Müzige Duyarlı Led Yapımı (Resimli)
-
bu sene dersler gereği paraelel port led ve transistörlerle çok uğraştık güzel bir fikir ama bazı yanlışlar var yapılan yorumlarda
1- bir yerde denmişki 12voltu ver istediğin renkte istediğin kadar led bağla bu yanlış bir yorum çünkü ledlerin herbirinin optimum çalıştığı gerilim farklı örneğin gün ışı led denen parlak beyaz led 3-3.3 V da optimumdur 12V lik bir kaynak kullanılıyor yani 4-5 tane beyazled optimum yanar hatta 6 da iyi yanar(yapılan çalışmadaki parlak mavide aynı değerdedir zaten) ama led sayısı arttırılırsa parlaklık düşer tam tersine led sayısı azaltılırsa yada düşük gerilimli ledler takılırsa ledler yanabilir(bozulmak anlamında yanmak)
2- tip31 transistör denmiş anladığım kadarıyla her türlü npn transistörü kullanabiliriz ama unutulmaması gereken transistörü yanlış bağlarsanız yada ses çıkışınızın gerilim değeri bir şekilde yüksekse transistör yanabilir
birde AC220 ile çalıştırmak isteyen arkadaşlara önerim elektronik marketlerde adaptörler en kalitesizi5 liradan başlayan fiyatlarla bulunuyor ordan bulabilrisiniz adaptör ve çalıştırırsınız.
yanlışım varsa düzeltin birilerine yanlış birşeyler göstermemiş olalım
-
süpermiş en kısa zamanda yapıcam
biz de music box yapmıştık
http://www.fpga4fun.com/MusicBox.html
verilog yerine vhdl speaker yerine buzzer kullanmıştık ama baya eğlenceliydi :D
-
çizzik
-
müridler az önce elektronikçilere gttim bi türlü bulamadılar tip31 transistör den başka yolu yokmudur bunun bi yardım etseniz :S
-
Clostridium bunu yazdı:
-----------------------------
bunları bulabiliceğimiz yer söle bide sana her gece dua okiyim (:
(kadıköy de)
-----------------------------GOLD Bilgisayarın karsısında yazıcıoğlu iş hanı na girmen yeterli
-
Farklı renkleri istenilen sıra yada ritm ile yakmak için tek aklıma gelen yöntem mikrokontrolör,
yılbaşı ağaçlarındaki ışıkların mantığı nedir ordaki gibi yapılabilinir belki?
Birde benim anlamadığım telefondan yada müzikçalardan çıkan erkek jak'ı doğrudan buna bağlarsak müziği nereden duyacağız?
Hoparlör bağlamak istesem transistörün solunamı sağınamı bağlayacağım yoksa direk jak çıkışınamı?
2,5Voltluk ledlere 12Volt verirsek ledlerde sorun çıkmazmı?
-
enesshn18 bunu yazdı:
müridler az önce elektronikçilere gttim bi türlü bulamadılar tip31 transistör den başka yolu yokmudur bunun bi yardım etseniz :S
@kafkafkaf-----------------------------
Birde benim anlamadığım telefondan yada müzikçalardan çıkan erkek jak'ı doğrudan buna bağlarsak müziği nereden duyacağız?
Hoparlör bağlamak istesem transistörün solunamı sağınamı bağlayacağım yoksa direk jak çıkışınamı?
2,5Voltluk ledlere 12Volt verirsek ledlerde sorun çıkmazmı?
kendi bilgisayarımda değilim o nednele çizerek gösteremiyorum ama cevaplarınızı şöyle vericem
enesshn18 sorusuna cevabım şekildeki gibi bağlayacaksan npn transistörlerden herhangi biri işini görecektir npn transistör lere örnek aklıma ilk gelen bc239 kesin bulursun
kafkafkaf sorusu için
şimdi ilk olarak jack çoğaltılarla 2 ye bölebilirsin çıkışı sanırım bu sorun halledildi
hoparlör bağlayamazsın ledlerin yerine çünkü jackten gelen sinyal transitörün anahtarlama yapmasını sağlıyor yani ledlerin olduğu devreyi dolaşmıyor o sinyal (benim anladığım bu)
3.soruna cevabım şu eğer 2.5lik kullanırsan toplamları 12 yada biraz daha fazla olacak sayıda led koyman yeter yani 2.5+2.5+2.5+2.5+2.5=12.5 ---> 5 led optimum olarak yanar yada 2-3 tane koyacaksan eğer 2.5lik devreden 20mA geçicek şekilde bir direnç koyarsın onunda örneği şu olur 3*2.5=7.5 12-7.5=4.5 V=i.R den 4.5/0.020=220ohm luk bir direnci ledlerin sonuna(- uç önerilir ) eklersin sorunun olmaz
-
çizik =)
-
Güzel bir şey de mümkün değil ben yapamam Elektrik okuyan arkadaşa yaptıracaz mecbur :D
-
eletronikten pek fazla anlamam ama bu transistörün mantıgı aslında mekanik rölelerin yaptıgı şeyle aynımı...?