Serigrafi (İpek Baskı) Yöntemiyle Evde Tshirt Basımı
Baskı İşlemi
Baskı yapacağımız tshirt ün içine uygun ebatlarda strafor-köpük koyuyoruz ki kalıp düzgün olarak baskı yüzeyine oturabilsin.
İyice ayarladıktan sonra baskı yapılacak ortama tshirt ü koyuyoruz. Baskı yüzeyinin temiz ve yeterince gerdin olmasını sağlıyoruz.
Desenin boyun bölgesine yakın olmasına dikkat edin. Ben ev içinde giydiğim bana büyük gelen XL beden kırmızı bir tshirt seçtim. Gerekli hizzalamaları el-göz yardımıyla yaptıktan sonra kalıbı tshirt üzerine yerleştiriyoruz.
Boyayı hazırlayalım. Kırtasiyeden aldığımız kumaş boyaları su bazlı oluyor. Bu da kumaş boyasının içine kullanılmadan önce bir miktar (azıcık) su katılmasını gerektiriyor. Böylelikle boyayı inceltmiş oluyoruz. Su katılmazsa boya ipekten daha az geçer, tabi bu da daha antika (vintage) bir görünüm oluşturur ama siz yine de boyaya azıcık su katıp kürdan gibi birşeyle güzelce karıştırın.
Boya hazırsa artık kalıba dökelim. Kalıbın alt ve üstündeki boşluklara boyayı döküyoruz.
Boyayı döktükten sonra ragle ile boyayı kumaşa geçirmenin vakti geldi. Çok zevkli bir kısım. Ragleyle boyayı yayarken kasnağın tshirt üzerinde kaymamasına dikkat edin.
I
Gördüğünüz gibi birkaç kez ragleyi kasnak içinde gezdirdim. Lakin üst bölgelere fazla bastırmadığımdan dolayı boya o bölgelerde pek geçmemiş, bunu biraz geç fark ettim. Siz daha düzenli bir baskı uygularsınız.
2-3 kez (gerekli gördüğünüz kadar) ragleyi kullandıktan sonra dikkatlice ragleyi bir gazete kütlesinin üstüne koyun, boyası saçılmasın.
Sonra dikkatlice kalıbı tsihrt ün üzerinden kaldırın. Aşağıdaki gibi desenin tshirt e geçtiğini göreceksiniz.
Fena da olmadı hani. Dediğim gibi boyun bölgesinde biraz ragle gezdirmeyi unutmuşum bir telaşla. Orada 2001'den beri yazısı bu yüzden pek okunmuyor.
Neyse.. Bırakın biz kasnağı temizlerken tshirt üzerindeki boya da bir müddet kurusun. Dokunmayın. Kasnak üzerindeki boya kurumadan hemen tekrar kasnağı banyoya götürelim.
Artan boyalar küvette süzülmeye başladı. Başta tanzik uygulamayın yoksa üstünüz başınız boya olur.
Boya zaten suyla birlikte kolaylıkla kalıptan akacaktır. Kalıpta boya kalmamasını sağlayın, gözenekler kurumasın sonra..
Kalıbı temizledikten sonra tekrar kurumasını sağlayın.. Kalıpla işimiz bir sonraki baskıya kadar bitti. İsterseniz kalıbı aylarca bekletip tekrar tekrar da kullanabilirsiniz. Başka renkler de kullanmak bi tabi mümkün.
Tshirt e geri dönelim..
Strafor-köpüğü içinden çıkarmadan önce ıslak bir yer varsa saç kurutma makinesiyle kurutalım. Parmak ucuyla kuruduğunu kontrol ettikten ve kuruduğundan emin olduktan sonra içindeki strafor- köpüğü çıkartalım.
Tshirt ümüzin baskı işlemi neredeyse bitti. Baskıyı başka açılardan da inceleyelim.
Evet gördüğünüz gibi baskı işlemi tamam. Lakin XL oldukça büyük bir beden olsa da A3 boyutunda bir baskı hiç de fena durmuyor.
Şimdi en önemli olay baskının fikse edilmesi. Bunun için ütüyü kullanıyoruz. Tshirtümüzü ters çevirip, tersten 5 dk buharsız, susuz, en yüksek ısıda ütülüyoruz. İyice ütüleyelim lakin tshirt ü de yakmayalım, soldurmayalım..
Eğer ütüleme işlemini de başarıyla gerçekleştirdiyseniz artık sizin de 40 derecede sorunsuzca yıkanabilen, kendi imzanızı taşıyan, belki benzeri olan ama eşi olmayan el yapımı bir tshirt ünüz oldu.
Güle güle kullanın.
Son olarak belirtmem gerekiyor ki tüm bu işlemler bekleme süreleriyle birlikte neredeyse 6 saat sürdü. Bunun büyük bir bölümünü kalıp hazırlama işlemi aldı.
Hit: 13160
Yazar: RockZs