Kar Tanelerinin Benzersizliği İspatı
-
Facebookta resim görünce aklıma geldi. Kar tanelerinin hani hiç birinin yapısı birbirine benzemezmişya...
Öyle öğrendik nasılsa. Yani bir kavanoz tuz ile bir günde yağan kar tanesinin sayısı reel olarak bir sonuca eşittir tanımsız olamaz.
Çok büyüktür sonsuz deyip geçeriz.
Neyse,
Bence bir şeyin sonsuz olması için bunun formülize edilmesi lazım. Sonuçta 3 boyutlu bir şey. Yaklaşık bir ağırlığı ve hacmi var.
Elbette birbirine tıpatıp benzer bir çok kartanesi olduğunu düşünüyorum.
Eğer yoksa sebebi matematiksel ispat edilmesi lazım yoksa çok havada ve saçma.
Nettte şöyle bir yazı buldum.
{
Şaşırtıcı olan şudur: Elinizde bir imkanınız olsa ve bütün bu yağan tanelerini biraraya getirip inceleyebilseniz hepsinin birbirlerinden tamamen farklı olduklarını görürsünüz. Bunun nedeni, kar tanelerini meydana getiren su moleküllerinin moleküler özelliği ve kar kristallerinin buna bağlı olarak farklı geometrik yapılarda oluşmalarıdır.
Bir kar tanesi küçük bir toz tanesi etrafında oluşmaya başlar. Bu sadece birkaç mikron büyüklüğündedir. Meydana gelen bu mikroskobik şekil altıgendir ve bu yapı buzun kendi yapısından yani suyun moleküler özelliklerinden kaynaklanır. Oluşan bu kristal gitgide büyür ve köşelerinden itibaren küçük kollar oluşmaya başlar. Hava soğudukça bu kolların büyümesi biraz daha hızlanır. Hava değişimlerine maruz kaldıkça, oluşan bu yapı üzerinde kılcal uzantılar gelişir. Kar çevreye savruldukça ve değişik koşullara maruz kaldıkça bu yapılanma devam eder ve her koşula uygun farklı bir özellik kazanmaya başlar. Tek bir kar tanesindeki her kol aynı gelişmeyi yaşadığından bütün kollar birbirine benzer ve son derece kompleks bir yapı meydana gelir. Meydana gelen altıgenle bağlantılı olarak altının katlarına bağlı bir simetri oluşur ve kristal üç boyutlu yapısını kazanmış olur.Kar taneleri mükemmel geometrik şekilleriyle adeta gökyüzü çiçeklerine benziyor. Bir tanesini bile en dahi mimar dakikalarca uğraşmadan çizemeyeceği halde, Allah milyarlarcasını her saniyede şekillendirip, eşit ağırlıklarda kesip yeryüzüne gönderiyor. İngiliz bilim adamı 24 bin kar tanesi üzerinde yaptığı araştırmada hiçbirisinin birbirine benzemediğini ve hepsinin harikulade motiflerle süslendiğini görüyor ve sonunda şu kanıya varıyor: Dünyanın yaratılışından bu yana yağan kar tanelerinin hiçbirisi birbirine benzemiyor. Yağmur ve kar, fırtınalı havalarda dahi yağarken birbirleriyle çarpışmaz. Eğer çarpışsalar yeryüzüne gelinceye kadar dev kütleler oluşturup bizlere zarar vereceklerdi. Bu da kütlelerinin en hassas terazilerin ölçemeyeceği hassasiyette birbirine eşit olduğunu gösteriyor. Zira birbirinden ağır maddeler düşerken, ağır olanı daha hızlı yol alarak önünde bulunana çarpabilir ve kar tanelerinde de birleşme özelliği olduğundan zararlı kütleler oluşturabilirlerdi.}
Ha diyorki işte gör bak sen yapamazsın ama yaradan yapar diyor. Bunuda anlamış değilim niye insanın yapamadığı her şeyde Yaratıcı ispatlanıyor ki ? Tamam muhteşem dağları tepeleri o yarattı ama o bir lağım faresini de yarattı. Nedense kimse yaradan yaptı bunu derken , gözüne hoş gelen gücü yetmeyen şeylerde tanrıyı kendine ispatlarken hiç lağım faresinide o yarattı onda da tanrıyı bulursun demiyor. Sürekli haz yükseklik ihtişamlık peşinde koşuyor.
