Wing Tsun Hakkinda Bilmek İstedikleriniz
-
Okuduğum bi posttan sonra yazıyorum, doğru herkes her sporu yapamaz herkesin tarzı farklı mesela ilkokula giderken taekwondo başlamıştı hiç tarzım değildi iğrenç gelmişti resmen spor bıraktım sonra box yazıldım boxda çok kötü geldi ayaklarımı kullanmak istiyordum şimdi profesyonel kick box yapıyorum tam sporumu buldum gibi bişey yani
-
Mr_Dark ; sana wing tsun önerebilrim.. hem vücudun yerine oturur hemde kendini savunmayı öğrenmiş olursun..
wing tsun spordan çok sanattır aslında gerçek bi sanat hemde.. -
ben de bu spora başlamaya karar verdim ama biraz tırsıyorum vaktimi çok alacak diye..wing chuna gidenler biraz anlatabilirler mi haftanın kaç günü gidiyorsunuz ve çalışma süreleriniz uzun oluyor mu
-
11 Ocak 2009'da ilk wing tsun'la ilgili mesajı atmıştım tavsiye etmiştim 3-4 aylık serüven sonucunda dünkü seminerde 2.seviye'ye geçmiş bulunuyorum.İnşallah devamı gelir.Tekrar'dan herkese tavsiye ediyorum...
-
Bence kickboks gibisi yok ama uzak doğu sporlarının hepsi güzel.
-
Merhaba.
Ben de bir şeyler eklemek isterim. Öncelikle kimsenin üstüne alınmasını istemem, kimseye kişisel saldırıda bulunmaya çalışmıyorum. Arkadaşlar yazdıklarımı yanlış anlamazsa sevinirim.
Öncelikle, Bruce Lee, ilk olarak sokakta sopa yediği için dövüş sanatları öğrenmeye başlamıştır. Ve kendisi "Ip Man" den direkt olarak ders almış bir insandır. Ancak kendisinin uzmanlığı, bu kadar meşhur olması Wing Chun ile ilgili değildir. Nitekim kendisi en sonunda, Jeet Kune Do (The Way of Intercepting Fist) isimli bir "felsefe" üretmiş, ve spesifik olarak "dövüş sanatlarının" (savunma sanatı, savaş sanatı) insanları kısıtladığını belirtmiştir. Bruce Lee yi sadece alelade bir dövüşçü olarak görmek ayıptır, ve tüm dövüş sanatlarına küfür niteligindedir. Kendisi ek olarak University Of Washington, Felsefe bölümü mezunudur. Ek olarak belirtmek istedim :)
Şurada şöyle bir şeyden bahsedilmiş:
-quote-
"Ben öküzüm önüme geleni dövmek istiyorum bana ne sanattan forevet kroluk dersen Kung Fu uygundur.
Ama yok bu bir sanat ve sadece zor durumlarda kendimi savunmak için kullanırım, onun dışında sanat amaçlı yaparım diyorsan hemen Salih Avcı'nın telefonunu bulacaksın arayacaksın ve Wing Tsun eğitimi almak istediğini belirteceksin..
"-end of quote-
Ya ben anlayamadım, ya da arkadaş Kung Fu nun ne olduğunu bilmiyor :) Wing Chun zaten Kung Fu nun bir koludur. Kung Fu, çin dövüş sanatlarına verilen genel bir isimdir. Neyse.. Bunu belirtmem sanırım o cümlenin yanlışlığını kanıtlar :)
Ayrıca kişisel fikrim, Wing Chun bir sanat değil, savunma sistemidir. Wing Chun da öyle sanatsal hareketler, içsel enerjiler olmaz. Net çalışarak, kas hafızalarını geliştirir, refleks edinir, kafanızı kullanırsınız.
- quote -
Anlamadığın noktaya açıklık getireyim.. Wing Tsun bir bayan tarafından yaratılıyor, yıllar sonra IP Man tarafından yumruğu geliştiriliyor, ondan sonra oğlu tarafından çeşitli yönlerden geliştiriliyor, en son olarak da Salih Avcı tarafından geliştiriliyor. Şu an Wing Tsun en gelişmiş Wing Tsun. Sanırım şimdi ki Usta Wing Tsun'cular IP Man'i bile döverdi..
