Deepseek
-
birileri kipiyor deepseek amcayı
-
deepseek benim bakış açıma göre bir balon. rusların su-57 si ne ise deepseek de o.
-
RETRET bunu yazdı
deepseek benim bakış açıma göre bir balon. rusların su-57 si ne ise deepseek de o.
Tüm yapay zekalar bir balon dersem anlarımda direkt olarak deepseek e balon demek için nasıl bir bakış açısı olması gerekiyor diye düşünüyor insan :D
Ben kullanıyorum, forumda kullananlarda var. Elde edilen sonuçlar belli. Karşılaştırmalar, kıyaslamaları gözlemleyebiliyorsun ve bu seviyeye gelmesi için chatgptye verilen destekten yarı yarıya daha az. Çok büyük ölçekli bir model ama yeterli bir sistemin varsa kendi localinde kurupta çalıştırabiliyorsun.
Bunları göz önüne aldıktan sonra balon demek dikkate alınmayacak bir yorum gibi olmuş.
Bakış açını değiştirmen gerekebilir.
-
gündem konusuna yazmıştım buraya kopyalayayım. bu arada deepseek hakkaten iyi.
------------qwen de çıktı. vardı da online olarak açıldı bir de görüntü ve video oluşturma da eklendi. deniyorum sabahtan beri. yeterince deneyemedim ama gayet iyi gibi. ücretli çoğu uygulamadan bi tık iyi en azından. yakında aşırı kullanımdan çöker büyük ihtimal.
deepseek ve yakında benzeri de gelecek şeyler, maliyet dengesi yüzünden önemli. dedikodular gerçekten daha güçlü ve söylenenden çok sayıda işlemci (nvidia a100) ile geliştirildiğini söylese de resmi açıklama a800 ile daha az maliyetle geliştirildiği yönünde. eğer resmi açıklamalar doğruysa büyük bir paradigma değişimi ortaya çıkar. değilse bile çin'den çok ciddi projeler çıkmış olur ki devamı da geliyor gibi.
bizim için her halükârda iyi. özellikle az işlemci gücüyle çalıştırma ve geliştirme mümkünse bugünden söylüyorum, 1-2 yıla dev bir sıçrama yaşanır. tüm hayatımızı etkiler. aynı internetin yaygınlaşması gibi hayatımıza girmesi ve bugün herşeyimiz olması gibi yapay zeka da günlük yaşamımızı değiştirir. bugün 2 resim oluşturtmak biraz yalandan chat yapmak gibi göründüğüne bakmayın. çok büyük birşeyler geliyor. bunu nasıl kullanabileceğinizi düşünün. trendi ve büyük değişimi yakalamaya bakın.
qwen linki : https://chat.qwenlm.ai/
edit : denemelere devam ediyorum, görsel oluşturmada bence oldukça iyi ve hızlı. vidoe oluşturma çok yavaş olduğu için yeterince deneyemedim ama birkaç denememde iyi diyebileceğim sonuçlar verdi. image to video gelirse (sanmıyorum ama belli olmaz) sadece chatgpt falan değil text to image, image to video bir çok aracın köküne kibrit suyu dökebilir. yine de çok heyecenlanmak istemiyorum çünkü özellikle görsel ve video oluşturmak, çok daha fazla kaynak isteyen konular. bunu uzun süre ücretsiz devam ettiremezler. ettirseler de yoğunluktan kullanamayız. ama iyi, adamlar yapmış. qwen, alibaba'nın ürünü. yine de onda da deepseek gibi ucuzluk söz konusu olursa deepseek'in abdlilere başlattığı yıkımı katlar.
-
LynXMaSTeR bunu yazdı
şöyle saçma bir durum var, bu adamlar yapay zekayı çalıştırmak için yine nvidia nın güçlü ekran kartlarını kullanıyor, ancak nedense nvidia hisse senedi fiyatı düşüyor.
işin içinde başka bi iş var bence.
saçma değil, hisse fiyatlarını beklenti yukarı alır. o yüzden her yeni model duyurulduğunda daha çok işlemci lâzım olacak daha güçlü işlemci lâzım olacak mantığıyla nvidia üretimi artacağı beklentisi ile hisseler yükseliyordu.
deepseek (fake değilse) o kadar da güçlü işlemci lâzım değil demeye getirdi. bu da nvidia'yı patlattı. üstelik bugün daha düşük işlemci ile bu işleri yapan yarın başka şirketlerin işlemcileri ile de performanslı sonuç alabilir. bu açıdan da düşünün.deepseek (görece) fazla işlemci gücü istemeden eğitilmiş ve çalışması da bu şekilde. küçük modellerini iphone'a kuran çalıştıranlar var. bu da deepseek, nvidia'dan işlemci satın alıp server kurup sana hizmet vermek zorunda değil demek. ama chatgpt için böyle bir opsiyon yok mesela.
çok kabaca oldu ama idare edin, az çok anlaşılmıştır bakış açısı.
zaten o yüzden başladılar gerçekte a100 işlemcilerinden 50bin tane var ellerinde ama yalan söylüyorlar demeye. bu doğru mu bilmiyorum bence abartılı ama söylediklerinden fazla işlemci gücü kullandıkları biir şekilde ispatlanır ya da piyasa buna ikna olursa nvidia fiyatı da geri döner hatta tüm abd piyasaları olumlu etkilenir, düzelir. olmazsa nvidia uzun vadede yine kazandırır vb ama kısa vadede çok sıkıntı çeker.
deepseek gerçekten blackswan. hele ki düşük işlemci az enerji az sermaye iddiaları kanıtlanırsa, daha hiçbirşey birşey görmedik.
-
-
RETRET bunu yazdı
Sputnik de gitsin
-
Mesele zaten tırt olup olmaması değil. Open source olması ve verimlilik konusunda rekabet yaratması. Tekel iyi bir şey değil. Hoş gpt'den aşağı kalır yanıtları da yok. Data toplama konusunda muhtemelen gpt ye göre daha katı ve daha çok şey topluyor o da Çin'deki politik ortamdan kaynaklı.
Teknik ayrıntıları data scientistlerden dinlemek gerekir. Projeyi kapsamlı inceleyen linkedin yazıları yakında düşer. Ön incelemeler gayet olumlu şu ana kadar.
-
Khan23 bunu yazdı
Occured olduk cevap veremedik
Cevap yok
Ben ne diyorum sen ne diyrsun !!!
Amkoğumun gerizekalıları. Söylesene israilin filistinlileri ezdiği günden beridir biz orda uygurları eziyoruz itoğlu itler.
Twitterda asıl bahsedilmesi gereken bu durum maalesef çok az kişi dile getiriyor. Filistin meselesinin yanından bile geçmiyor.
-
gpt den bi ufak daha iyi calisio