Sonuç: Her şey egonun sonucu olan abartının verdiği hazzın bir oyunu :)
-
Eğer konu bir sonuca ulaşırsa detaylı yazmak için.
-
http://en.wikipedia.org/wiki/Snowflake
Uniqueness[edit]
Snowflakes form in a wide variety of intricate shapes, leading to the popular expression that "no two are alike". Although possible, it is very unlikely for any two randomly selected snowflakes to appear exactly alike due to the many changes in temperature and humidity the crystal experiences during its fall to earth.[9][15][16] Initial attempts to find identical snowflakes by photographing thousands of them with a microscope from 1885 onward by Wilson Alwyn Bentley found the wide variety of snowflakes we know about today. In 1988, Nancy Knight was documenting snowflakes for the National Center for Atmospheric Research and found two identical snowflakes of the hollow column type. [17]
SpArK tarafından 18/Kas/13 02:46 tarihinde düzenlenmiştir -
hocam şimdi akıllı tasarımı sorguluyorsun yaratıcı ihtimalini sorguluyorsun vs. ama çok yanlış yöntemlerle yapıyorsun bunu, ortada üzerine düşünülmesi gereken bir konu var yaratıcının olup olmadığı bu felsefi bir problem, araştırarak kutsal kitapları okuyarak dinleri çok rahat şekilde yalanlayabilirsin ama araştırarak 'yaratıcı' yı yalanlayamazsın, yaratıcının olup olmadığı meselesi daha çok dediğim gibi felsefi bir sorun, kar taneleri ile ilgili olarak bir adam çıkmış allah ne güzel yarattı demiş yada diyelimki bu kutsal kitaplardan birinde yazıyor kar tanelerinin hepsi farklı onları ben öyle yaptım çokta iyi oldu çokta güzel oldu diyor, ama sen diyelimki araştırdın bunun böyle olmadığını kar tanelerinin aynı olduğunu gördün bu durumda sen o dini yalanlamış olursun herhangi yaratıcının olup olmadığını değil ve yine söylüyorum o yazıyı yazan yada rabbim portakalı yaratmakla kalmamış birde dilimlemiş vs. gibi şeyler söyleyenler ciddi anlamda kutsal saydıkları şeyi çok küçük düşürüyorlar
edit: yok lan başka birşey anlatmaya çalışmıssın sen galiba neyse siktir et gece gece hiç anlamadım ben ne anlatmak istediğini ama yazım dursun editlemeyeyim mantıklı bir iki cümle var arasında galiba
Lotus tarafından 18/Kas/13 03:02 tarihinde düzenlenmiştir -
http://www.digitaljournal.com/article/263168
o kadar çok etkene bağlı ki, en basitinden aynı sıcaklık aynı basınç aynı nem oranında bile oluştursan görüntü olarak aynı olduğu halde atomik boyutta farklı oluyorlar.
Tabiki atomik boyutta bile aynı yapmak mümkün ama bunu yapacak hassaslıkta bir cihaz her halde icat edilmedi.
-
Lotus bunu yazdı
hocam şimdi akıllı tasarımı sorguluyorsun yaratıcı ihtimalini sorguluyorsun vs. ama çok yanlış yöntemlerle yapıyorsun bunu, ortada üzerine düşünülmesi gereken bir konu var yaratıcının olup olmadığı bu felsefi bir problem, araştırarak kutsal kitapları okuyarak dinleri çok rahat şekilde yalanlayabilirsin ama araştırarak 'yaratıcı' yı yalanlayamazsın, yaratıcının olup olmadığı meselesi daha çok dediğim gibi felsefi bir sorun, kar taneleri ile ilgili olarak bir adam çıkmış allah ne güzel yarattı demiş yada diyelimki bu kutsal kitaplardan birinde yazıyor kar tanelerinin hepsi farklı onları ben öyle yaptım çokta iyi oldu çokta güzel oldu diyor, ama sen diyelimki araştırdın bunun böyle olmadığını kar tanelerinin aynı olduğunu gördün bu durumda sen o dini yalanlamış olursun herhangi yaratıcının olup olmadığını değil ve yine söylüyorum o yazıyı yazan yada rabbim portakalı yaratmakla kalmamış birde dilimlemiş vs. gibi şeyler söyleyenler ciddi anlamda kutsal saydıkları şeyi çok küçük düşürüyorlar
edit: yok lan başka birşey anlatmaya çalışmıssın sen galiba neyse siktir et gece gece hiç anlamadım ben ne anlatmak istediğini ama yazım dursun editlemeyeyim mantıklı bir iki cümle var arasında galiba
:D
Bura bombaydı hacı.