- end of quote -
Ip Man tarafından yumruğunun geliştirildiğini ilk defa senden duyuyorum. Seni yemiş olabilirler :) Wing Chun u bulan bayanın, Yim Wing Chun un hayat hikayesini biraz okursan, Wing Chun un gelişimi hakkında daha rahat bilgi edinebilirsin. Geliştirme olayı da tırt. Onu da belirteyim, Ip Man ' i de biraz zor döverlerdi :)
Karşısına cıksalar saygılarından ellerini kaldırmazlardı.
- quote -
1. ve 2. yazdıkların Wing Tsun için doğru. Ancak iş Karate gibi hayt huyt sesler çıkartan amele işi şeylere gelince tek amaç adam dövmek.. Kaldı ki 1943 veya 1944'te (tam hatırlamıyorum) IP Man Karate'de En Üst seviyede olan Japon Generali öldüresiye dövüyor.. Bu da Wing Tsun'un farkı..
- end of quote -
Karate'ye bu tarz yakıştırmalarda bulunman, senin dövüş sanatları, savunma sanatları mantığını tam olarak anlamamış olduğunu açıkça gösteriyor. Lütfen dövüş sanatlarına biraz daha saygılı davran. İş, öğrenilmiş dövüş sisteminde değil, onu çalışan dövüşçüde biter. Bunu unutmayalım. UFC falan denmiş, UFC izlenirse dövüş sanatlarının farkı zaten ortaya çıkabilir. Orada anlaşılıyor dövüşçünün kalitesi.
- quote -
Ateşli silahlar demişsin.. Eğer silahın kaynağı yakınlardaysa kolayca silahı kendi elini kullanmadan bile adamın elinden alabilirsin.. Yine IP Man'dan bir olay anlatayım; Bir polis Ip Man'a silah doğrultuyor ve Ip man aniden parmağını silahın tetiğine sokuyor, böylece silahın tetiği çekilemez hale geliyor. Sonra bir şeyler yaparak silahı paramparça yapıyor..
- end of quote -
Falan filan. Her dövüş sanatında silahlı birini disarm etmeyi öğretirler. Karşında silahlı biri varken bunu yapmaya götün yiyorsa kolay gelsin. Eğer bir de amacın buysa sana Krav Maga 'yi ogrenmeni tavsiye ederim.
- quote -
1) bjj ile diğer türlerin farkı hakkında söyleyebileceğin birşeyler var mı?
2) bjj diğer j türleri arasında nerededir? farklı bir türe yönelmemi tavsiye eder misin? veya jj yerine geçebilecek benzer bir spora.
3) düzenli bir bjj eğitimi alma imkanım yok, eğitime destek olması için önerebileceğin vidyo, yazı serileri var mı?- end of quote -
Ben yardımcı olayım. Bjj, yani Brazilian Jiu Jitsu, Gracie ailesi tarafından bulunmuş bir dövüş stilidir. Jiu Jitsu ya ek olarak yerde güreş ortamı eklemişlerdir bir de. Zaten BJJ nin esas esprisi yerdedir. Yani bildigimiz güreşin, kol kafa bükme, kilitleme teknigidir. Karşına 2 kişi geldigi zaman muhtemelen sopa yersin, 2 olmasa da 3 kişi seni döver.
J türleri ne demek bilmiyorum. J, Jitsu (Jutsu) ya tekamül eder ve "sanat" demektir. Eğer kendini gerçekten her türlü şeye karşı savunmak istiyorsan, herhangi bir dövüş stili seçip, epey ilerlemek sorununu çözecektir. En iyisi tüm dövüş stillerinden bir şeyler kapmaktır. Ancak eğer kendini vereceksen, Aikido, Jiu Jitsu, Wing Chun senin işini epey görecektir. Karate göremez, çünkü Türkiye de spor karatesi öğretilir. Ancak havaya tekme atarsın :)
Internette araştırırsan BJJ eğitim videoları mevcut. Ancak bir dojo ya gitmeden bu tarz bir dövüş stilini öğrenmen neredeyse imkansız. Bir hoca gerekiyor.
