odadan çıkartmadan önce ortamı desenimizin kalıba aktarılmasını sağlayacak olan "pozlama" işlemine göre ayarlamak zorundayız.
Pozlama yapacağımız yüzeye siyah bi kumaş parçası sermeliyiz, bu alttan gelen ışık yansımalarını önlemek için mutlaka yapılması gereken bir işlem. Ben bu iş için siyah bir tshirt kullandım. Kullanmadığınız siyah kumaşları kullanabilirsiniz lakin dikkatli olun emülsiyon halen kenarda köşede bulaşabilir durumda bekliyor olabilir.
Siyah tshirt ü masaya kaymasın diye bantladım, çok da banta gerek yok aslında ama neyse.. Ardından kalıbın ölçülerindeki camı temizlemem gerek. Camsil ya da kolonya kullanarak peçetelerle
falan tozlardan, izlerden arındırınız.
Emülsiyonlu kalıbımızı karanlık odadan çıkartmadan önce desenimize bir kez daha bakalım.
İki tane çıktı aldık çünkü 500 Watt lık halojen lambanın ışığı tek asetatlı kağıttan geçebilir. Dolayısıyla iki çıktıyı da aynı hizzada üst üste koyarak pozlama yapacağız.
Karanlık odadan kalıbımızı çıkardık ve siyah kumaşın üstüne şekildeki gibi koyduk.
Hiç beklemeden desenlerimizi de doğrudan kuruyan emülsiyonun üzerine ters bir şekilde yerleştiriyoruz. Resimlere dikkat edin.
Güzelce hizzaladıktan sonra pozlama işlemine başlayalım. 500 Wattlık ışık kaynağımızı elektiğe takıyoruz ve yaklaşık 50 cm üsstten aşağıdaki gibi tutuyoruz.
Pozlama işlemi 15 dakika kadar sürecek. Bu sırada ışık kaynağı bir hayli ısınabilir. Sabırla bu işlemi yerine getirmeniz gerek. Bunların hepsinin ayrı ayrı makinesi var tabii ki ama evinizde bu işi yapmak istiyorsanız benzer işlem basamaklarına katlanmanız gerekecek.
Pozlamaya devam ederken görüyoruz ki emülsyonlar kurutma esnasında yerçekiminden dolayı akma yapmış. Daha az ve düzgün emülsiyon sürerek bu sorunun önüne geçebilirsiniz.
Pozlamaya devam ediyoruz. Pozlama esnasında ışığı bazen yaklaştırabilirsiniz. Bölge bölge gezdirebilirsiniz ama ışığın sonuç olarak eşit yoğunlukta dağılım göstermesini sağlayın.
Pozlama işlemi için geçen 15 yorucu dakikadan sonra lambayı güvenli bir yere koyuyoruz. Emülsiyon üzerindeki asetatları güzelce emülsiyondan ayırıyoruz. Hiç vakit kaybetmeden çabucak kasnağı tekrar banyoya götürüyoruz.
Hit: 13160
Yazar: RockZs