son kısımda aslında çok doğru.
Şimdi o kadar yazmışın açıklamak gerekirse kendimi islama adamak istiyorum ama öyle böyle değil. Ne kadar kural varsa ibadet varsa ve ne kadar kalp hissi iman varsa hepsini yapmak ve yaşamak istiyorum ama bir bakıyorum milyonlarca taraftarı olan Dalaylama hala yaşıyor ve insanlar budist hristiyanken kendimi islamın içinde Cennete boğarken diğer insanların cehennemde yanmalarını bi türlü anlayamıyorum. Tek paradoksum bu.
-
aslına bakarsan bu kadar değişken şartlarda oluşan kar tanelerinin farklı olması değil, aynı olması mucize sayılırdı. göğe bakıp yıldızlar üstümüze düşmüyor ne büyük mucize falan diyen tipler senle benle aynı oksijeni tüketiyor bu dünyada.
-
Prometheus bunu yazdı
aslına bakarsan bu kadar değişken şartlarda oluşan kar tanelerinin farklı olması değil, aynı olması mucize sayılırdı. göğe bakıp yıldızlar üstümüze düşmüyor ne büyük mucize falan diyen tipler senle benle aynı oksijeni tüketiyor bu dünyada.
evet katılıyorum aynı olması mucize olurdu. kaos teorisi ile paralel bi durum bu. kar tanesinin şeklini etkileyen parametrelerin çok fazla oluşu ve bu parametlrelerin sürekli değişmesi bu sonucu doğruruyor. kaos teorisi için aşağıya bakın :)
http://tr.wikipedia.org/wiki/Kaos_kuram%C4%B1
g2k tarafından 18/Kas/13 03:24 tarihinde düzenlenmiştir -
zeybekustasi bunu yazdıLotus bunu yazdı
:D
Bura bombaydı hacı.
son kısımda aslında çok doğru.
Şimdi o kadar yazmışın açıklamak gerekirse kendimi islama adamak istiyorum ama öyle böyle değil. Ne kadar kural varsa ibadet varsa ve ne kadar kalp hissi iman varsa hepsini yapmak ve yaşamak istiyorum ama bir bakıyorum milyonlarca taraftarı olan Dalaylama hala yaşıyor ve insanlar budist hristiyanken kendimi islamın içinde Cennete boğarken diğer insanların cehennemde yanmalarını bi türlü anlayamıyorum. Tek paradoksum bu.
hocam açıkçası sana şu cennet cehennem paradoksun dışında daha sanırım 15-20 tane daha içinden çıkamayacağın açıklayamayacağın şey yazabilirim ama gerçekten seni birşeye yönlendirmek istemiyorum sadece tek anlayamadığın kısım o ise bence biraz daha okuyup araştırmalısın , he bu arada eğer sen 'yaratılan' olarak inanmayan insanların yanacak olmasına üzülüyorsan eğer varsa seni 'yaratan' ve sana o yaşadığın üzülme merhamet etme duygusunu veren -ki bu duyguyu verenin o duyguyu en üst mertebede yaşamıyor olmasına imkan yok- 'yaratıcı' sence o insanları yakacak mıdır? yada yakacağını söyleyen biri doğruyu mu söylüyordur?