--
Ayrıca en iyi kendini savunma sporu da kickbox degildir. Hem kickbox ta yetenek ister. Ameleler de yapar ama ancak amele gibi yapar. Yumrugun arkasına agırlıgını veremez, gardını kırar vb. Ama lise sıralarında artislik yapılacaksa Kickbox idealdir. Yok ben kendimi gerçekten korumak istiyorum diyorsan bir tane seç, ve en azından bir nidan seviyesine (2. Dan) ( Dan : kuşak üstü seviye) ulaş. Ondan sonra zaten seni sokakta öyle 1-2 kişi gelipte biraz zor döver.
Kolay gelsin.
-
arkadaşında bahsettiği gibi wing tsun kısaca "Net çalışarak, kas hafızalarını geliştirir, refleks edinir, kafanızı kullanırsınız." budur.Bi zman sonra öyle bir refleks haline geliyor ki sırada beraber oturduğum adam beni çağırıyo bi yerime dokunarak hemen elim kolum hemen ona doğru yönelio :D çok acayip bir duygu on numara teknikler var hatta bugün antreman vardı.
Eğer gelip görmek bilgi edinmek isteyenler.İstanbul - Şişli - Feriköy'e gelip izleyebilirler.Benim olduğum günler Çarşamba ve Cumartesi saat öğlen 12:00 'den akşam 9:00 'a kadar ders var.Hangi saat uygunsa gidebiliriz.
+
ahanda sitemiz bizim salondan resimler içlerinde bende varım :D
http://www.wingtsun-kungfu.org/?page_id=19
-
Arkadaşlar 4 ay kadardır wing chun yapıyordum son zamanlarda türkiyedeki büyük kung fu hocalarıyla tanıştım ismi duyulmuş çinde eğitim görmüş çinde maçlara katılmış hocalarla.. O ustalar bana wing chun diye bi sistemi dünya kung fu fedarasyonunun tanımadığını böylelikle kendilerininde tanımadığını ve dünyada geçersiz bir sistem olduğunu söylediler bana.. onların antremanlarını izledim (Wushu kung fu - jet li jackie chan gibi kişilerin yaptığı sistem) gerçekten wing chundan soğudum ve gerçekten wing chunun geçersiz sistem olduğuna kanaat getirdim.. şu anda lisanslı wushucuyum 2 ayrı dal çalışıyoruz; -Tao(hayali dövüş-form) -Sanda(ring dövüşü tam temaslı serbest dövüş) ikisininde dünyanın heryerinde maçları müsabakaları ve yarışmaları yapılıyor.. Çin'in milli savaş sanatı ordusuna öğretilen sistem.. ayrıca fbi mossad gibi birimlerin wing chun çalıştığı şüpheli.. Almanyada Sifu Salih Avcı(kendisine saygım ve sevgim büyüktür) Bazı şehirlerin polis teşkilatlarına öğretiyor bu sistemi.. Arkadaşlar tavsiyem Wushuyu biraz araştırın zaten Wushu Kung funun Çindeki gerçek adıdır.Nefes geliştirme esneklik dayanıklılık aklınıza gelebilecek her türlü spor eğitimi var içersinde..
Saygılar..
-
evet wing tsun da herşey serbest ve dövüşler kısa sürdüğü için müsabakaları yapılmıyor..
-
Wu Shu, Kung Fu nun gerçek adıdır diye bir şey yok. İkisi de çin orijinli dövüş sanatlarının genelleştirilmiş ismi olarak geçer. Yoksa bir sürü değişik alt dal mevcuttur.
Wing Chun a dandik diyebilmek için öncelikle gidip bir Wing Chun ustasının ağzını kırman gerekir, ki hangisi daha etkili görelim :)
Ayrıca Wing Chun un yanlışım yoksa dünyada şu an en iyi çalışanı Emin Boztepe dir. Salih Avcı yı da ilk kez duyuyorum, o kadar önemli biri olmasa gerek.
Ebmas sistemi de çeşitli yerlerde çeşitli sistemlere öğretiliyor. Ayrıca polis, asker bu sistemleri bilse de blmese de o kadar önemli değil. Onlara daha çok JuJitsu, Aikido tarzrı sistemler uygun. Yoksa kore nin bi yerindeki polislerde ordaki bir sistemle eğitiliyor. Tayland da Muay Thai ile vb.
Dediğim gibi, evrensel şekilde belirlien iyi sanat yoktur. Bunu uygulayan adamın ustalığına ve çalışkanlığına bağlıdır. O yüzden lütfen diğer dövüş/savunma sanatlarına bok atmayalim :)