Nodejs - Mongodb Blog Yapımı
-
Merhabalar bir müşterim için internet sitesi lazım.
Nodejs ve mongodb kullanılacaktır.
Blog sitesi olacak
Admin paneli detay ve istekleri :
kategoriler
yazılar
sayfalar
etiketler
birde üst menüdeki linkleri ayarlamak için bir alan
yazılar ve sayfalar kısmında zengin editör kullanılması isteniyor.
Öne çıkan görsel yüklenecek yazılara
meta etiketler eklenebilecek
1 adet api isteğimiz olacak o da yazı eklemenin dışarıdan api ile sağlanabilmesi isteniyor.
Frontend:
tamamen bu tasarımı istiyoruz olabildiğince sade hatta direkt şuanki halini görüştüğümüz kişiye iletebilirim birebir aynı tasarım
Lütfen yanlış anlamayın bu sistemi bende chatgpt ve diğer toollar aracılığıyla yapabilirim ama bunu istemiyoruz daha önce nodejs ve mongodb üzerine çalışma yapmış kişiler yazarsa sevinirim "aaaa iş basitmiş yaparım" mantığı istemiyoruz düzgünce bilen birisine yaptırmak istiyoruz.
TheAvenqer tarafından 19/Oca/25 09:34 tarihinde düzenlenmiştir -
Ornek tasarim calismiyor
-
hocam mongodb zorunluluğu yoksa https://ghost.org/docs/install/ ghost blog a bakabilirsin baya hızlı çalışıyor 1-2 sene önce denemiştim baya memnun kalmıştım wordpress gibi hantal felanda değil. kendi sunucunada kurabilirsin hatta docker container olarak anında görüntü kurulum yaparsın.
-
-
Ccaglayan bunu yazdı
hocam mongodb zorunluluğu yoksa https://ghost.org/docs/install/ ghost blog a bakabilirsin baya hızlı çalışıyor 1-2 sene önce denemiştim baya memnun kalmıştım wordpress gibi hantal felanda değil. kendi sunucunada kurabilirsin hatta docker container olarak anında görüntü kurulum yaparsın.
bakacağım hocam
@yolbulucu site uzun süreler aktif kalması hedefleniyor şuanlık günlük 1.000 taneden fazla yazı giriliyor ve bu sayının dahada artması hedefleniyor tek seferde yıllarca kullanılabilecek sorunsuz bir sistem isteniyor olabildiğince hızlı olsun istiyoruz
şuan wordpress in bokundan dolayı db 4 gb oldu 270 bin makale resimler bile tutulmuyor resimler cdn de depolanıyor img olarak src veriliyor ona rağmen bu boyut ve arama kısmında yavaşlıklar çoğaldı
wp api den içerik girilince sunucuya yüklenilmeye başlandı
TheAvenqer tarafından 19/Oca/25 20:56 tarihinde düzenlenmiştir -
Headless cmsler bu iş için birebir,
Strapi filan vardı bı kurcalamak lazjm
Ön planda Nextjs arkada nodejs yaparız istersen
-
TheAvenqer bunu yazdıCcaglayan bunu yazdı
bakacağım hocam
@yolbulucu site uzun süreler aktif kalması hedefleniyor şuanlık günlük 1.000 taneden fazla yazı giriliyor ve bu sayının dahada artması hedefleniyor tek seferde yıllarca kullanılabilecek sorunsuz bir sistem isteniyor olabildiğince hızlı olsun istiyoruz
şuan wordpress in bokundan dolayı db 4 gb oldu 270 bin makale resimler bile tutulmuyor resimler cdn de depolanıyor img olarak src veriliyor ona rağmen bu boyut ve arama kısmında yavaşlıklar çoğaldı
hocam nacizane fikirlerim şunlar,
4gb büyük bir veri değil. wordpress ne kadar sikko bir sistem olsa da 10 larca yıldır ayakta olan wordpress büyük siteler var. günlük 1000 de devasa bir input değil. bence sorunun çözümünü yanlış yerde arıyorsunuz gibi geldi. optimizasyon üzerine kasmak gerekir. düzgün mimari kurulmadıktan sonra mongodb de kurtarmaz. sadece mongo ve nodejs kuruldu diye hızlı outputlara sahip olacağınızın garantisi olmayacak yine doğru optimize edilmediği müddetçe. performans kassanız bence eldeki sistem sizi götürür bir süre daha. çünkü şapkadan tavşan çıkartmayan bir blog sisteminden bahsediyoruz.
-
Ghost cms
-
bakacağım hocam
anlattığından olay nasıl mongodb ye geldi çözemedim :D
mongodb ile saatte 100 milyon ürün işliyorum, baya aşinayım, ezbere mql, aggregation falan yazabilirim rahatça. buna rağmen blog için tercihim mongodb olmazdı
üstteki arkadaşın dediği gibi 4gb pek büyük bir rakam değil.
postgres + düzgün bir cache mekanizması yeterde artar.
illa macera arıyorsan cloudflare workers + cloudflare D1 + cloudflare r2 ile de baya ucuza çözülür
workers baya hızlı, coldstartı yok gibi. gelen requestleri r2 ye cacheleyip ordan serve edebilirsin gayet. blog yazısı update oldukça da r2 deki cache i güncellersin vs.
-
bakacağım hocam
ha bulamadım kafama uygun bir blog yazılımı. O zaman önerim wordpress de litespeed cache + cloudflare cache i çak çoğu sayfa bir süre sonra statik sayfa gibi çalışır. Ha bende çok sevmiyorum wordpress i ama community desteği maalesef en yüksek o. Ne kadar Ghost blog u sevsemde :(
Bu arada ekleme yapayım abi db felan uğraşmicam direkt statik sayfaları olan blog olsun diyen olursada https://gohugo.io/ öneririm baya tatlı birşey blog postları ayrı ayrı dosyalarda tutuluyor build alıp herhangi bir hosting de hatta cdn s3 de bile barındırıp servis edebiliyorsun :D
Ccaglayan tarafından 20/Oca/25 21:54 tarihinde düzenlenmiştir -
WordPress ile 500 bin fotoğraflı içerik yayınlanan siteler var, olmuyor demek yerine neler yapmak gerek onu araştırmak gerek. Özel yazılım yaptırmak mantıklı değil bence. Özel yazılım olunca güvenlik açıkları, hatalar, optimizasyon vs bin tane dert ile uğraşmak ve sürekli güncel tutmak gerek.
Popüler yemek tarifi sitesinde 500 binden fazla kayıt için 34 GB veritabanı boyutu oluşmuş, ki 500 bin tarif varsa en az 1.5-2 milyon fotoğraf vardır ona rağmen sayfa geçişleri vs gayet hızlı. Aşağıdaki linki inceleyip iyi bir WordPress dev ile çalışmanızı öneririm. Başlangıç maliyetiniz daha düşük olur