Merak Ettiginiz Bilimsel Seyler?
-
Aziz muride hanim, senin de uzmanlik alanin oldugu icin genetik ve molekuler biyoloji ile ilgili kafama tam oturmayan bazi seyler var, onlari bilale anlatir gibi anlatmani isterdim, ancak bencillik yapmak istemiyorum cunku konular cok spesifik kacacak.
Onun yerine, tum muritlerin faydalanabilecegi, benim de zaman zaman acaba yazsam mi diye dusundugum konular var.
1) Double slit experiment (with electron)
2) Observer effect
3) Quantum entanglement
Bunlar temelde cok kolay anlasilan ve insani hayrete dusuren seyler, ancak bizim millet kuantum'u secret kitabindan biliyor, bunlarla ilgili yazarsan buyuk sevaba girersin.
Bir kac kaynak.
https://www.youtube.com/watch?v=DfPeprQ7oGc
https://www.youtube.com/watch?v=O8Ia3kcQydc
Su asagidaki ozellikle cok ibretlik, cunku iki elektron arasinda 1 sn gibi uzun bir sure bekleyerek firlatiyorlar elektronlari, yani hic bir sekilde iki elektronun etkilesimi mumkun degil, tamamen tek tek firlatiliyor.
http://physicsworld.com/cws/article/news/2013/mar/14/feynmans-double-slit-experiment-gets-a-makeover
-
Dna, matematik, reaktörler, soğuk füzyon karala bunlarla ilgili bi şeyler,
-
Güneş uzayın heryerini aydınlattığı halde uzay neden karanlık? Atmosfer yani hava neden uzaya kaçıp gitmiyor?
Not: Google'da arama yapmadım. Konu aradığın için direk sana soruyorum.. -
Eğer bilimsel altyapın varsa, halihazırda bu tür bloglara yazar olarak başvursan ya...
-
watervay bunu yazdı
Güneş uzayın heryerini aydınlattığı halde uzay neden karanlık? Atmosfer yani hava neden uzaya kaçıp gitmiyor?
Not: Google'da arama yapmadım. Konu aradığın için direk sana soruyorum..Hoca bunlarla ilgili makale yazmaya gerek yok ki. Foton gunesten cikip boslukta kendi yolunda gidiyor, senin gozune gelmeden goremezsin. Ancak misal orda bir gezegen, toz, sis vs. olsa onlara carpip saga sola sacilan fotonlarin bir kismi senin gozune gelecekti ve dolayisiyla gorecektin. Ikinci sorunun cevabi kutle cekim.
-
astronomi ve fizik konularında kozmikanafor.com epey başarılı gerçekten.
benim konu önerilerim
- evrim teorisi (temelden anlatarak sonra yanlış bilinenlere de açıklık getirecek şekilde olabilir)
- kuantum bilgisayarlar
- kuantum teorisi
- yenilenebilir enerji (varsa yeni yöntemler vb. )
- şifreleme algoritmaları
şimdilik aklıma gelenler bunlar, başka bir şey olursa ekleme yaparım :)
-
watervay bunu yazdı
Güneş uzayın heryerini aydınlattığı halde uzay neden karanlık? Atmosfer yani hava neden uzaya kaçıp gitmiyor?
Not: Google'da arama yapmadım. Konu aradığın için direk sana soruyorum..Hocam keşke sormasaydın senin adına utandım :S
-
İlginç sayılabilecek bilimsel araştırma sonuçlarının sayfalarca yazı olmadan paylaşılması güzel olurdu.
Misal geçenlerde forumda kadınların evlilik öncesi ilişki sayısıyla evlendikten sonraki ilişki sürelerini karşılaştıran bir konu, grafik vardı.
Kısacası sosyal bilimler (insanlar üzerine yapılan araştırmalar) ilgimi çekerdi. -
belli bir süre popular science dergisini takip etmeni öneririm.
-
Apolitik bunu yazdı
Godaddy de sınırsız hostingim var, hosting e para vermek istemezsen veya bulamazsan Pmle siteni eklerim.
Cok tesekkur ederim, @GUS 'tan rica etmistim hostingi oyle cozmustuk hostinger onuncu dakikada kanser edince :3