doğrusunu söylemek gerekirse hiç bir zaman tanrının varlığı üzerine düşünmedim daha çok dinlerin gerçekliği hakkında araştırma yaptım bence sende tanrı yerine önce dinleri sorgula
aslında biraz daha somut konuşmak gerekirse diyelimki bir kız var senden hoşlanıyor bende o kızdan hoşlanıyorum sende benim arkadaşımsın diyorsunki ulan bu kızdan soğutayım kendimide lotus un yakınlaşma şansı olsun ve kıza pislik yapıp soğutuyorsun kendinden ben kıza yakınlaşıyorum neyse iş uzuyor ben o kızla evleniyorum falan sonra sen bana bir gün geliyorsun ve ya hacı bak ben o kızı kendimden uzaklaştırmasam sen yuva kuramazdın yat kalk bana şükret desen bende hadi lan yalan söylüyorsun sen yapmadın desem , sırf senin bana bahşettiğin birşeyi senin yaptığına inanmadığım için bana eziyet eder misin? tahminimce etmezsin, peki sana bunu yapmamanı sağlayacak merhamet duygusunun kaynağı yapar mı benzer bir durumda onun bahşettiği şeyleri onun yaptığına inanmadığım için?
karışık bir örnek oldu sanırım ama saat 4 e yaklaştı normaldir
Lotus tarafından 18/Kas/13 03:44 tarihinde düzenlenmiştir -
Lotus bunu yazdızeybekustasi bunu yazdıLotus bunu yazdı
aslında biraz daha somut konuşmak gerekirse diyelimki bir kız var senden hoşlanıyor bende o kızdan hoşlanıyorum sende benim arkadaşımsın diyorsunki ulan bu kızdan soğutayım kendimide lotus un yakınlaşma şansı olsun ve kıza pislik yapıp soğutuyorsun kendinden ben kıza yakınlaşıyorum neyse iş uzuyor ben o kızla evleniyorum falan sonra sen bana bir gün geliyorsun ve ya hacı bak ben o kızı kendimden uzaklaştırmasam sen yuva kuramazdın yat kalk bana şükret desen bende hadi lan yalan söylüyorsun sen yapmadın desem , sırf senin bana bahşettiğin birşeyi senin yaptığına inanmadığım için bana eziyet eder misin? tahminimce etmezsin, peki sana bunu yapmamanı sağlayacak merhamet duygusunun kaynağı yapar mı benzer bir durumda onun bahşettiği şeyleri onun yaptığına inanmadığım için?
Hocam verdiğin örnek karşısında saygıyla eğiliyorum. Ancak bu kadar açık yazılırdı bu konu.
Mesela unbalanced hoca gelsin o yazsın diyecekki. Yanıyor deniliyorsa yanıcaklardır. Oda bilgi ve birikim dolu yanıtlar verecektir.
Demek istediğim şu yani neden evrensel bir yanıt yok. Her gün ölüyoruz her gün toprağa yaklaşıyoruz. Ve ortak bir fikrimiz inancımız olmadan son günü bekliyoruz.
zeybekustasi tarafından 18/Kas/13 04:09 tarihinde düzenlenmiştir -
zeybekustasi bunu yazdıLotus bunu yazdızeybekustasi bunu yazdıLotus bunu yazdı
Hocam verdiğin örnek karşısında saygıyla eğiliyorum. Ancak bu kadar açık yazılırdı bu konu.
Mesela unbalanced hoca gelsin o yazsın diyecekki. Yanıyor deniliyorsa yanıcaklardır. Oda bilgi ve birikim dolu yanıtlar verecektir.
Demek istediğim şu yani neden evrensel bir yanıt yok. Her gün ölüyoruz her gün toprağa yaklaşıyoruz. Ve ortak bir fikrimiz inancımız olmadan son günü bekliyoruz.
bütün mesele burda işte klasik cevap eğer bilseydin zaten inanırdın ve sınavın bi anlamı kalmazdı
anlamadığım bi yer ise muhammed eğer gerçekten bu dini uydurduysa o dönemin şartlarına göre nasıl uydurmuşki şu an günümüzde bak kardeşim burda çelişki var hata var dediğimizde, o olay aslında şöyle diyerek bi bakıma akla yatan cevaplarla doğru olabileceği kanaatine varabiliyo insanlar,hakikaten nasıl bi din yaratmışta 1400 yıldır şu şu sebepten dolayı bu din geçersizdir diyip reddedemiyo insanoğlu